Справжня “перша леді” Іванка? – огляд ЗМІ

Третій день поспіль новообраний президент США Дональд Трамп залишається у центрі уваги англомовних ЗМІ. Сьогодні перші шпальти європейських та американських видань майорять світлинами зі вчорашньої зустрічі нового господаря Білого дому з Бараком Обамою, яку преса охрестила “незручною”.

161109131758_trump_putin_moscow_bar_promo_640x360_bbc_nocredit
Пишуть і про наслідки результатів виборів для України і про те, хто буде “справжньою” першою леді США.
Україна – центр торгів між Росією та США?
Україна боїться стати жертвою “великих торгів” між Трампом та Путіним – під таким заголовком Financial Times публікує статтю, у якій розмірковує над тим, як зміниться зовнішня політика США стосовно Києва.
Видання цитує колишнього посла США у Росії Майкла Макфола, який написав у Twitter після оголошення про перемогу Дональда Трампа: “Цього вечора найбільший лузер у світі – Україна”.

“Лідери від Талліна до Тбілісі бояться, що за його президентства США більше не підтримуватимуть та не захищатимуть від тиску з боку Москви, як вони це робили чверть століття”, – кажуть журналісти видання.

Та “найбільш гостро” це відчувають у Києві. Особливо після того, як цього літа Трамп “натякнув” на те, що може визнати зазіхання Росії на Крим, зазначає газета.

“Думаю, Трамп дійсно хоче заключити угоду з Путіним, він хоче налагодити відносини з Росією, а Україна може бути одним з інструментів торгів”, – видання цитує Штефана Майстера з Європейської ради у міжнародних справах.

Підтримує цю думку і Джеймс Шерр з британського аналітичного центру Chatham House. Російський президент точно захоче гарантій того, що Україна не приєднається до НАТО, каже він.
Та немало залежатиме від того, кого новий президент США обере у якості своїх радників. За словами українського фахівця з Атлантичної ради Адріана Каратницького, Трампа оточують республіканці, які виступають за надання Україні летальної зброї.
Питання полягатиме у тому, чи можливим буде обговорення надання належних безпекових гарантій Києву, особливо з огляду на російську “агресію” в Україні з 2014 року.
Насамкінець, важливим є те, що Трамп вірить у те, що може досягти угоди з російським президентом за умов “діючої системи” та не передбачає того, що той, можливо, прагне “переписати” весь міжнародний порядок, каже Марчін Заборовські з Центру аналізу європейської політики.
“Рано чи пізно він усвідомить, що ціна за підписання будь-якої угоди з Путіним надто висока”, – цитує Financial Times аналітика.
“Незручна” зустріч
161111070726_donald_trump_barack_obama_meeting9_640x360_getty_nocredit
Дональд Трамп та Барак Обама розпочали “шоу єдності” в Овальному кабінеті – так Times описала першу зустріч попередника з наступником крісла у Білому домі. Видання додало, що це було “виставою люб’язності”, у якій Обама намагався запевнити збуджену країну у тому, що “мирну передачу влади” розпочато.
“Під час натягнутої зустрічі політичні вороги намагалися поховати розбіжності, принаймні на публіці”, – зазначила газета.
Financial Times описало першу зустріч лідерів “незручною”, попри те, що речник Білого дому Джош Ернест заявив про протилежне.
New York Times охрестило зустріч “ввічливою”, нагадавши про те, що протягом місяців до неї Обама казав, що його наступник становить “загрозу” для країни, який, у свою чергу, ставив під сумнів місце народження чинного президента США та легітимність його перебування в офісі.
Підтверджує те, що напруга між двома політиками не зникла, той факт, що Білий дім не організував традиційну фотозйомку з чинною першою парою країни та її наступницею, підкреслює Washington Post. Меланія Трамп зустрілася з Мішель Обамою окремо.
Газета також розмірковує над тим, що буде з політичною спадщиною Обами та яку роль він відіграв у тому, що перемогу на виборах отримав Трамп. Видання каже, що протягом понад десятиліття, 44-ий президент США вибудовував національну політичну ідентичність країни навколо ідеї, за якої американці мають спільні ліберальні та демократичні цінності, що переважають расові, класові та ідеологічні розбіжності. Та, протягом його перебування при владі ці розбіжності лише посилилися, каже газета.
“Навмисно чи ні та деякі з дій президента можливо і призвели до такої ненависті”, – каже Washington Post.
Міжнародні перспективи

Читайте також  А ось вам і інший бік медалі: Трамп нарешті прокоментував зустріч з Порошенком, коротко і ясно

141225181348_the_questions_of_2014_answered_640x360_ap

Якщо США відмовляться від участі у міжнародних справах, станеться катастрофа, вважає Independent.
Видання публікує редакційну статтю, у якій розглядає загрозу повернення США до ізоляціонізму у дусі 30-их років минулого століття. Причину появи такої загрози Independent бачить у тому, що на його думку, Дональд Трамп сформував враження ніби, хоче аби США позбулися ролі “міжнародного поліцейського, миротворця та благодійного фонду”.
Перша загроза, на думку видання, полягає у можливості впровадження політики протекціонізму США, що полягатиме у закритті кордонів та встановленні тарифів не імпортні товари. Такі дії не лише можуть не піти на краще американцям, а і можуть мати “значні негативні наслідки для економічного зростання у всьому світі”.
Наступна загроза полягає у політиці США на Близькому Сході, особливо у Сирії.
“Якщо США відмовляться від діючих зобов’язань у Сирії та Іраку, що виглядає імовірним, інші західні сили стануть вразливими”, – каже Independent та додає, що переможцем стане Володимир Путін.
Щодо відносин з російським лідером, то тут можливі два сценарії. За першим – оптимістичним, відлига у відносинах з Росією може мати позитивний ефект, з огляду на охолодження до Москви на Заході протягом останнього часу. З іншого ж боку, така поведінка Вашингтона може спровокувати ще більшу кількість “експансіоністських рожевих мрій” Путіна.
Насамкінець, видання закликає міжнародних союзників США не дати країні “зачинитися”, навіть якщо Трамп вирішить “збудувати стіну” навколо країни.
Перша леді…Іванка?
160225023758_sp_ivanka_trump_640x360_getty_nocredit
“Дама престолів” та “справжня” перші леді США – так видання Sun охрестило доньку Дональда Трампа Іванку.
Видання підкреслило, що саме їй, можливо, і має завдячити Трамп своєю перемогою на виборах.
“Татусева дівчинка – ключовий гравець у його бізнесі, ікона для жінок-виборців та скоро матиме вплив на президента”, – каже Sun.
Видання каже, що багато політологів вважають, що саме 35-річна донька власника бізнес-імперії Трампа, а не її мачуха Меланія Трамп, “матиме справжню владу за лаштунками престолу”.
Газета також підкреслює, що саме Іванка “переконала” батька поводитися у більш “президентській” манері під час передвиборчої кампанії. Окрім цього, їй також вдалося підтримувати гарні стосунки з опонентами батька.
У підлітковому віці Іванка Трамп підробляла моделлю, з 2005 року перейшла до сімейного бізнесу, і з того часу втілила у життя низку успішних проектів у сфері нерухомості, каже газета.
У 2007 вона запустила власну лінію ювелірних виробів, сумок, взуття та доступного одягу для жінок. Видання зазначає, що цї її проекти були набагато більш комерційно успішними за подібні проекти батька.

Читайте також  Через витік хімікатів у Чехії загинуло дві людини

 

підготовлено за матеріалами

Independent ;

Washington Post;

http://www.bbc.com/;

Financial Times

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: