Нова зарплата 3200 гривень може перетворитися в старі 100 доларів

Хоча багато експертів стверджують, що для зростання курсу долара в Україні немає вагомих підстав, але з початку 2017 року гривня знову почала знижувати свої позиції щодо долара. При цьому відбувається стабільне підвищення курсу долара і Нацбанк, як раніше, не робить ніяких дій у відповідь. Яким незабаром може бути курс долара, і чи не перетворитися нова зарплата бюджетників 3200 гривень в колишні 100 доларів США?

groshi-e1483626227662

Зростання долара всупереч обставинам

Якщо згадати багаторічну традицію валютного ринку, то як правило, в новорічні свята курс долара традиційно завжди трохи знижувався. Причин тут було декілька і вони за багато років залишилися незмінними. Щодо накопичення валюти, яка знаходиться на руках у населення, то тут існує стабільна традиція. На новорічні свята люди частіше здають валюту для обміну на гривню. Як правило, однієї зарплати українцям не вистачає на те, щоб купити родичам новорічні подарунки, накрити новорічний стіл, провести зимові вихідні на курорті. Адже починаючи з зустрічі календарного Нового року з 1 січня, українці святкують цілу низку різдвяних свят, яка завершується 19 січня на свято Водохреща. У минулому році українці частіше здавали валюту ніж купували її і ця різниця склала 2,5 мільярда доларів, які осіли в сховищах комерційних банків. Навіть минулорічний транш МВФ в сумі 1, 3 мільярди доларів на тлі здачі українцями валюти виглядає вдвічі меншою допомогою по зміцненню гривні. Здавалося б, таке потужне вливання валюти на ринок має знизити її дефіцит та зменшити ціну долара.

Друга причина, з якої валюта повинна дешевшати, це масова подача річних податкових декларацій та сплата податків фірм експортерів, які заробляють валюту і у величезних кількостях міняють її на гривню на початку січня. Річна декларація за 2016 рік подається з 1 січня наступного 2017 року, але не пізніше 20 лютого. Але не тільки експортери обмінюють свою валютну виручку на гривню. Деякі інші підприємства, підприємці, орендарі землі, тримають заощадження в валюті і на початку року починають міняти валюту на гривню. Таким чином, в сховищах комерційних банків опиняється величезна кількість валюти і курс гривні традиційно в цей період зміцнюється. А якщо врахувати той факт, що у населення після свят на руках залишається дуже мало готівкової гривні то попит на покупку валюти значно знижується.

Читайте також  У скільки обійдеться ковід-похорон в Україні: названі ціни

Гривню «вбивають» усвідомлено

Деякі експерти стверджують що, зниження курсу гривні щодо основних валют відбувається навмисно. Як відомо, стримувати падіння гривні може Нацбанк, який здатний регулювати валютний коридор і проводити викид зайвої валюти на валютних міжбанківських торгах. Тобто, коли існує підвищений попит на валюту, НБУ має проводити валютні інтервенції і боротися з дефіцитом валюти. Але зараз навіть при щоденному зростанні курсу долара дефіциту валюти не існує. У комерційних банках валюта для продажу населенню є в надлишку, але її за таким високим курсом практично ніхто не купує, так як в українців після свят немає готівки. Валюту зараз частіше купують бізнесмени, та й то їх виручка в гривні в новорічні свята невелика і купити багато доларів вони не можуть. Частина українців ведеться на паніку і купує валюту на чорному ринку. Тут спрацьовує ажіотаж, що гривня може значно знецінитися і люди купують на свої останні заощадження долар і євро. На цьому дуже добре заробляють валютники чорного ринку, які встановлюють свої вигідні ціни валютного коридору.

Кому вигідне зростання курсу долара

Є думка, що девальвація гривні просто дозволить державі запустити друкарський верстат і друкувати додаткові гроші для погашення нових підвищених зарплат для працівників бюджетної сфери. Звичайно, підвищуючи мінімальну зарплату до рівня 2300 гривень, уряд розраховував на окремі сфери, звідки будуть братися необхідні кошти. Але на початку 2017 року, коли економіка і бізнес завмерли через новорічно-різдвяні свята, поповнення державної скарбниці за рахунок податків значно зменшується. Тому завищений курс долара та інфляція гривні дозволить вирівняти купівельну спроможність старих і нових зарплат. Таким чином, якщо при минулорічному курсі долара 24 гривні зарплата бюджетника становила 2200 гривень, то при новій зарплати 3200 гривень курс долара цілком може бути штучно завищений до позначки 30-32 гривень за долар США. Така нехитра маніпуляція НБУ зможе дозволити безболісно друкувати і пускати в обіг на початку року нові партії готівкової гривні і виплачувати підвищені зарплати.

Читайте також  Трамп висунув Путіну ультиматум

Основне завдання Нацбанку полягає в тому, щоб не дозволяти гривні падати щодо долара. Для цього потрібно мати резерви валюти, які після траншу МВФ і осінньої виручки експортерів сумарно складають 17,5 мільярда доларів. Але хто може перешкодити НБУ штучно завищувати курс валют? Зробити це зовсім не складно і набагато легше, ніж стабілізувати твердий курс гривні. І мало кого в уряді хвилює, що при зростанні курсу валют подорожчає все, що пов’язано з експортом і перевезеннями, а це означає, що ціна життя виросте, а торгова сфера буде нести збитки через зменшення обертів. Але ж при цьому валютні резерви НБУ залишаться практично не задіяні, так як валюту купувати ніхто не буде. Не виключено, що незабаром при такій політиці НБУ нова зарплата бюджетників в розмірі 3200 гривень буде дорівнювати 100 доларам США. І тут в уряду існує надійна відмовка: «підвищити зарплату обіцяли і підвищили, а що там з курсом долара – це не наша турбота!».

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.