В Україні затримали організатора кіберзлочинної мережі Avalanche

В Україні затримали організатора кіберзлочинної групи Avalanche.
Про це на брифінгу в четвер заявив генеральний прокурор Юрій Луценко, повідомив «Інтерфакс-Україна».

1411334-kopiya

«Правоохоронці 30 країн кілька днів тому завершили міжнародну операцію з ліквідації кібермережі Avalanche, яка щодня інфікувала по всьому світу до півмільйона комп’ютерів. Мережа працювала сім років. П’ятьох людей затримали кілька днів тому, з них троє – українці. Організатор цієї мережі – теж громадянин України. Він був затриманий в Полтаві і чинив збройний опір, маючи на руках автомат Калашникова і бойовий пістолет», – розповів генпрокурор.

1411334_1449425

Злочинні угрупування використовували інфраструктуру Avalanche з 2009 року для розповсюдження шкідливих програм, фішингу та спаму, а також для відмивання грошей рекрутингових компаній. Вони щотижня надсилали потерпілим більше мільйона повідомлень електронною поштою з вкладеннями або посиланнями. Фінансові втрати по всьому світу від атак, проведених за допомогою мережі «Avalanche» оцінюють у понад 100 млн євро.

«Правоохоронці усього світу припинили діяльність понад 220 серверів, які були вражені вірусом і заблокували близько 800 тис. доменів», – повідомив Юрій Луценко про спецоперацію.

За його словами, в Україні обшуки були проведені майже в 40 приміщеннях, вилучено кілька десятків серверів.

Під час санкціонованого обшуку за місцем мешкання організатора кіберзлочинної групи працівники поліції вилучили комп’ютерну техніку, близько $72 тис., флеш-накопичувачі, жорсткі диски, Wi-Fi антени направленої дії, мобільні телефони, SIM-картки українських та закордонних мобільних операторів, фінансову документацію. Також вилучено банківські картки українських та іноземних банків і кілька паспортів на ім’я затриманого, повідомили у прес-служби Нацполіції України.
Зловмисника затримали та помістили до ізолятора тимчасового тримання. Йому інкримінують вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190 (Шахрайство), ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом) і ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку) Кримінального кодексу України.

Читайте також  У Карпатах знайшли велетенський білий гриб, вагою 2,4 кг. ФОТОФАКТ

Крім того, затриманому оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення за опір працівникам правоохоронного органу.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.