Нові світові загрози: як кремлівські “боти”, “тролі” й “хакери” впливають на суспільство!

У зв’язку з дедалі частішими кібератаками, поширенням дезінформації та фейкових новин у соцмережах, Фінляндія планує створити в країні центр протидії гібридним загрозам, – повідомив 21 листопада заступник держсекретаря Фінляндії у справах ЄС Йорі Арвонен. За його словами, до проекту долучаться США та 10 країн-членів ЄС, зокрема Німеччина, Франція та країни Балтії. Про це та інше йдеться у публікаціях Deutsche Welle.

“Мета – розвинути спроможність країн-учасниць опиратися гібридним загрозам”, – цитує агенція AFP Арвонена. Він додав, що за останніми даними гібридний вплив на Фінляндію здійснюється з боку РаSSєї, повідомляє інформагентство Reuters.

У свою чергу, Міністерство внутрішніх справ Німеччини, зважаючи на уроки президентської кампанії у США, вирішило переглянути кіберстратегію та внести у неї значні зміни.

Проблема безпеки була однією з головних на переговорах американського президента з канцлером ФРН у Берліні. Однак безпека – це не лише союзницькі зобов’язання, ядерні гарантії, гармати і ракети. Барак Обама вважав за обов’язок попередити Анґелу Меркель про зовсім іншу загрозу – можливі атаки раSSєйських хакерів на комп’ютерні мережі європейських країн, зокрема, Німеччини та спроби вплинути на суспільну думку, а отже – і результат виборів.

Ані Барак Обама, ані американські спецслужби не сумніваються, що напередодні президентських виборів у США електронні поштові скриньки Демпартії зламали та “злили” їхній вміст пресі саме російські хакери. “Ми знаємо, що раSSєйські спецслужби дуже активні”, – заявив президент США.

Американські експерти не виключають, що кібердиверсанти могли би перехопити й підмінити навіть дані, які з виборчих дільниць електронним шляхом передаються у ЗМІ. Пізніше все б неминуче розкрилася, але довіру до процедури голосування і підрахунку голосів було би підірвано.

У Німеччині, де наступні парламентські вибори відбудуться у вересні 2017, до рекомендацій американців ставляться серйозно. Наприклад, у федеральному відомстві з безпеки у сфері інформаційних технологій (BSI). “Враховуючи події у США, – зазначає директор BSI Арне Шенбом, – я вважаю дуже важливим захистити німецькі партії від шпигунства”.

Чи є у німецьких спецслужб докази того, що хакерські атаки в Німеччині здійснюють саме раSSєйські спецслужби? На це питання міністр внутрішніх справ ФРН Томас де Мезьєр відповів – ТАК.

Сучасні технології, за його словами, дозволяють дуже добре замітати сліди. Так було, наприклад, влітку 2015, коли стало відомо про масивну атаку на внутрішню електронну мережу Бундестагу.

Томас де Мезьєр, однак, не сумнівається, що “кібератаками на німецькі комп’ютерні мережі керують передусім з Китаю та РаSSєї“.

Втім, міністра турбують не лише атаки зарубіжних хакерів, але й спроби зовнішніх сил вплинути на настрої в суспільстві у Німеччині за допомогою ботів – комп’ютерних програм, які автоматично закидають німецькі ЗМІ та соціальні мережі дезінформацією і заздалегідь підготовленими коментарями начебто реальних людей. Така практика, йдеться у звіті BSI, “може слугувати меті дезінформації та маніпуляції суспільною думкою”, що в довгостроковій перспективі становить “загрозу для вільного суспільства та демократії”.

“Ми стаємо свідками кампаній дезінформації, – каже міністр внутрішніх справ ФРН. – За кожною оприлюдненою думкою має стояти конкретна людина, а не машина, яку використовують для маніпуляції суспільною думкою”.

Він не сумнівається в тому, що тисячі обурених або злісних коментарів, наприклад, на критичні щодо РаSSєї та її президента виступи або статті генерують саме машини, які за спеціальним алгоритмом програмують найняті для цього люди. “Як результат, створюється враження, що певну точку зору висловлюють десятки тисяч, а не одна людина, – зазначив де Мезьєр. – А це, звичайно, спотворює політичну дискусію”.

Тарас Микитюк© спеціально для “Прикарпаття online

За матеріалами публікацій Deutsche Welle:

http://dw.com/p/2T2SN

http://dw.com/p/2Susx

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: