Україна успішно розпочала видобуток сланцевого газу

Підприємство “Укргазвидобування”, що належить національній акціонерній компанії (НАК) “Нафтогаз України”, почало в минулому місяці видобуток сланцевого газу методом гідророзриву пласта (фрекінгу), щоб послабити залежність країни від поставок російського газу.

ee8cfa8ccd30a1cd0eadec928c8e7b14

Про це заявив голова правління НАК “Нафтогаз України” Андрій Коболєв в інтерв’ю агентству Bloomberg, роботи з буріння першої свердловини були проведені в співпраці з європейськими партнерами, повідомляє ukranews.com  з посиланням на ТАСС.

Коболєв не вказав, де саме була пробурена свердловина. Він зазначив, що Україна має намір зупинити багаторічне зниження видобутку газу і збільшити його з 20 до 27 млрд кубометрів на рік, щоб стати “самодостатньою”. Незважаючи на те, що Україна не має досвіду буріння в сланцевих пластах вона буде взаємодіяти із зарубіжними партнерами.

За даними Управління енергетичної інформації (EIA) Міненерго США, Україна має в своєму розпорядженні 128 трлн кубічних метрів сланцевого газу і займає четверте місце за запасами сланцевого газу в Європі. Згідно зі статистикою британської BP, в 2015 році Україна здобула 17,4 млрд кубометрів газу, що стало найменшим показником країни більш ніж за 10 років.

Агентство відзначає, що проблеми з видобутком газу зв’язані з відходом з країни американської нафтогазової корпорації Chevron Corp і англо-голландської Royal Dutch Shell, що сталося на тлі ескалації конфлікту з Росією.

“Укргазвидобування” є найбільшим видобувачем природного газу на Україну, забезпечуючи понад 70 відсотків усього видобутку. До її складу входить Шебелинський газопереробний завод, підприємства з виробництва зріджених вуглеводневих газів, мережа з 18 АЗС в Харківській області. 100 відсотків акцій компанії належить підприємству “Нафтогаз України”.

Видобуток газу за допомогою фрекінгу полягає в тому, що наповнена хімічними реактивами рідина закачується глибоко під землю під великим тиском для того, щоб розколоти пласт і вивільнити газ.

Читайте також  9-річну дівчину на очах у матері вбила гойдалка (ФОТО)

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.