На Поліссі починають варити традиційний міцний напій – самогонку

Кожен господар має свій фірмовий рецепт, який передають від діда до онука – з особливими добавками.

“У нашій родині на бурячанку відбирають лише гарні, соковиті коренеплоди, – каже газеті “Експрес” Михайло Політило. – Маленькі й сухі мають низьку цукристість, а це негативно позначається на якості напою”.

826b44f6e19e2e2cffbf788ef259da0e1391263190

Помиті коренеплоди слід потерти на тертці з великими отворами. 20 кілограмів бурякової маси перекласти в емальовану каструлю. Тоді налити у відро десять літрів кип’яченої теплої води й покришити туди кілограм дріжджів. Перемішати, коли дріжджі розчиняться – влити в каструлю з тертим буряком. Знову все перемішати й додати 25 літрів теплої води. Накрити кришкою і поставити в теплому місці”.

Бродіння триває 2,5-3 тижні. За цей час буряк осідає і рідина стає чистою.

“Я беру запалений сірник і підношу його до поверхні рідини, – ділиться секретами газда. – Якщо вогонь гасне, то це означає, що час переганяти брагу. Проціджую її в молочний бідон, ставлю на плиту. Від бідона виходить мідний змієвик, кінець якого опускаю у бочку з холодною водою. І коли брага починає булькати, ставлю трилітрового бутля біля бочки з водою, від якої відходить трубка – з неї незабаром потече первак. Помітив, що бурячанка у першому бутлі завжди найміцніша – 75 градусів, а ось далі — 50-55, тоді 45-40. Тому я зливаю весь алкоголь разом і ще раз переганяю його.

Завдяки цьому суттєво зменшується кількість сивушних масел і напій має однакову міцність – 40-45 градусів. У кінцевому результаті маю вісім – десять літрів якісного напою. Частину залишаю як є, а іншу частину розливаю у літрові банки й додаю різноманітні добавки. Приміром, гілочку звіробою, завдяки якому алкоголь набуває приємного лимонного кольору; подрібнений на частинки перчик-вогник; корінчики калгану, стебла зубрівки або два-три маленькі шматочки цедри лимона.

Читайте також  Верховна Рада ухвалила закон, за яким українцям доведеться оплачувати комуналку сусідів… ШОК!

Обов’язково готую банку бурячихи – з двома-трьома листочками м’яти або меліси. Дехто кладе столову ложку насіння калини”. Через сім-десять днів напій слід процідити й перелити в пляшки.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.