“Христос народився!”: різдвяні послання від священнослужителів прикарпатським вірянам

З нагоди відзначення одного з найбільших християнських свят – Різдва Христового, оприлюднюємо різдвяні послання священнослужителів найбільших єпархій Івано-Франківська до прихожан.
rizdvo

Різдвяне послання Преосвященнішого єпископа Тихона боголюбивим пастирям, чернецтву та всім вірним чадам Івано-Франківської єпархії УПЦ

i-200x300
ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ!

«Слава в вишніх Богу, і на землі мир, в людях благовоління».(Лк.2,11)

Нині ми знову прославляємо народжене у Віфлеємі Божественне Дитя. «З нами Бог!» – сповіщає Свята Церква. Зійшовши з Небес, Господь явив себе людям, щоб зцілити людські немочі і недосконалості, просвітити пошкоджені гріхом душі Своїм Невечірнім світом і дарувати Вічне життя у Царстві Небесному! Ми, християни, віримо і знаємо: пришестя Христа Спасителя в світ докорінно змінило людське життя і саму нашу природу. Ми перестали бути рабами гріха і тепер є вільними служителями Богу. Ми не боїмося буремних стихій житейського моря, бо маємо надійну пристань у Царстві Христовому. Ми більше не самотні в цьому світі, бо з нами Бог, який простягає Свою руку на допомогу. З нами Бог – значить ми повинні бути прикладом віри, надії, любові, в духовно-спраглому і метушливому світі. З нами Бог – і хай через нас Він діє скрізь, де люди потребують допомоги словом і ділом.

Прославляючи сьогодні Спасителя  світу, будемо пам’ятати, що Господь перебуває зі своєю Церквою до кінця віку. Свято Різдва нагадує нам про необхідність неухильно слідувати за Христом, який прийшов, щоб ми мали Життя Вічне. І хай не страшать нас неминучі труднощі на шляху Спасіння, і не зламають нікого приготовані на долю випробування, бо з нами Бог! З нами Бог і ми з твердою надією на Нього йдемо цим земним шляхом. З благоговінням ми вклоняємось перед тайною втілення Сина Божого. Як багато повчального в цьому явленні Спасителя і Царя Слави в цей світ. Смирення з яким Він з’явився, осоромлює нашу гординю, а бідність засуджує наше марнотратство і прагнення до багатства. Ми земні, і тому прагнемо до земного, тимчасового, минущого. Він – Господь Предвічний, Небесний, направляє наші прагнення до Вічного, незмінного багатства – Царства Божого, бо все земне – швидкоплинне, а наше спасіння і слідування за Христом залишається назавжди.

Народившись у Віфлеємі, Христос народжується в наших серцях і перебуває з нами, якщо ми бережемо вірність Йому і заснованій Ним Церкві. Він з нами, коли ми робимо добрі діла, допомагаємо ближнім, співчуваючи їм, коли ми прощаємо й не пам’ятаємо зла. Він з нами, коли ми молимося і беремо участь у церковних Таїнствах. Тільки  йдучи  слідом за Віфлеємською зіркою на шляху до Христа ми знаходимо благе і мирне життя на Землі й вічне блаженство  в  Його  Небесному  Царстві. Свята Різдвяна ніч рік-у-рік є повторенням  тієї  ночі, коли Ангели співали… (Лк.2, 14).

Возлюблені брати та сестри! Цю радість, яку ми знову переживаємо, цю подяку й любов до Нього понесемо в світ, поділяючи з тими, хто ще не знайшов Бога. Припадімо до Богомладенця, уподібнюючись розсудливим волхвам і принесімо Йому свої дари: замість золота – нашу щиру любов, замість ладану – молитву, замість смирни – добре відношення до ближніх. Світло, сяюче  у Віфлеємі, хай осяє наші душі, хай умножиться віра наша,  зміцніє наша вірність Христу і наша готовність до виконання Його вічної Заповіді – Любові.

