Країну будують вперті. Франківчанка Надія Варгола заснувала у Швейцарії «Фонд випускників України»

Надія Варгола народилася в селищі Лисець. Уже десять років працює у швейцарській енергетичній компанії «Альпік», вважає себе заможною та незалежною. Рік тому вона заснувала «Фонд випускників України», через який уже зібрали 150 тис грн на розвиток Івано-Франківського фізико-технічного ліцею. Надія розповіла, які моменти стали визначальними на її шляху до успіху, як українці за кордоном можуть допомогти Україні та навіщо підтримувати свої колишні навчальні заклади.

nadiya-e1484120359153

Коли можеш більше

Навчання їй легко давалося ще зі школи. У восьмому класі Богородчанської школи Надя виборола третє місце на обласній олімпіаді з фізики і так здобула можливість навчатися у Івано-Франківському фізико-технічному ліцеї (ФТЛ).

«За три роки у ліцеї я дуже багато всього вивчила, – розповідає Надія. – Там вперше навчилася робити завдання на час. Вчителька математики Оксана Савчук давала нам на задачу 3-5 хвилин. Спершу це було дуже складно. Але такі завдання добре тренують і розвивають швидке мислення».

Сьогодні Надія побувала у 35 країнах. А її перша велика подорож була саме з ліцеєм до Києва – призова поїздка для найкращих учнів. «Нам показали старовинні корпуси Києво-Могилянської академії, ми зустрілися з випускниками ФТЛ, які там навчалися, – згадує Надія. – Ці враження, напевно, стали визначальними, коли я обирала, куди вступати».

Але спочатку, за результатами навчання в ліцеї, Надю зарахували до університету нафти і газу. Вона ж хотіла більшого, тому поїхала до Києва. На підготовку мала місяць.

«Документи подала на факультет економічних наук Могилянки. Конкурс був – 10 людей на місце, – згадує Надія. – Але мене це не лякало. Адже якщо не спробуєш, ніколи не дізнаєшся, яким може бути результат. Треба мобілізуватися, тоді, якщо вийшло досягнути цілі – супер, якщо ж ні – або вийде наступного разу, або це не твоє».

Вона не лише вступила. Вже в кінці першого семестру Надія Варгола стала першою в рейтингу першокурсників факультету економічних наук. А в кінці року отримала стипендію від доброчинця із США. Стипендія призначалася для вихідців із сільської місцевості, які демонструють успіхи у навчанні.

Читайте також  «Я відчула, як інструмент пройшов мені в голову»: Франківчанку лікували від гаймориту і зробили інвалідом

На другому курсі Надія стала однією зі стипендіатів американської програми обміну «Freedom Support Act».

«Рік навчалася в університеті Південної Кароліни, – розповідає вона. – Там є лавки, сквери, цілі корпуси, профінансовані випускниками. Цей досвід теж сприяв моїй ідеї розвивати традицію підтримки випускниками своїх вишів в Україні».

Магістратуру Надя здобувала вже в Німеччині. Їй запропонували повну стипендію в GISMA Business School у Ганновері. Під кінець навчання швейцарська компанія «Альпік» запросила на співбесіду кілька найуспішніших студентів. Так Надія Варгола у 24 роки почала працювати в найбільшій швейцарській енергокомпанії зі столітньою історією.

150 тисяч на ліцей

До громадянської активності її підштовх­нула Революція гідності.

«Коли я побачила, в яких важких умовах люди зуміли організуватися, вистояти й перемогти, то зрозуміла, що Україна отримала історичний шанс на розвиток, – каже Надія. – І де б ми не були, мусимо всіма силами це підтримувати, щоб не втратити цей шанс на демократичну, освічену та успішну Україну».

2-6-e1484120389543

Разом з українськими активістами Швейцарії вона організовувала демонстрації, збирали гроші, переказували їх спершу на Майдан, а потім в АТО.

«Тоді ж я задумалася, чи роблю все, що хотіла, для України, – згадує Надя. – Вирішила допомагати в освіті. Вважаю, що те, як і чого навчають дітей, якими вони зростають – це фундамент. Саме освіта визначає майбутнє країни».

З початку 2015 року Надія активно підтримує львівський Центр інноваційної освіти «Про.Світ», який займається професійним розвитком вчителів. Влітку того ж 2015-го вона приїхала до Франківська з метою створити фонд випускників ФТЛ. А потім зрозуміла, що така підтримка пот­рібна не лише ліцею, а й іншим навчальним закладам України. Тоді Надя і троє її друзів заснували у Швейцарії неприбуткову організацію «Alumni Fund Ukraine», з дочірнім благодійним «Фондом випуск­ників України».
1-6-e1484120407760
У Франківську Надія Варгола (друга справа) зустрілася з ліцеїстами ФТЛ. Говорили про те, яка саме підтримка найбільше потрібна ліцею

«Наша місія – розвивати в Україні традицію підтримки випускниками навчальних закладів. І ми створили он-лайн платформу alumnifund.org, де кожен може прозоро, надійно і просто підтримати свій навчальний заклад чи освітні проекти фонду», – пояснює Надія.

Нині у фонді 80 доброчинців. Сайт запрацював у вересні та поки що підтримує стосунки лише з осередками ФТЛ і Могилянки. Скоро до ініціативи долучаться й інші навчальні заклади.

Фонд заснував у ліцеї вісім стипендій для учнів і сім винагород для викладачів. Також випускники профінансували участь ліцеїстів в олімпіадах, проведення літньої школи з англійської мови, курси для викладачів, навчальні поїздки та соціальні проекти ліцеїстів. Створили призовий фонд конкурсів із шахів і малюнків.
Alumni-Fund-Ukraine-founders-e1484120375950
Фонд випускників заснували Світлана Лукасевич, Надія Варгола, Ірина Клименко, Дмитро Шищенко та Володимир Варгола

Взявся «Фонд випускників України» і за всеукраїнські освітні проекти. Першим вони переклали українською онлайн-курс «Наука повсякденного мислення» Університету Квінсленду (Австралія), який сьогодні можна пройти на освітній платформі Prometheus. На нього вже зареєструвалися 23 тисячі українців.

Курси Гарварду в карпатському селі

«В Україні вважають, якщо виїхав за кордон – ти зрадник, – каже Надія Варгола. – Але насправді потрібно підтримувати зв’язок з українцями за кордоном, залучати їх фінанси, контакти, ідеї для просування України у світі. Так ми зможемо приносити в Україну найкращі світові практики».

Надія радить шукати можливості не для того, щоб виїхати, а щоб розширити горизонт і отримати новий досвід.

«Раджу школярам і студентам обов’язково опанувати англійську, – говорить вона. – Нині з будь-якого карпатського села можна проходити онлайн-курси від Гарварду, Стенфорду та інших провідних університетів світу на таких платформах, як edx.org та coursera.org. Це те, що було абсолютно неможливим 15 років тому. І це унікальний дар сьогодення!

Навчайтеся, спілкуйтеся з іншими людьми з цілого світу, працюйте та досягайте поставлених цілей. Вважаю, що справжній успіх – це допомагати іншим бути успішними. Бажаю всім працювати над втіленням власних мрій і не забувати, що, тільки підтримуючи один одного, ми можемо всі стати успішними – як нація і як країна».

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.