Франківців безкоштовно частуватимуть яблучним повидлом

В обід суботи, 15 жовтня, на Площі Ринок у Івано-Франківську розпочався фестиваль “Станиславівська мармуляда”. На ньому варитимуть повидло у 300-літровому казані, продають медове вино, яке можна куштувати виделкою й ложкою, також є багато смаколиків.
img_6878-1

За словами організатора фестивалю Тараса Лялика, ідея свята походить від мармулядової пожежі, яка сталася 28 вересня 1868 року в тодішньому Станиславові.

Яблука чистять дві жінки. Кажуть, є сім величезних мішків, всього буде 300 літрів повидла.

“Казан підпалять, коли всі яблука будуть почищені й порізані, аби мармуляда зварилася рівномірно й мала однаковий смак. Варитиметься вона десь 12 годин”, – додають жінки.

Вони обіцяють, буде дуже смачно. Повидлом частуватимуть безкоштовно всіх охочих.

Яблучна мармуляда буде готова вже у неділю, 16 жовтня, зазначають організатори, і запевняють: пожежі не трапиться, бо є рятувальники, які стежитимуть за процесом.

Окрім повидла, на “Станиславівській мармуляді” можна буде скуштувати медове вино і різні смаколики. Щоправда, за них уже доведеться платити.

img_6879

Довідка. Під час мармулядової пожежі вигоріла чверть міста. Назва пожежі пов’язана із кулінарним смаком однієї мешканки, яка у подвір’ї кам’яниці на Липовій, 224 (район сучасної Шевченка, 26) готувала мармуляду (повидло). Замість пильно стежити за багаттям, господиня пішла потеревенити із сусідкою. Подув сильний вітер, який підхопив жаринки і поніс їх на дах. Тоді дахи були не лише дерев’яні, а ще й просочені нафтою, аби не протікали під час дощу.

Через годину все середмістя охопив вогонь. Пожежа прокотилася сучасними вулицями Шевченка, Бачинського, Незалежності, Мельничука, Гаркуші, Грушевського, Вічевим майданом і площею Ринок. Найдальше вогонь дійшов до вокзалу, але залізничники змогли відстояти колійовий палац. Проте повністю згоріли 260 будинків, впала ратуша та сильно пост­раждав вірменський костел. Загальні збитки склали мільйон ринських злотих, що було величезною сумою для тих часів. Але завдяки вмілим діям бургомістра Ігнація Камінського, державним позикам і лотереям місто відбудувалось.

img_6877

img_6874

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.