13 грудня історія свята Дня Андрія Первозванного. Звичаї і ворожіння в Андрєєв день

13 грудня дівчата чекають особливо трепетно, адже в День Андрія прийнято ворожити на судженого, а також дізнаватися, що чекає в майбутньому.

285133_1

Історія свята Дня Андрія Первозванного

Перший вчитель апостола Андрій був Іоанн Хреститель, який відправив його на службу до Христа. Як і інші апостоли, Андрій слідував 12 років за своїм ватажком, і коли Дух Святий зійшов на Христових учнів, то йому випали східні країни, щоб нести в люди слово Боже.

Андрій вирішив не одружуватися, щоб повністю віддатися службі Господу, чим і займався все життя, поки не був розп’ятий 13 грудня (за новим стилем) в місті Патрас в 62-річному віці на хресті, але тільки не такому, як Ісус, а на Х -образні (тому й називають Андріївський хрест), але навіть в розп’ятого стані він проповідував слово Боже. Тому люди стали просити тодішнього правителя Егеат припинити страту, що він і зробив, проте апостол Андрій став просити Творця, щоб він його забрав до себе. Коли ж слуги Егеат хотіли зняти його з хреста, але їх не слухалися руки. І тут на землю зійшов яскраве світло, на який ніхто не міг дивитися, і душа апостола вирушила на небо. Його тіло зняла дружина правителя і поховала з почестями. Це була її вдячність за зцілення Андрієм, коли вона лежала на передсмертному одрі. Але не тільки Максимілла – дружину Егеат, він підняв на ноги, а й безліч інших людей, а також створив масу чудес.

Звичаї 13 грудня в День Андрія

– Вважалося, що з 13 грудня починається зима, тому було прийнято в цей день прислухатися до водойм: вода галаслива – слід чекати сильних морозів і хуртовин, тиха – зима спокійна і приємна.

Читайте також  Вчені зробили обнадійливий прогноз щодо пандемії

– Орієнтувалися і на погоду: якщо на День Андрія сніг пішов, значить ще три місяці буде лежати, якщо ж холодно, то це до доброї і м’якої зимі, якщо ж тепло – то сувора.

– Господині готували кукурудзяну кашу, щоб задобрити диких звірів. Блюдо відносили в поле, просячи у ведмедя, щоб він їв кукурудзу варену, а не ту, що в полях росте, і щоб людей не загризав і худоба не чіпав.

– Ні в якому разі не можна в цей день вишивати, інакше можна ведмедя незаснувшего зустріти.

– В цей день потрібно було ситно повечеряти, щоб весь рік жити в достатку.

Ворожіння в Андрєєв день

Дівчата, але бувало і хлопці збиралися ввечері в лазні або іншому затишному місці, найголовніше, щоб воно було нежитлове, щоб дізнатися свою долю.

– Кожен приносив якусь маленьку особисту річ і клав в глибоке блюдо, яке накривали білим полотном. Всі співали пісні, а хтось один крутив блюдо, щоб перемішати дрібнички. Потім хлопці і дівчата підходили по одному і брали, не дивлячись, по предмету. Якщо хлопцю випадав – жіночий, то він в найближчому майбутньому одружиться, якщо дівчині – чоловічий, то вона в швидкості вийде заміж.

– Ворожіння на сірниках допомагало дізнатися, скільки членів сім’ї буде в родині. Потрібно було зібрати кілька сірників і підкинути їх над собою, ті, що впадуть в поділ спідниці, і передбачать кількість людей в майбутньому сімействі.

– Можна поворожити, чи буде міцною сім’я. Взяти дві столові ложки і кинути їх на дно тазика з водою. Якщо обидві ложки спливуть разом, то подружжя по життю будуть іти разом і жити душа в душу, якщо ж одна перша спливе, а друга пізніше або потоне, значить, між подружжям будуть розлади і сварки.

Читайте також  Кіркоров, Міхалков та інші: Зеленський запустив санкції РНБО проти російських артистів

– За допомогою хустинок можна дізнатися, хто перший в родині народиться. Дівчата приносять з собою різні хусточки – сині, голубі, червоні, яскраво-червоні та інші. Потім їх плутають і дають дівчині витягнути з закритими очима. Якого кольору потягне, такого і статі і буде первісток: червона – дівчинка, синя – хлопчик.

– Відмінне ворожіння за допомогою дзеркала. Для цього на нього потрібно подихати. Якщо коло вийде від дихання – значить, вона буде жити в родині як вареник у маслі, якщо гострий кут – будуть конфлікти в майбутньому сімействі, якщо ж овальне – керувати в будинку буде чоловік, якщо ж як би тече вниз – дружина, якщо ж вийде як би дві фігури – в родині будуть близнюки або двійнята.

– Можна було поворожити і за допомогою рушника. Для цього брали довгий білий рушник і обертали в нього поліно, при цьому примовляючи такі слова: «Скупий, рідний, злий, худий, багатий, мій, жити, не дружити, миритися, злитися». Яке слово буде останнім, такий і буде чоловік.

Скупий – буде на всьому економити, рідний – будуть жити душа в душу, злий – буде страшна людина, худий – буде бідний, багатий – будуть жити в достатку, мій – будуть жити як одне ціле, жити – з ним буде жити весело, чи не дружити – не буде взаєморозуміння в родині, миритися – дуже швидко буде прощати образи, злитися – від його дій буде дружина тільки злитися.

– Можна поворожити на гречці, висипати у велику миску і туди покласти гроші, кільце, цибулину, часник і цукор. Потім дівчина підходить до миски і витягує, не дивлячись, будь-який предмет: кільце – скоро заміж вийде, гроші – буде багатою, цибулинка – сльози, часник – гірке життя, цукор – солодке життя.

Читайте також  Солдатський поцілунок: відео українського військовослужбовця-гея викликало бурхливе обговорення в Мережі

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.