Підозрювані в корупції свободівці Василь Скиданчук і Віктор Синишин – люди тижня за версією “Репортера”

В своїй щотжневій рубриці “Людина тижня” цього тижня «Репортер» відзначає двох депутатів Івано-Франківської міської ради, яких підозрюють у корупції та які третій місяць ховаються від Феміди за відрядженнями, – Василя Скиданчука та Віктора Синишина.

01-1

Не з’явилися до суду Скиданчук та Синишин і цього тижня — поїхали до Тернополя на семінар.

У серпні цього року на депутатів міської ради від ВО «Свобода» прокуратура Івано-Франківська склала та скерувала до суду адміністративні протоколи за ст. 172-7 КУпАП — порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів. Санкція статті передбачає покарання у вигляді штрафу від десяти до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

За даними прокуратури, працюючи у КП “ЄРЦ”, чоловіки укладали договори між цим підприємством і власними фірмами.

Так, Василь Скиданчук, інженер КП “ЄРЦ”, був співзасновником ТОВ “Галичина-ІВ”. Віктор Синишин, який до травня цього року теж працював у КП “ЄРЦ” інженером відділу експлуатації, а зараз очолює КП “Івано-Франківськміськсвітло”, був засновником ТОВ “Станіслав-ІФ”. Майже за рік між КП “ЄРЦ”, ТОВ “Галичина-ІВ” і КП “Станіслав-ІФ” уклали понад 40 договорів на проведення ремонтних робіт. Сума склала понад 600 тис грн.

Слухати справи в суді почали ще в середині серпня. Тоді обоє заявили, що своєї вини не визнають і сподіваються на справедливий суд. Та далі першого засідання справа не пішла.

Спершу майже місяць розгляд справи Скиданчука переносили через стан його здоров’я. Тоді провідати депутата в лікарні пішли журналісти. Медсестри заледве знайшли «хворого» в реєстраційному журналі, а в палаті чоловік був у звичайних штанах, сорочці та взутий у туфлі. Вилікувавшись, Скиданчук почав старанно вчитись — чотири рази засідання переносили через його відрядження то до Чернівців, то до Львова, то до Одеси, то до Тернополя.

Читайте також  Обличчя 2019 року. Зеленський на обкладинці The Week

Аналогічна ситуація зі справою Синишина. Щоразу, коли в суді заплановане засідання, міський голова Руслан Марцінків відправляє комунальника у відрядження на тренінги, семінари чи майстер-класи.

Виглядає, що розгляд справ свідомо затягують до закінчення строку накладання адміністративних стягнень. Згідно зі ст. 38 КУпАП, адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення може бути накладено протягом трьох місяців з дня виявлення, але не пізніше одного року з дня його вчинення. Тобто в середині листопада справи проти депутатів просто закриють у зв’язку з минуванням термінів притягнення до адмінвідповідальності.

У коментарі «Репортеру» Василь Скиданчук свою поведінку пояснив лаконічно: «Багато роботи». Ще раз підтвердив, що вини не визнає. Зі сміхом поскаржився на журналістів, які прийшли до нього в лікарню з порожніми руками. А ще сказав, що планував бути на всіх засіданнях у суді. Хоче з’явитися на наступне, яке заплановане на 2 грудня.

Зв’язатися з Віктором Синишиним не вдалося. Певно, очільник КП “Івано-Франківськміськсвітло”, як повідомив його захисник у суді, старанно вивчає в Тернополі енергоефективне та безпечне освітлення.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.