Хай зірка, яка засяяла у Віфлеємі просвітить наші серця миром, щирою любов’ю до новонародженого Христа, до наших ближніх, наповнюючи серця Різдвяною радістю. Хай промені Віфлеємської зірки просвітять наші душі і серця миром, любов’ю й правдою!

Всечесні отці, боголюбиві іноки та інокині, дорогі брати і сестри, вірні чада нашої єпархії,  ще раз вітаю всіх вас з великим святом Різдва Христового й новим 2017 роком! Хай подасть всім вам Господь Спаситель Свою милість, та збереже і спасе всіх нас на земнім шляху та удостоїть радості єднання з Ним в житті майбутнього віку.

СЛАВІМО РОЖДЕННОГО ХРИСТА!

Милістю Божою смиренний

ЄПИСКОП ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ І КОЛОМИЙСЬКИЙ ТИХОН

Різдво Христове

м.Івано-Франківськ, 2017 р.

1-10

 

Різдвяне послання архієреїв Івано-Франківської Архієпархії УГКЦ на 2017 рік

 

thumb-uhqcleccftw-82350a3eae9b0152a760e4ec3ea895d2

Всесвітлішим, високопреподобним отцям-душпастирям, богопосвяченим особам, дорогим у Христі братам і сестрам – вірним Української Греко-Католицької Церкви

Мир вам у Господі і благословення!

Читайте також  Папа Римський жорстко висловився про платні послуги церквах

Христос Рождається!

«І Слово стало тілом, і оселилося між нами»
(Ів. 1,14)

Різдвяний час для кожної української душі – це час особливий і неповторний. Це час, коли ми застановляємося і роздумуємо в нашому серці над відвічною істиною, об’явленою Господом і проповідуваною Святою Церквою – як вічний Бог стає в часі людиною задля нашого спасіння. А також це дні, коли ми по-особливому горнемося до родини, спішимо до рідної домівки, до рідного храму, щоби молитовно та в колі дорогих нашому серцю людей колядками прославити Дитятко Ісуса.

1. Для кожної віруючої людини любов до Ісуса Христа і Його Пресвятої Матері є незамінними і похвали гідними. І що більше людина пізнає Ісуса Христа, то сильніше Його любить. Пізнання приходить через читання чи слухання Євангелія, через приватну розмову з Господом у молитві, через участь у недільній чи святковій Святій Літургії, через слухання проповіді, через єднання у Святому Причасті. Все це сприяє тому, що кожного разу, ми все більше пізнаємо Христа Ісуса, а відтак і більше Його любимо. Тому не можемо ніколи занедбати ці засоби пізнання Бога.

Старозавітні люди очікували на прихід Месії, довіряючи словам пророків. Ісая, пророк, що народився в Єрусалимі вісім століть до народження Месії, казав: «Оце ж сам Господь дасть вам знак: Ось дівиця зачала, і породить сина і дасть йому ім’я Еммануїл» (Іс. 7,14). Святий Йоан євангелист ясно про це говорить: «Ніхто й ніколи Бога не бачив. Єдинородний Син, що в Отцевому лоні, – той об’явив» (Ів. 1, 18). Люди, які Бога ніколи не бачили, по приході Христа, почали пізнавати Того, у кому «враз з людською природою живе вся повнота Божества» (Кол. 2,9). У Христі Ісусі невидимий Бог, стає для людини доступним, зрозумілим і видимим, бо сам він каже про себе: «Я і Отець – одно» (Ів. 10,30).

Як колись, так і сьогодні є люди, які не признають Ісуса Христа, не приймають те Слово, що «стало тілом і оселилося між нами» (Ів. 1,14), не визнають, що Ісус Христос є Богом. Саме про прихід Христа розказує нам святий Йоан: «Було у світі, і світ ним виник – і світ не впізнав його. Прийшло до своїх, а – свої його не прийняли» (Ів. 1,10-11).

