В Японії стався потужний землетрус, є загроза цунамі

Потужний землетрус магнітудою 7,4 стався біля берегів Японії у вівторок вранці, 22 листопада, за місцевим часом. Як повідомляє Reuters з посиланням на дані Геологічної служби США, епіцентр землетрусу перебував за 67 км на північний схід від міста Івакі в префектурі Фукусіма. Оголошено загрозу цунамі, місцевих жителів закликали негайно покинути берегову лінію.

611213_20161122085145

Через кілька годин попередження про загрозу цунамі було офіційно скасовано на всій території країни. Про це оголосило національне метеорологічне управління.

Удар стихії був зафіксований біля узбережжя північно-східної префектури Фукусіма о 5.59 за місцевим часом. За даними фахівців, епіцентр був на схід від цієї префектури, а осередок залягав під дном океану на глибині 25 км.

При канцелярії прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе був створений екстрений штаб зі збору інформації про землетрус. Про це оголосив місцевий уряд.

Підземний поштовх викликав перебої в залізничному сполученні і роботі авіатранспорту. Втім, швидкісні сталеві магістралі вже відновили роботу. Очікується, що аеропорт “Сендай” (префектура Міягі) відкриється найближчим часом.

Хвилі цунамі, які накотилися на північно-східне узбережжя країни, не перевищували 3 метрів заввишки і не спричинили руйнувань.

Удар стихії викликав тимчасове відключення системи охолодження в басейні для відпрацьованого ядерного палива в будівлі третього реактора АЕС “Фукусіма-2”. Протягом години система відновила роботу, витоків радіації не відбулося, температура паливних стрижнів залишилася в межах норми. Компанія – оператор атомних станцій Tokyo Electric Power (TEPCO) вже офіційно вибачилася за цей інцидент, який викликав занепокоєння у місцевого населення. На інших АЕС, більшість яких зараз зупинено, позаштатних ситуацій не зафіксовано.

Будь-яких суттєвих руйнувань або пошкоджень інфраструктури землетрус не заподіяв. Число постраждалих обчислюється одиницями – в основному це люди похилого віку, які впали з ліжок у момент перших підземних поштовхів. Після удару стихії понад 3,1 тисячі людей покинули свої житла, побоюючись цунамі. Як повідомила місцева влада, для евакуйованих обладнано приблизно 60 тимчасових пунктів збору. У прибережних районах на північному заході головного острова країни Хонсю закрито близько 150 шкіл, дітям рекомендовано не залишати домівок.

Читайте також  Скалка від снаряду влучила в руку і груди дитини: у Київській області загинув хлопчик

Національне метеорологічне управління назвало нинішній землетрус відлунням так званого Великого східнояпонського землетрусу 2011 року та висловило впевненість, що протягом найближчого тижня в цьому ж районі може статися ще один потужний підземний поштовх.

Місцевих жителів закликають до пильності. Багато з евакуйованих в спеціальні центри японців висловлюють думку, що наразі не готові повертатися додому, побоюючись повторних ударів стихії.

У березні 2011 року біля північно-східного узбережжя острова Хонсю сталося найстрашніше за всю історію країни стихійне лихо. Землетрус магнітудою 9,0 викликав руйнівні цунамі, які стерли з лиця землі низку населених пунктів. Число загиблих і зниклих безвісти оцінюється майже в 18,5 тисячі осіб.

Удар стихії 2011 року вивів з ладу системи енергопостачання й охолодження АЕС “Фукусіма-1”. На трьох енергоблоках сталося розплавлення палива. Великі території зазнали радіоактивного зараження, з району розташування станції було евакуйовано десятки тисяч людей.

611212_20161122084927

611184_20161122074631

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.