Іванофранківці прощаються з академіком Володимиром Грабовецьким

Вчора відбулась церемонія прощання з відомим вченим, істориком, професором, академіком Володимиром Грабовецьким, котрий помер 4 грудня на 88-му році життя.

K7DivsY47CQ

Церемонія прощання проходила у Народному домі «Просвіта» з 16:00 до 19:00 години.

Після церемонії прощання о 19:00 годині був відслужений Парастас за померлим доктором історичних наук Володимиром Грабовецьким.

8 грудня 2015 року, об 11:00 годині в Кафедральному Соборі Святого Воскресіння відбудуться заупокійні богослужіння за померлим.

Поховають видатного українського вченого, історика, доктора історичних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, академіка Академії наук Вищої школи України НАН України Володимира Грабовецького в Дем’яновому лазі, поблизу Івано-Франківська.

Довідка:

Народився Володимир Грабовецький 24 липня 1928 року у селищі Печеніжин Коломийського району Івано-Франківської області. Науково-педагогічна діяльність Грабовецького поділяється на два періоди — львівський та івано-франківський. 22 роки працював у Львові, а з 1975 року – в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника. З 1990 року очолював 17 років кафедру історії України.

Опублікував понад 1000 наукових і науково-популярних праць, серед яких 45 монографій, зокрема, «Західно-Українські землі в період народно-визвольної війни 1648-1654рр.”, 75 окремих видань, 900 статей з історії України, в тому числі і Прикарпаття, автор шести опублікованих «Нарисів історії Прикарпаття»  та трилогії «Ілюстрована історія Прикарпаття» , дві монографії про життя і творчість та вшанування Маркіяна Шашкевича і Тараса Шевченка (2006—2007 рр.).

П’ятдесят років досліджував наукову проблему «Карпатське опришківство XVI—XIX ст.» та життя і діяльність легендарного героя України Олекси Довбуша, видав про нього 150 праць і протягом півстоліття збирав історико-літературно-мистецькі експонати, на базі яких спромігся відкрити Івано-Франківський державний історико-меморіальний музей Олекси Довбуша. Крім того, був ініціатором і організатором встановлення пам’ятника і пам’ятних місць на місці, де народився і загинув народний герой , організував музей історії міста Івано-Франківська та музей кафедри історії України в Інституті історії і політології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Наукові праці друкувалися в ряді країн Європи і Америки. Володимир Грабовецький створив Прикарпатську історичну школу.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: