Чому франківський “Дім Сірка” може зникнути?

Ситуація навколо івано-франківської Благодійної організації “Дім Сірка” з кожним днем лише погіршується.

До сильних морозів, додалися проблеми з обслуговуючим персоналом, травми та хвороби двох працівників притулку і, найболючіше, – невизначеність з земельною ділянкою, пишуть Версії.

dim_sirka

Благодійна організація “Дім Сірка” була створена в Івано-Франківську в 2012 році.

«Почалося все ще до 2012 року з волонтерства. Згодом ми зрозуміли, що так місту не допоможеш, потрібно займатися цим більш глобально», – розповідає голова організації Наталя Когут.

Проблеми в організації були завжди. Тут і фінансування, і відсутність земельної ділянки і проблеми з кадрами.

В 2013 році «Дім Сірка» виграв конкурс на кращу бізнес ідею від Nescafe Idea-X. Організація отримала 100 000 гривень на облаштування притулку, з умовою, що міська влада виділить земельну ділянку. Було рішення міської ради про надання 20 соток землі в Хриплинському вузлі під притулок для тварин. Це була частина земельної ділянки комунального підприємства «Полігон».

Втім, коли вже були замовлені вольєри, закуплені камери, переноски для тварин і «Дім Сірка» вже був готовий до переїзду, виявилося, що заїжджати немає куди. З’ясувалося, що ніякого рішення сесії немає. Знайшли протоколи того засідання і дійсно, виявилося, що вони переписані (підроблені) і 20 соток надають не Благодійній організації, а КП «Полігон».

З того часу «Дім Сірка» висить в повітрі. Спочатку винаймали 10 соток на птахокомбінаті у Вовчинцях, але пробули там лише три місяці, мешканці села почали скаржитись, що пси гавкають і не дають їм спокійно жити. Згодом Наталя Когут знайшла земельну ділянку в селі Загвіздя, яка рік стояла пустою (50 соток) і знайшла підприємця, котрий її здавав в оренду. Спочатку винаймали 25 соток а згодом зрозуміли, що потрібно розширюватись і зараз організація орендує 50 соток.

Читайте також  В Івано-Франківську у міському парку встановили дерев'яні лежаки (фото)

Здавалося, що, принаймні, частина гострих питань, частково знята, але богомільні селяни, мешканці села Загвіздя, підбурювані кількома найбільш активними особами, почали робити все, щоб притулку поруч з селом не було. Детальніше з ситуацією можна ознайомитись в статті «Версій» «В Івано-Франківську знову гостро постало питання «чи матимуть безпритульні тварини притулок?» , яка вийшла в серпні 2016 року.

З того часу стало лише гірше.

З настанням сильних морозів, з’ясувалося, що тваринам в притулку бракує не лише тепла та їжі, а й тих, хто б міг за ними доглядати в таку погоду.

«Волонтерів немає, коштів, щоб найняти людей немає, і землі скоро не буде», – зітхає Наталя Когут. Зазначимо, що двоє людей (сама пані Наталя та кухар, який готує їжу для тварин), котрі працюють в притулку на постійній основі, сьогодні травмовані. Кухар зламав ногу, а сама Наталя Когут пошкодила палець на руці. Травма досить серйозна – потерпілу очікує друга операція.

«Не скажеш, що зовсім ніхто не допомагає. Якось прийшла ціла організація. А сьогодні (13 січня), наприклад, лише одна дівчинка», – розповідає керівник благодійної організації.

«А вчора, ще сільський голова Загвіздя привів якихось людей, вони ходили, фотографували, щось вимірювали. Відчуваю, нас скоро попросять геть», – продовжує пані Наталя.

Зазначимо, що попередня влада міста (на чолі з Віктором Анушкевичусом) пальцем об палець не вдарила, щоб допомогти безпритульним тваринам. Їхні наступники принаймні зробили якісь рухи. Наразі на руках у Наталі Когут є документ про передачу БО «Дім Сірка» земельної ділянки в лісгоспі у Рибному, існує бізнес-план на цю земельну ділянку, втім, як це в нас заведено, завжди виникає чергове «але».

Читайте також  У Калуші безпритульному собаці порізали вуха, а цуценя — вбили

Івано-Франківська міська влада заклала під створення притулку на території лісгоспу відповідні кошти. З обласною владою було все погоджено. Був складений бізнес-план освітницько-просвітницької діяльність закладу. Але на горизонті виникла київська чиновниця – т.в.о. директора Державного агенства лісових ресурсів Христина Юшкевич, яка категорично виступає проти виділення землі для благодійної організації.

Зазначимо, що для Христини Юшкевич це не перший скандал. Свого часу її звинувачували в саботажі створення національного природного парку «Дніпровсько-Тетерівський». Але оскільки віз і нині там (тобто, чиновниця й далі на своїй посаді), то можна припустити, що в пані Юшкевич солідна «криша». І які вже тут безпритульні тварини?

Що ж до «Дому Сірка», то Наталя Когут вважає, що землю їм вже не дадуть й собак доведеться просто випустити на вулиці.

«Чотири місяці назад ми написали листа в Державне агенство лісових ресурсів з проханням нас підтримати. З того часу жодної відповіді. Але до нас вже дійшла інформація, що відповідь на наше прохання буде негативною», – повідомила пані Наталя.

Ми багато говоримо про європейський вибір, про єднання з цивілізованими країнами й забуваємо про те, що в цивілізованих країнах життя й здоров’я тварин захищене на законодавчому рівні. І не просто захищене (бо в українському КК теж є Стаття 299 «Жорстоке поводження з тваринами») , але й закон виконується.

Хоча багато хто скаже, що в нас і люди не захищені. Й буде правий. Але навряд чи це може бути виправданням для байдужості.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.