Чарівні ліси. 5 українських дендропарків, які обов’язково треба відвідати

Осіння відпустка – відмінний шанс насолодитися красою, до якої влітку просто не доходить черга. Наприклад, чудовими українськими дендропарками.

Кращий художник, скульптор і архітектор – це природа. Вона створює неймовірної краси ландшафти, фігури, форми і кольори. Побачити все це можна, не залишаючи меж України. Причому не тільки в Умані, яка завдяки знаменитій “Софіївці”асоціюється у більшості українців зі словом “дендропарк”. Але почнемо все ж не звідси.

“Олександрія”

Біла Церква, Київська область

011

Історія: парк заснований в кінці XVIII століття сім’єю великого землевласника графа Франциска Ксаверія Браницького як предмет сімейної гордості і магнатської величі. Спорудження парку почалося в кінці XVIII століття. Жіноче ім’я парк отримав на честь дружини його засновника. Олександра була настільки хороша собою, що їй присвячували не тільки вірші та поеми, а й цілі парки. На жаль, єдина споруда, яка вціліла з часів первинного оформлення парку, це будинок садівника. До речі, парк довгий час вважався одним з кращих в Європі.

Пам’ятки: в даний час в парку розташовані 25 водойм, 2500 видів рослин, таких як червоний дуб, тюльпанове дерево, магнолія Кобус, рододендрон японський та ін. Займає площу в 300 га. В основі пейзажної композиції парку рослини, архітектурні споруди, скульптури і ставки. Стиль архітектури – пізній класицизм. Палацовий комплекс, пам’ятники, містки, музей, галявини, альтанки. Олександрійський дендропарк знаходиться у веденні НАН України.

“Софіївка”

Умань, Черкаська область

Історія: парк “Софіївка” можна без перебільшення назвати шедевром садово-паркового мистецтва світового рівня. Це зразок пейзажної композиції води, землі, архітектурних споруд і скульптур. Його заклав в 1796 р. граф Станіслав-Фелікс Потоцький і подарував своїй дружині-красуні-грекині Софії в 1802 р.

Пам’ятки: парк дуже красивий і багатий. Тут і фонтани, і ставки, і водоспади, і озеро, і скелі, і статуї римських богів. Мабуть, найвідомішою пам’яткою парку є фонтан “Змія” – 18-метровий стовп води, який злітає вгору з пащі кам’яної рептилії. Центральні ворота побудовані за зразком входу в Афінський ринок, а деталі, що завершують сторожові вежі, запозичені з храму богині Вести в Італії. Вежі, що прикрашають головний вхід, збереглися до теперішнього часу з середини XIX століття.

Читайте також  Коли, куда та як – як правильно користуватися презервативом

“Тростянець”

Тростянець, Чернігівська область

03

Історія: створено Іваном Скоропадським в 1834 році. Будували цей райський куточок майже 30 років. Будівництво почалося зі створення Великого ставу, що і тепер гарно розділяє територію на дві частини. Згодом тут було насипано багато високих курганів з гострими вершинами, які, за задумом архітекторів, нагадують Альпи.

Пам’ятки: на площі понад 200 гектарів росте 1700 видів дерев і чагарників, 250 сортів декоративних квіткових рослин, більше 900 видів хвойних і листяних дерев, у тому числі гінкго білоба (найдавніший вид дерев на Землі), екзотичне тюльпанове дерево. Укорінені дерева розрослися і створили унікальний мікроклімат, не властивий цим місцям, напоївши повітря чудодійними цілющими запахами.

“Краснокутський”

Харків

04

Історія: Краснокутський дендропарк – один з найстаріших в Україні. Він був заснований більше 200 років тому біологом І.Н. Каразіним, братом засновника Харківського університету Василя Каразіна, у родовому маєтку. Спеціально для майбутнього дендропарку Іван привозив рослини з Японії, Китаю, Америки, Канади, Бразилії та інших країн, за якими подорожував.

Пам’ятки: зараз у Краснокутському дендропарку ростуть реліктові рослини, наприклад, гінкго дволопатеве, так зване дерево щастя, і дубовий гай. Площа парку понад 200 га. Вода в численних озерах настільки прозора, що видно, як плаває риба. Особливістю парку є те, що тут є старовинні чернечі печери і підземні ходи. А ще дендропарк може похвалитися чотирма джерелами-колодязями з водою, яку багато хто вважає цілющою, а також унікальним Музеєм яблук.

Кропивницький дендропарк

Кропивницький

05

Історія: в 1958 році на околиці міста Кропивницький ( ред. – колишній Кіровоград) був створений мальовничий острів, який став легенями міста, окрасою і популярним місцем відпочинку місцевих жителів. Тут висадили понад 50 видів різноманітних дерев і чагарників. А в 1972 році парк був віднесений до категорії парків-пам’яток. На його території була створена невелика зона з атракціонами для розваг і відпочинку населення.

Читайте також  Їзда по колу згідно нового порядку: хто кому поступається?

Пам’ятки: парк має площу 44,2 га і славиться своїм розкішним квітковим ландшафтом, особливо тюльпанами і нарцисами. Свого часу вони були спеціально завезені сюди з Голландії. Мальовничі алеї дерев обсаджені кущами білого жасмину, жовтої акації, барбарису і дикої троянди. Особливо красиво тут навесні, коли клумби покриваються дивним пахучим різнобарв’ям. Зараз на території парку встановлено багато атракціонів. Тому тут постійно людно і весело, проводяться концерти та акції. Кропивницький дендропарк іноді називають українським Діснейлендом. Перебільшення, звичайно, але все ж це місце варто відвідати.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.