Глава ПРООН в Україні занепокоєний екологічною ситуацією у Калуші

15 грудня, в облдержадміністрації відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між директором Представництва Програми розвитку ООН в Україні  Янтомасом Хімстрою та першим заступником голови облдержадміністрації Сергієм Басарабом.  

IMG_9926

Як відомо, ще в 2010 році виникла проблема у місті Калуш, де існує загроза прориву дамби. Як захід з попередження виникнення техногенно-екологічної катастрофи визначено консервацію Домбровського кар’єру. Він належить ДП “Калійний завод” ВАТ “Оріана”, інформує СтаніславськеТБ.

Янтомас Хімстр зазначив, що потрібно вивчати цю проблему та моделювати ситуацію, щоб знати, яка загроза може виникнути. Глава ПРООН каже, що це загроза не тільки для Івано-Франківської області та України, а й для інших країн.

Натомість Сергій Бесараб зазначив, що Івано-Франківська ОДА готова до співпраці для вирішення цих проблем.

Довідково. З 1967 до 2002 року у цьому кар’єрі видобували калійно-магнієві солі, які використовували для виробництва міндобрив і магнію. Відходи виробництва зливали у відстійники-хвостосховища. Після зупинки заводу у кар’єрі накопичилася ропа, а відстійники переповнилися і можуть прорвати дамбу.

Нагадаємо, Домбровський кар’єр у Калуші – епіцентр екологічної загрози. Кар’єр залишився тут після видобутку калійних добрив відкритим способом. Річка Сівка, яка протікає поблизу кар’єра, через тріщини у захисній стіні наповнює його по самі вінця. Коли він буде заповнений разом із небезпечними розсолами, які там знаходяться, вода потрапить у іншу річку – Лімницю, яка є основним джерелом питної води для мешканців Калуша і навколишніх сіл, і вже з неї – у Дністер. Наслідком цього може бути екологічна катастрофа міжнародного масштабу: без води залишаться не лише Україна, а й Молдова та Румунія. А ще потрапляння розсолів у Дністер спричинить вимирання флори і фауни.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: