Рада має намір скасувати пенсійний збір з валютних операцій

Збір до Пенсійного фонду з готівкового обміну валют став однією з причин того, що половина операцій опинилася в тіні.
Верховна Рада прийняла в першому читанні зміни до Бюджетного кодексу України щодо сприяння детінізації валютообмінних операцій.

145854

Законопроект №4741 підтримали 247 народних депутатів. Законопроектом пропонується скасувати 2%-й збір з купівлі іноземної валюти в готівковій формі. Крім того, проект скасовує вимогу пред’явлення паспорта для купівлі і продажу іноземної валюти. Як зазначається в пояснювальній записці до законопроекту, збір з валютних операцій вперше в Україні було запроваджено ще в 1998 році як тимчасовий захід.

До 2006 року його ставка складала 1,5%, потім скоротилась до 1,3%, у 2007 році – до 1%, у 2008 році – до 0,5%, а в 2009 році – до 0,2%. У 2011 році Верховна Рада України скасувала пенсійний збір з операцій з іноземною валютою. Водночас в 2014 року збір був встановлений для юридичних та фізичних осіб зі ставкою 0,5%. З 2015 року збір при купівлі іноземної валюти (ставка 2%) сплачують тільки фізичні особи, які здійснюють придбання валюти в готівковій формі (крім фізичних осіб, які купують іноземну валюту для погашення кредитів).

Автори законопроекту вважають, що збір зумовив відтік валюти з банківського сектору і ріст тіньового сектору валютообмінних операцій. Так, за оцінками асоціації “Український кредитно-банківський союз” тіньовий валютний ринок вже досяг 50%.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.