На Прикарпатті знаходиться один з таємничих храмів, куди радять поїхати на Хелловін

У ніч з 31 жовтня та 1 листопада все більше українців задумуються над тим, куди поїхати на Хелловін. Хтось планує в ці дні шаленіти на вечірках, а хтось тільки думає, куди податися. Адже можна влаштувати собі й дещо незвичну пригоду!
303824_800x600_11rogatyn

«Хелловін» в оригіналі – це День всіх святих (точніше – вечір напередодні). Звісно, це свято суто в релігійному сенсі більше відоме в Західній Європі. Але ж можна й собі відвідати якийсь європейський куточок в Україні, наприклад готичний костел або ж незвичайний храм, чи не так? Поїхати кудись, де можна вповні насолодитися таємничістю давньої сакральної готики або витончених неоготичних форм, пише igotoworld.com.

Тут вистачить лише підняти очі, й ви побачите, як гострі шпилі підпирають небо, вказуючи кудись увись…

Готичні мотиви приваблюють і нагадують, що ми недарма часто тужимо за справжнім відпочинком. Шукаємо прекрасного та щирого, не задовольняючись пародіями на веселощі. А хто шукає, той знаходить!

Костел святого Миколая, Київ

Один із найвідоміших українських римо-католицьких храмів, неоготичний еталон цих теренів. Цю святиню збудували на межі 19–20 віків, аж тут в її життя увірвалася революція. Наслідки відчутні й досі… Та попри все, Київ неможливо уявити без неоготичного шедевру Владислава Городецького, творця Будинку з химерами та багатьох інших архітектурних див.

Джерело фото: photo.qip.ru, автор Ольга Цвіль.

Де знаходиться: костел розташований між київськими станціями метро «Олімпійська» і «Палац «Україна». Адреса: вулиця Велика Васильківська, 75.

Костел Воздвиження Святого Хреста, Фастів

Неоготична святиня Воздвиження Святого Хреста доволі чітко відповідає уявленням пересічного українця про готику. Романо-готичні форми переносять нас у 19 сторіччя, в час побудови костелу. Потім були гоніння, забуття, часткова руйнація… Але зараз відновлений храм знову став візиткою Фастова, його духовним і благодійним центром. Окремо у Фастові варта уваги дерев’яна церква Покрови (1781 рік!), а також Музей-вагон злуки УНР та ЗУНР (тут 1918 року був підписаний передвступний Акт злуки).

Джерело фото: kartagoroda.com.ua.

Де знаходиться: костел стоїть недалеко від центру міста, на площі імені домініканця Зиґмунда Козара. Це священик, який від 1990 року відновлював святиню.

Готичні руїни церкви Святого Івана Хрестителя, Ізяслав

Ця пам’ятка – ще одна цікава спроба відповіді на питання, куди поїхати на Halloween. Колись костел Івана Хрестителя був не лише однією з найдавніших (1599 рік), але й чи не найвеличнішою сакральною будівлею Волині й Полісся. Полякам він відомий за назвою «Заславська катедра», адже Ізяслав – це історичний Заслав. Шкода, що лише 2015 року почалося воскресіння і розчищення покинутої святині, яка зараз більше нагадує готичні руїни… Крім цього, в Ізяславі є такі цікаві історичні об’єкти, як діючий парафіяльний костел Святого Йосипа з монастирем отців-лазаристів, а також палац Сангушко. До того ж тут зберігся й історичний бернардинський монастир.

Читайте також  Порошенко приїжджав на Прикарпаття, щоб оглянути «віджатий» у Коломойського «Буковель»?

Джерело фото: ishchuk.net.

Де знаходиться: споруду можна знайти в Хмельницькій області (орієнтири на карті – місто Шепетівка та Національний природний парк «Мале Полісся»). Адреса: вулиця Костельна, місто Ізяслав.

Успенський костел, або костел Внебовзяття, Летичів

Цей діючий костел (відомий також як Летичівський замок та домініканський монастир) височіє над Поділлям вже понад 400 років. Він має готичні та ренесансні риси, а також статус санктуарія – тут зберігається одна з великих подільських святинь, ікона Матері Божої Летичівської. З нею тут пов’язано багато чудес, переказів та легенд, що сягають епохи середньовіччя. В Летичеві ви також зможете відвідати Братську могилу жертв голокосту та Успенську православну церкву.