Але знаходимо у писанні одні слова, які потішають кожну людину, котра приймає і вірить Христові, Месії і Спасителю: «Котрі ж прийняли його – тим дано право дітьми Божими стати, які в ім’я його вірують» (Ів. 1,12). Саме сьогодні Ви, дорогі браття і сестри, є тими, які прийняли Христа і які справедливо маєте право називатися дітьми Божими, бо ви віруєте в Його ім’я і святкуєте Його воплочення задля людського спасіння, Ви Його прийняли.

2. Різдво Христове – це також велике свято родини, бо ж сам Господь народився у родині, маючи біля себе Пресвяту Матір та опікуна святого Йосифа. Часто ці дні наповнені великою радістю, але інколи і смутком. Радість панує у серці тих людей, які втішаються великою і здоровою родиною, тих, які, насолоджуються діточками. Радість є в тих оселях, де панує мир і спокій.

Але є між нами брати і сестри, які з тих чи інших причин, залишилися одинокими, самотніми, а, може, і покинутими. Є ті, які перебувають далеко від рідної домівки, на заробітках, і не мають можливості святкувати Різдво з родиною. Є чимало хворих, які навіть і святкові дні проводять у лікарнях. Не маємо права забути і тих, які в цю хвилину захищають нашу Батьківщину і жертвують своїм часом і життям, щоб ми могли святкувати Різдво Христове спокійно.

Наша радість і наш смуток мають свою цінність лише у Господі. Кажуть, що радість розділена з ближнім – збільшується вдвічі, а смуток – зменшується вдвічі. Тому радіймо, бо «з нами Бог» і сумуймо, щоб смуток наших ближніх був меншим, а з Божою допомогою і зник з їхніх сердець. Про це нас гарно навчає апостол Павло: «Браття, радуйтеся завжди в Господі, і ще раз кажу, радуйтеся. Лагідність ваша нехай буде знана всім людям. Господь близько. Ні про що не журіться, але в усьому молитвою і молінням з благодаренням висказуйте ваші прохання до Бога. І мир Божий, що перевищає всякий ум, нехай збереже серця ваші і розуміння ваші у Христі Ісусі» (Фил. 4,4-7).

Читайте також  На Прикарпатті очікується погіршення погоди

Просімо заступництва у всіх наших потребах у Пресвятої Богородиці, чудесним способом присутньої у чудотворній іконі в Крилосі, яка духовно опікується Церквою нашої Архієпархії та 100 років тому об’явленої у Фатімі і яка просила молитися на вервиці щодня, щоб досягти миру і кінця війни. Нехай Марія, яка опікувалася Дитятком Ісусом і захищала від всякої небезпеки, заспокоїть кожну людську тривогу і потішить кожне людське серце.

З молитвою за Вас, дорогі наші боголюбиві брати і сестри,

† Володимир
Митрополит і Архієпископ Івано-Франківський

† Йосафат
Єпископ-помічник Івано-Франківський

Різдвяне посланняВисокопреосвященнійшого Митрополита Галицького, керуючого Івано-Франківською Єпархією УАПЦ Кир Андрія

_-250x372
«Свята ніч настає, ясний блиск з неба б’є.

В людськім тілі Божий Син прийшов нині в Вифлеєм, щоб

спасти цілий світ»

(Коляда «Свята ніч»).

ХРИСТОС РОЖДАЄТЬСЯ – СЛАВІМО ЙОГО!

Улюблені у Христі отці, брати і сестри!

