Нардеп від Прикарпаття закликав депутатів ВР не допустити обміну українського лісу на європейський кредит

Верховна Рада повинна підтримати законопроект 5471, який має узгодити дію мораторію на експорт лісу з вимогами Світової організації торгівлі (СОТ) та зупинити екологічну катастрофу в Україні.Про це заявив народний депутат від партії “ВОЛЯ” Юрій Дерев’янко під час виступу з трибуни Верховної Ради, 7 грудня, пише Фіртка із посиланням на прес-службу народного депутата.

derevjanko-zaklikav-deputati_1424_s6
“Вже вся країна знає, що наш Президент пообіцяв Європі безЛІС, а Україна залишилась без віз”, — сказав депутат.
“Він хоче, щоб за 600 мільйонів євро кредиту (навіть не допомоги, а кредиту) ми скасували мораторій і дали можливість вивозити український ліс-кругляк”, — обурився Дерев’янко.
Він підкреслив, що політична партія “ВОЛЯ” виступає за збереження мораторію на вивіз лісу-кругляку та наполягає на тому, що український ліс не можна обміняти на кредит у 600 мільйонів євро, як влада того хоче.
“Земля і природа — це не те, що нам дісталось у спадок, а те, що ми беремо в оренду у наших майбутніх поколінь. Ми не можемо залишити наших дітей без лісу, без землі, без якісних ґрунтів на заміну кредиту в 600 мільйонів євро, який потрібно віддавати”, — підкреслив депутат.
Дерев’янко підкреслив, що замість скасування мораторію, про який говорить Президент і влада, потрібно навпаки — удосконалити цей мораторій.

“Тому, що в Європу продовжують вивозити кругляк, навіть по тих породах, які сьогодні заборонені, під виглядом дров. Вдумайтесь: 30% росту експорту дров за минулий рік, і бука, і дуба і тих порід, які сьогодні заборонені”, — підкреслив парламентар.

Він повідомив, що партія “ВОЛЯ” розробила і подала в парламент законопроект 5471, яким пропонується заборонити експорт дров і привести дію мораторію про експорт лісу до вимог СОТ. ” Прийняття законопроекту буде єдино правильною відповіддю на нещодавню заяву ЄС з вимогою скасування мораторію на вивіз українського лісу”, — переконаний Дерев’янко.
Він навів дані, згідно з якими раніше кількість земель, покритих лісом в Україні, сягала 44%, а зараз — лише 11-15%. “В той самий час, коли кількість таких земель в Європі — близько 35%. Ми найменш заліснена країна Європи! Європа береже свій ліс, тому хоче скористатись нашим”, — заявив Дерев’янко.
Він додав, що понад 35 країн світу скористались пунктом (g) розділу XX Генеральної угоди з тарифів та торгівлі (ГАТТ 1947), згідно з яким можуть накладати торговельні обмеження, у випадку якщо це стосується збереження природних ресурсів, що вичерпуються, якщо такі заходи застосовуються разом з обмеженням внутрішнього виробництва чи споживання.
Зокрема, за інформацією депутата:

Читайте також  Загинув нардеп Дмитро Тимчук

— Норвегія стала першою країною в світі, яка повністю відмовилася від вирубки дерев на своїй території;

— Албанія заборонила промислову заготівлю та експорт деревини на 10 років;

— в Румунії прийняли закон, який прирівнює незаконну рубку більше як 1 гектара лісу до тероризму;

— Молдова, яка є одним з ключових експортерів необробленої деревини на європейський ринок, ввела мораторій на вирубку дерев до 2020 року в державних лісах.
Дерев’янко закликав депутатів підтримали законопроект 5471, яким пропонується:
1. Визнати, що в Україні виникла загроза надзвичайної екологічної ситуації, в тому числі, у зв’язку із масштабними вирубками лісів;

2. Привести дії тимчасової заборони експорту лісоматеріалів до вимог міжнародних договорів, ратифікованих Україною — СОТ;

3. Розширити дію мораторію на експорт дров;

4. Посилити кримінальну відповідальності за незаконну рубку лісу від 10 до 15 років;

5. Провести тендери на визначення розробника лісосіки через систему публічних електронних закупівель ProZorro;

6. Обмежити заготівлю ділової деревини з суцільних санітарних рубок у розмірі не більше, ніж 10% від загального обсягу заготівлі, що здійснюється лісокористувачем;

7. Забезпечити відкритість інформації щодо лісокористування;

8. Встановити додаткові обмеження щодо лісокористування в Україні, що матиме наслідком зменшення обсягу рубок в Україні та сприятиме поновленню природного стану лісів;

9. Встановити заборону під час проведення заготівлі деревини використовувати технічні засоби, які завдають шкоди охороні, відтворенню та використанню природних комплексів та використовувати гусеничний транспорт та транспорт вагою понад 10 тонн;

10. Запровадити програму збереження лісів в Україні, програму стабілізації та розвитку лісопереробної галузі в Україні.
Нагадаємо, нещодавно стало відомо про бажання Президента України та Уряду зняти мораторій на експорт лісу-кругляка до Європи. Як повідомляється, Євросоюз планує виділити Україні кредит на 600 млн євро за умови продовження експорту лісу.

Читайте також  “Батьки скандалять та живуть асоціально”: мешканці села на Тисмениччині стурбовані долею маленької дитини сусідів (ВІДЕО)

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.