Джерело фото: ukrcenter.com.

Де знаходиться: селище Летичів знаходиться між Хмельницьким та Вінницею. Адреса: вулиця 50-річчя Жовтня, 10.

Костел бернардинців, Гусятин

Костел Святого Антонія разом із францисканським монастирем (бернардинці – історична назва монахів-францисканців у Польщі та на наших теренах) являють собою національну пам’ятку архітектури 17 сторіччя. Зараз храм активно реставрують історичні власники, францисканці – вони повернулися до Гусятина за часів незалежності. Тут також цікаво відвідати ошатну синагогу й церкву святого Онуфрія.

Джерело фото: husiatyn.ofm.org.ua.

Де знаходиться: селище Гусятин розташоване на Тернопільщині, неподалік Чорткова та заповідника «Медобори». Костел ви знайдете за адресою: вулиця Суходільська, 5.

Костел Різдва Діви Марії, Бережани

До 1996 року цей храм – зараз він діючий – був відомий як костел Різдва Богородиці (або фарний костел, 1600 рік), хоча тепер він присвячений святим Петру і Павлу. Для костелу характерні пізньоготичні, а також ренесансні форми. Тут похований відомий митець Йоган Пфістер, один із авторів каплиці Боїмів у Львові. Бережани ще мають чим вас вразити: це замкові руїни, діючий Троїцький собор, давня вірменська церква, а також Бернардинський монастир.

Джерело фото: invtur.com.ua.

Де знаходиться: пам’ятка розташована у центрі міста, на вулиці Братів Лепких, будинок 1. Бережани належать до Тернопільської області.

Костел Святого Станіслава, Чортків

Гармонійна неоготична споруда, яка вночі виглядає особливо прекрасно і таємничо. Зараз тут, як і в давнину, правляться богослужіння: на Тернопільщину повернулися отці-домініканці, історичні хранителі костелу Св. Станіслава. Чортків – це, до речі, місце мученицької смерті. Її 1941 року домініканські монахи зазнали від рук представників НКВС. Серед місцевих пам’яток архітектури вирізняються також дерев’яна Вознесенська церква (1630 рік), стара ратуша та красень-замок.

Читайте також  На Прикарпатті у ДТП травмувалася дитина. Водій втік з місця аварії

Джерело фото: ua-travel.info.

Де знаходиться: костел ви знайдете в центрі Чорткова, на вулиці Шевченка, будинок 2.

Варфоломіївський костел, Дрогобич

Тут поєдналися готика і бароко, вітражі, давні фрески та ікони. Варфоломіївський костел у Дрогобичі бере лік своєї історії від кінця 14 сторіччя, коли було прийняте рішення про його будівництво. Давню святиню вирізняє глибоке розкриття внутрішнього сакрального простору, що відчуває кожен, хто сюди входить. Крім Варфоломіївського храму, в Дрогобичі обов’язково варто відвідати й інші пам’ятки. Зокрема дерев’яну церкву Святого Юра – ще один сакральний шедевр Галичини.

Джерело фото: wikiwand.com.

Де знаходиться: костел у Дрогобичі знаходиться на вулиці Галицькій, 12. Орієнтуйтеся на центр міста.

Латинський кафедральний собор, Львів

Ця катедра пам’ятає багато країн та політичних устроїв. Вона чула обітницю польського короля Яна ІІ Казимира, шурхіт пишних суконь побожних польських королев… А може, й стукіт підборів австро-угорських принцес? Бурна історія кафедрального собору Успіння (або ж Внебовзяття) Пресвятої Діви Марії почалася у 14 сторіччі, триває вона і досі.

Джерело фото: dobremisto.com.

Де знаходиться: катедру здалека видно у самому серці Львова, вона й дала назву одній з центральних площ міста. Адреса: площа Катедральна, будинок 1.