У цю святу і Богом благословенну ніч, об’єднані думкою і молитвою біля Божого Дитяти, ми переживаємо предивну таємницю втілення Сина Божого. Дякуємо Господу Богу, що дав нам можливість знову зустріти цей урочистий день, коли Небо і земля разом прославляють Богомладенця Христа, Котрий народився в бідному вифлеємському вертепі. Про це велике дійство сповістив Ангел не лише вифлеємським пастухам, які в ту нічну пору стерегли свою отару, але й усьому людству: «І сказав їм ангел: не бійтеся, я благовіщу вам радість велику, яка буде всім людям. Бо нині у місті Давидовому народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь» (Лк. 2,10-11). Ця радісна звістка втілення на землі Сина Божого пролунала не з Риму, столиці тогочасної могутньої імперії, не з імператорських палат і не з єрусалимських святилищ. Ні! Ця довгоочікувана для всього світу звістка пролунала тихої холодної ночі на маловідомій палестинській землі, з Вифлеєма. Але чи міг хтось у ті часи подумати, що з народженням Христа людство вступить в нову добу свого історичного буття. З Різдвом Христовим з’явилося Світло Правдиве, котре просвічує кожну людину, яка приходить у світ, та відкривається тайна нашого спасіння.

Подія світла, велична, могутня! Але в очах наших вона оповита серпанком смутку і терпіння… Адже пришестя на землю Сина Божого відбулося в постаті немічного і безпорадного Немовляти, першою оселею Якого на землі була убога печера для худоби, а перший поклін – від нужденних пастухів. Були, на жаль, і люта ненависть царя Ірода та жорстокість виконавців його волі, була залита дитячою кров’ю палестинська земля, втеча Богоматері з Немовлям на чужину… Ці події вже з самого початку стали колючками тернового вінка на невинне чоло Спаса-Немовляти. І хоч на тлі тієї темряви виступають деякі світлосяйні відблиски – спів ангелів на Небі, поклін волхвів, та вони не можуть применшити болю і страждань, що супроводжували жертву Сина Божого заради нас і нашого спасіння. В обставинах болю і терпіння, під супровід глузувань людського натовпу,  з неправедним судом і ганебною смертю на Хресті звершилась тайна нашого спасіння. «Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Єдинородного, щоб кожен, хто вірує в Нього не загинув, але мав життя вічне» (Ів. 3,16).

Бог-Отець посилає Свого Сина на землю, щоб Він прийняв людську подобу та відновив образ Божий затемнений людським беззаконням. Яка глибина премудрості, правди і любови Божої до людини! Премудрості, яка є диханням сили Божої, відблиском вічного світла і проявом Його благості. Правди, яку явив нам Бог через жертву примирення (Рим. 3,25-26), зіславши на землю Свого Сина. Любові Божої до творіння, що впало, яка проявляється у Святих Тайнах, розливаючись животворною теплотою в людських душах задля добровільного  сприйняття подвигу самопожертви Христа-Спасителя. Господь наш Ісус Христос подав нам світло правди і вказав дорогу, якою маємо йти в нашому земному житті. Христос сказав: «Я – Світло для світу; хто піде вслід за Мною, той не ходитиме в темряві, а матиме світло життя» (Ів. 8,12). Христос відкрив нам життя згідно з волею Божою, життя правдиве, у братній любові, яке ніколи і нікуди не зникне. Спаситель Христос ставить на перше місце любов до ближнього: «Улюблені! Будемо любити один одного, бо любов від Бога; і кожен, хто любить, народжений від Бога і знає Бога. Хто не любить, той не пізнав Бога, тому що Бог є любов» (1Ів. 4,7-8). Про що свідчать нам ці святі слова? Чи не звернені вони до нашої совісті в цьому духовно убогому, зматеріалізованому сучасному світі? Може направду, все це занадто складно для нашого запамороченого досягненнями науки і сучасними технологіями розуму, який безуспішно намагається довести, що все, що сталося і нині відбувається в світі – процес еволюційного характеру, незалежний від Бога Творця. Перебуваючи під такими помилковими впливами, сучасне християнство повинно нарешті спрямувати свої думки до Святого Письма, в якому говориться про те, що Господь створив світ і що Новонароджене Дитя Боже Ісус є, власне, для нас  єдиною надією та допомогою у розв’язанні життєвих проблем. Можливо, ми перебуваємо в стані глибокого розпачу та відчуваємо, що не в силі нести свій хрест, але знаймо, що саме тоді Спаситель приходить до нас і все довкола стає світлішим, з’являються надія, сила і допомога. Треба лише відчути присутність Христа, почути ангельський спів та захотіти вклякнути перед Ним з почуттям подиву і любові. Тому що Ісус приходить до кожного, хто з великою вірою та щирою радістю зустрічає прихід на землю Божого Сина. І ця велична містерія, що повторюється щороку, приносить радість в кожну християнську родину.

