Екс-прокурор Прикарпаття, можливо, причетний до “справи Гонгадзе”

12 жовтня 2016 року в ході засідання Вищого спеціалізованого суду України на розгляді касаційної скарги на винесений вирок Олексію Пукачу, засуджений звинуватив нині покійного колишнього заступника прокурора Вінницької області Романа Шубіна в здійсненні тиску на нього під час суду у справі про трагічну смерть засновника видання “Українська правда”, вимоги з боку представників влади “очорнити” відразу декількох представників українського опозиційного політикуму і роботі представника вдови Гонгадзе – Валентину Теличенко в роботі на наглядове відомство.

kalifitskiy-sayt-1

Головною сенсацією слухання 12 жовтня стали не перепалки між представниками потерпілих по “справі Гонгадзе”, а нова порція публічних одкровень самого засудженого Пукача (які суддя зобов’язала передати в ГПУ для внесення в ЕРДР). За його словами, під час слідства і в подальшому ході розгляду справи на нього чинився тиск з боку високопоставлених співробітників ГПУ.

Нагадаємо, що влітку 2015 року в ефірі передачі “Право на владу” нардеп Віталій Купрій з посиланням на тодішні заяви Пукача назвав перелік тих прокурорів, які нібито погрожували засудженому за вбивство Гонгадзе екс-правоохоронцю, його сім’ї і дітям в тому випадку, якщо він назве імена справжніх замовників смерті журналіста.

“З першого ж дня, коли мене затримали, тобто на стадії досудового слідства, такі представники Генеральної прокуратури як Деркач, Басов, Харченко, Каліфіцький, Грищенко … змушували мене піти на їхні умови і взяти на себе те, чого я не робив “, – цитував тоді Пукача Купрій. Він додав, що крім рядових співробітників відомства тиск на генерала МВС надавали тодішні заступник глави ГПУ і 1-й заступник генпрокурора.

Як писала тоді “Прокурорська правда”, в оповіданні Пукач очевидно мав на увазі наступних персонажів:

Читайте також  Ціни у Буковелі шокують туристів: за салат із квашеної капусти треба викласти 200 грн

– Дмитро Басов, який був прокурором у “справі Гонгадзе”, потім входив до складу слідчої групи з розслідування розстрілів на Майдані 2014 року, а 8 квітня 2015 року призначений Віктором Шокіним на посаду 1-го заступника начальника управління спеціальних розслідувань ГПУ;

– Олександр Харченко, який керував розслідуванням справи Гонгадзе з 2006 по 2010 рік, а потім його місце зайняв новий слідчий Владислав Грищенко;

– Олександр Каліфіцький, екс-керівник Головного слідчого управління ГПУ. У 2011 році був переведений на посаду прокурора Івано-Франківської області, а після подій Євромайдану звільнений з посади.

Що стосується заступників глави ГПУ, які займалися справою про вбивство журналіста, то на різних етапах його вели Микола Голомша, Віталій Щоткін, Віктор Шокін і Ренат Кузьмін.

В оповіданні суддям 12 жовтня 2016 року Пукач не називав прізвища даної п’ятірки співробітників ГПУ, які, нібито, здійснювали на нього тиск, а назвав нове ім’я. За його словами, під час слідства і навіть судового засідання до нього не раз приходили представники прокуратури та невідомі люди.

Засуджений екс-міліціонер стверджує, що від нього вимагали “пов’язати” зі справою про вбивство журналіста Гонгадзе відразу декілька десятків преставників влади і опозиції України того періоду. “З якою метою? Щоб я втягнув у цей процес “канівську четвірку”, колишнього прем’єр-міністра Євгена Марчука, Олександра Мороза … Там вже готові були протоколи. Якби я їх підписав, то сьогодні близько 50-ти людей були б на лаві підсудних. Але я взяв все на себе, обмовив себе, але не підписував жодні протоколи! Я вам хочу назвати ще деякі прізвища – Івана Плюща, усіх голів Верховної Ради, Олександра Ткаченко, .. Юлію Тимошенко, Олександра Турчинова … Там список великий – в ньому і Петро Порошенко проходив, і Юрій Луценко проходив “, – заявив Пукач.

Читайте також  На Прикарпатті в лікарнях залишилося менше 20% ліжок для хворих на коронавірус

Він додав, що від нього вимагали дати брехливі свідчення про мотиви вже загиблого на той момент колишнього глави МВС Юрія Кравченка у вбивстві Гонгадзе. “Що вони хотіли? Вони хотіли, була інтрига, що нібито особистий мотив Кравченко – це те, що з Гонгадзе вони не поділили Олену Притулу. Там стільки інтриг плелося! Але я вам можу сказати – у Кравченко особистого мотиву не було, немає і ніколи бути не могло! “, – зазначив засуджений.

Уточнимо – у своїй промові 12 жовтня 2016 року Пукач ні словом не обмовився про “п’ятірку” прокурорів, які нібито здійснювали тиск на нього , а згадав імена і прізвища інших співробітників силових органів – прокурора Романа Шубіна і податківця Павла Матвєєва. Відповідні заяви Пукача суд зобов’язав направити в ГПУ і внести в ЄРДР.

 

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.