Місія України в ООН: Генасамблея ухвалила резолюцію щодо Криму – РФ вперше названо державою-окупантом

Напередодні Гаазький трибунал прирівняв анексію Криму до міжнародного воєнного конфлікт
У ніч проти середи, 16 листопада Генасамблея ООН схвалила  резолюцію про права людини в Криму. У ній Росію названо державою-окупантом. Про це повідомляє місія України в ООН на сторінці у Twitter.

x82495-jpg-pagespeed-ic-zfqhzsdhna

Як стало відомо, відповідне рішення під час голосування підтримали 73 країни.

“ГА ООН схвалила резолюцію про права людини в Криму. 73 за, 23 проти. Росія називається державою-окупантом, не визнається анексія”, – йдеться в повідомленні.

88803-jpg-pagespeed-ce-h98rkoa09c

Як наголошується, це вперше, коли “в документах ООН Росія називається державою-окупантом, а АР Крим i м.Севастополь тимчасово окупованою територією”

“Резолюція підтверджує територіальну цілісність України, невизнання анексії Криму, закликає Росію надати безперешкодний доступ для моніторингу”, – додають у Місії.

Як стало відомо, в резолюції є звернення до Управління Верховного комісара ООН з прав людини підготувати окремий тематичний звіт щодо ситуації в окупованому Криму.

Крім того, резолюція засуджує встановлення Росією в Криму її правової системи, що “негативно впливає на ситуацію з правами людини на півострові”.

Подивитися, які саме країни підтримали Україну можна нижче:

“Постійний правозахисний моніторинг ООН – перший крок до деокупації українського #Криму. Відтепер формулювання “тимчасова окупація української АРК і м.Севастополь” – офіційно в усіх документах ООН до деокупації Криму”, – прокоментував Павло Клімкін цю подію в Twitter.

5.ua у МЗС прокоментували прийняту в Генасамблеї ООН резолюцію “Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)”. Речниця МЗС Мар’яна Беца пояснила, що правильно казати “у Третьому комітеті ГА ООН ухвалено резолюцію”, тобто це фактично остаточний варіант резолюції, яку ухвалив конкретний комітет Генасамблеї, а через місяць за неї має проголосувати загалом Генасамблея ООН. Тобто фактично це остаточний варіант резолюції, але і правильно його називати проект резолюції, тому що остаточного голосування в Генасамлеї ООН ще не було. Достеменну термінологію можна відстежити у новині на 5.ua.

Читайте також  У Нідерландах заявили про відкриття антитіл до коронавірусу SARS-CoV-2

Нагадаємо, раніше Гаазький трибунал прирівняв анексію Криму до міжнародного воєнного конфлікту.

Як повідомлялося, 15 листопада Мустафа Джемілєв на засіданні комітету Генасамблеї ООН розповів про переслідування кримських татар російською владою.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.