Україна відзначає День Соборності. Документ

22 січня офіційно об’єдналися Українська та Західноукраїнська народні республіки. У сучасній незалежній Україні цю річницю мільйони людей уже традиційно вшановують живим ланцюгом, розповідає ТСН.

b9f18f8e7c9129250fe8e21b4d884fa0

Акт Злуки підписали 1919 року. Країну розривали війська кількох держав. Документ у складних умовах готували і у Фастові, і в Києві. Центральний державний архів 70 років ховав цей документ від зазіхань КДБ. І навіть сьогодні таємниця, в якому сховищі він перебуває. Час майже не вплинув на документ 1919 року.

“Однині во едино зливаються століттям одірвані одна від одноі частини единоі Украіни – Західно-Украінська народня республіка / Галичина, Буковина, і угорська Украіна / і Наддніпрянська Велика Україна”, – ідеться в оригіналі документа.

Під актом підписалися керівників республіки Володимир Винниченко, Симон Петлюра, Андрій Макаренко та Федір Швець.

0e2482be7cf2e77cbe2fcdb2c794711c

 

Універсал Злуки підписали в броньованому петлюрівському вагоні у Фастові на Київщині. Після Першої світової війни Австро-угорська імперія розвалилася і Західна Україна отримала суверенітет. Та довелося просити допомоги в УНР. У Києві тоді панував протеже Німеччини гетьман Скоропадський. А Україну захищали війська Директорії і керівництво пересувалося у цьому мобільному штабі. Саме у Фастові був штаб військ Директорії УНР.

1 грудня 1918-го підписали передвступний договір про об’єднання. Так би мовити, перше читання. Універсал вцілому ратифікували на найвищому рівні уже в Києві, коли Директорія вигнала звідти 21 січня 1990 року між Києвом та Львовом влаштували живий ланцюг. Тепер саме так щороку відзначають День Соборності.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.