Читайте також  ЗМІ: З бюджету Porto Franko Gogol Fest зникло 100 тис. грн.

З глибини душі, сповнений щирим почуттям глибокої віри та любови, вітаю всіх Вас – отці, брати і сестри – з празником Різдва Христового, Новим 2017 роком і Святим Йорданом та прошу Всевишнього, щоб Боже Дитятко повсякчас обдаровувало нас усіх щедрими Божими ласками. Здоров’я Вам, щастя, радості, доброго душевного настрою і миру нашій Україні, бо «Бог Предвічний народився! Прийшов днесь із небес, щоб спасти люд свій весь і утішився».

Веселих Вам свят Різдва Христового!
З нами Бог!
Христос народжується – славімо Його!

З архіпастирським благословенням
Божою милістю
+Андрій
Митрополит Галицький.
Керуючий Івано-Франківською єпархією УАПЦ.
Різдво Христове
2016/2017 року Божого
м. Івано-Франківськ

____1_2-550x389

Вітання священнослужителів Василіянського монастиря Царя Христа із різдвяними святкуваннями

28899396

“Веселіться праведні, радійте небеса, тремтіть радісно гори, бо народився Христос! Сидить Діва, до херувимів подібна, і тримає у своїх обіймах Бога Слово, що стало Тілом. Пастирі подивляють Народженого, мудреці володареві приносять дари, ангели же співають : Неосяжний Господи,  ̶  слава Тобі!” (Стихира з Утрені Різдва).

Дорогі у Христі Ісусі наші парафіяни!

З нагоди довгоочікуваного свята народження божественного Спасителя засилаємо вам найщиріші вітання, зичачи світлої долі від Господа, миру у душах і щедрого небесного благословення.

Божий Син прийшов у цей світ, щоб кожного ощасливити через заснування Свого царства добра, любові та милосердя. Він є найбільшим даром предвічного Отця для цілого людства.

Радіймо, отже, по-справжньому з народження правдивого Месії, який народився, щоб постійно перебувати між нами. Прийшло з небес Дитя і врятувало наше життя. Ісус став людиною, щоб ми стали Божими дітьми. Слава за все милосердному Богові.

Щасливих і неповторних різдвяних святкувань бажає всім у новому 2017 році чернеча спільнота василіянської обителі Царя у м. Івано-Франківську.

 

Різдвяне привітання єпископа Церкви Християн Віри Євангельської м. Івано-Франківська Юрія Веремія

veremia

 

Христос народився!

Славімо Його!

Дорогі брати та сестри!

Щиро вітаю Вас із радісним святом всього християнства – з Різдвом Христовим, а також з Новим 2017 роком.

Луки 2:11: «Бо сьогодні в Давидовім місті народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь».

Ми вдячні Богові, що це спасіння стало доступним для всіх народів. З того часу Христос народився в мільйонах сердець, котрі стали «новим творінням, власністю Божою».  Це чудо духовного відродження продовжується і сьогодні, свідками і учасниками чого ми є.

Тому бажаю Вам і надалі бути невтомними в Господній праці, у ревності не лінуватися, палати духом, щиро служити Господу, щоб принести добрий плід для слави нашого Господа.

Миру Вам, щастя, міцного здоров’я, благополуччя та достатку у Ваших сім’ях.

З любов’ю,

Єпископ Церков ХВЄП

Івано-Франківської обл.

Юрій Веремій.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.