Костел Ольги і Єлизавети, Львів

Звідси ви побачите прекрасну панораму Львова, адже оглядовий майданчик вгорі вже відкрито. Вночі церква Ольги і Єлизавети проводжає та зустрічає чарівними вогнями всіх мандрівників, закоханих у місто Лева. Побачивши цей храм навіть дорогою на вокзал, ви вже не зможете сюди не повернутися.

Джерело фото: blog.vovando.com, автор Володимир Врублевський.

Де знаходиться: церква височіє на площі Кропивницького, 1. Це всього одна-дві зупинки трамваєм від залізничного вокзалу.

Миколаївський костел, Рогатин

Миколаївський костел – це готична перлина Івано-Франківщини та діючий парафіяльний храм. Тут ви можете помітити елементи бароко і ренесансу, але всі основні готичні форми костелу збереглися. Його коріння сягає у 15 сторіччя: нині це історична та сакральна скарбниця України. До речі, Рогатин – це не лише центр легенд про Роксолану, але й місто, де можна відвідати історичний будинок Мойсея Рогатина, дерев’яну церкву Святого Духа та мурований храм Різдва Богородиці.

Читайте також  Регіон з найвищою смертністю від коронавірусу в Україні - Прикарпаття

Джерело фото: photographers.ua, автор Олександр Пархоменко.

Де знаходиться: храм ви знайдете у середмісті Рогатина, на вулиці Галицькій, будинок 60.

Собор Святого Мартина, Мукачеве

Величний собор Святого Мартина прикрашає центр закарпатського міста над Латорицею від 1904 року. Але тут нас більше цікавить унікальна для всієї Європи сакральна споруда – вціліла та майже повністю збережена готична каплиця Святого Йосипа (14 сторіччя) поруч із собором. В ній навіть збереглися середньовічні розписи!

Джерело фото: ukrmap.biz.

Де знаходиться: святиня розташована в центрі міста, на вулиці Миру, будинок 2.

Костел Святої Єлизавети, Хуст

Сьогодні костел Святої Єлизавети – діюча реформатська церква. Це одна із сакральних пам’яток архітектури Закарпаття, що становлять національну спадщину України. А римо-католикам вона служила ще від 13 сторіччя! Оточує церкву чудовий сад. Зовсім поруч – новий костел Святої Анни (1802 рік), а також мальовничі руїни Хустського замку, які досі дихають колишньою величчю. Із замкової гори відкривається чудова панорама колишньої столиці Карпатської України.

Джерело фото: nice-places.com.

Де знаходиться: костел ви знайдете в середмісті. Адреса: вулиця Жовтяна, 45.

Горянська ротонда, Ужгород

Це один із найбільш таємничих храмів Закарпаття, а також одна з найдавніших християнських святинь у Європі. Ніхто не знає точного часу побудови ротонди, адже християнство на Закарпатті з’явилося раніше, ніж загалом на Русі. Датують храм як 10, так і 11 сторіччям. Назва «ротонда» походить від частково округлої форми святині. Уважне око одразу виокремить тут готичні риси. Чудом вцілілі фрески у храмі дійшли з епохи Ренесансу.

Wkipedia.org, автор Elke Wetzig.

Де знаходиться: ротонду можна знайти у колишньому селі, а тепер мікрорайоні Ужгорода – в Горянах. Адреса: провулок Музейний, 6.

Церква Святого Миколая, Нижня Апша

Нижня Апша – це румунське село в Тячівському районі Закарпаття. Тут знаходиться одна з найкрасивіших дерев’яних готичних церков – церква Святого Миколая. Вона побудована у 1604 році. Загалом Хустщина (села Сокирниця, Крайниково, Данилово, Олександрівка) і Тячівщина (село Діброва) багаті на дерев’яну готику. Інші зразки готичних церков на Закарпатті є навколо Міжгір’я, Іршави, Виноградова.

Джерело фото: wikipedia.org, автор Elke Wetzig.

Де знаходиться: село Нижня Апша знаходиться в 30 хв. їзди від Тячева (траса Н9), майже на кордоні з Румунією. Це село нещодавно повернуло собі історичну назву, раніше воно називалося Діброва.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.