Епідеміологи прогнозують, що цього року на грип захворіє до 8 мільйонів українців

З настанням осені українців почали лякати новими штамами грипу, які за всіма прогнозами епідеміологів мають бути ще страшнішими, ніж попередні. Чого чекати українцям і зокрема франківцям він нового “грипозного” сезону.

98c1b1e2dad2d6271bae353549582af7_xl_147610761050

“На 2016-2017 рік вже є офіційно підтверджена інформація про розповсюдження на території України трьох штамів грипу: штамп А/Каліфорнія (H1N1)  знайомий нам з 2009 року, новий штам А/Гонконг (H3N2) і частково відомий штам вірусу грипу В/Брізбен. Враховуючи ці дані, очікується, що в Україні на грип за період епідемії захворіє до 8-ми млн людей”, розповідає імунолог.

За статистикою в 2015 році на грип захворіло 5,8 млн українців: 391 випадок хвороби закінчився летально, з них  п’ятеро дітей.

“Загострення епідситуації по грипу очікується на кінець осені, початок зими. Вакцинування в усьому світі розпочинають з вересня, проте в Україну вакцина потрапить лише наприкінці жовтня”, повідомляє Бенько.

Саме вакцинація, на думку імунолога, є основним захисником людини від важкого перебігу хвороби. Особливо необхідна вона так званій групі ризику: дітям до 5-ти років, літнім людям за 60-ть, особам, які мають хронічні захворювання, що при грипі загострюються, вагітним жінкам. Продаватиметься вона в аптечній мережі, а зчепити можуть у приватних кабінетах чи в кабінеті щеплень поліклініки у вашому районі. Вартість вакцини проти грипу в минулому році коливалася в межах 200 грн.

Протипоказання до щеплення, як зазначає Бенько, висока температура  за 38 і загострення якихось хронічних хвороб. У всіх інших випадках робити щеплення можна будь-коли.

Часник, цибуля – добре, калина, малина  смачно, але реального захисту проти вірусу штаму В вони не дадуть

Незважаючи на доступність вакцин в аптечних мережах, франківці роблять щеплення від грипу неохоче. “Минулого року у моєму кабінеті відбулося усього 250 таких щеплень. Це дуже малий відсоток. Наші люди звикли жити на профілактику, а не на лікування”,  зазначає імунолог. Часник, цибуля – добре, калина, малина  смачно, але реального захисту проти вірусу штаму В вони не дадуть”.

Читайте також  Допоможіть моїй дитині дихати. Мама просить врятувати 6-річну донечку (відео)

Офіційно сезон грипу починається з кінця осені й триває до кінця квітня, початку травня. Зчеплення можна робити протягом усього “грипозного” сезону.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.