Життя і смерть на лінії вогню: у 2016 раSSєйські бойовики здійснили 3 417 нападів! (+ФОТО)

Як повідомляє Deutsche Welle, у 2016 глобальна кількість терористичних атак збільшилася на чверть порівняно з 2015, заявили в IHS Jane’s. Зокрема, на сході України було зафіксовано 4 449 нападів. Про це йдеться у статті DW “Експерти зафіксували глобальне зростання числа атак через конфлікт на Донбасі і ІД”.

У минулому році в світі здійснено понад 24 тисяч терактів і атак бойових угруповань, що на 26 відсотків більше, ніж роком раніше. До такого висновку прийшли експерти відділу з дослідження тероризму та повстанських рухів центру військової та оборонної інформації IHS Jane’s, – заявило вівторок, 24 січня, агентство dpa.

На Донбасі у 2016 було зафіксовано 4 449 нападів, з них 3 417 за даними експертів IHS Jane’s, були здійснені прораSSєйськими бойовиками. Це в шість разів більше, ніж в 2015, вказують у дослідницькому центрі. Всього за 2016 у ході цього конфлікту загинули 124 людини.

“Насправді, РаSSєя – це сторона конфлікту. На Донбасі є раSSєйські найманці, які підписали контракти в раSSєйських військкоматах і ввійшли до складу новосформованих раSSєйських частин з шевронами невизнаних “народних рєспублік”. А ще близько десяти тисяч регулярних раSSєйських військ”, – йдеться у публікації DW “Як австрійський міністр домагатиметься миру на Донбасі”.

“Кожен день чекаєш, що на твій будинок впаде снаряд, і невідомо, коли це станеться”, – скаржиться Людмила Студерікова, яка очікує прийому у лікаря в Жованці – на лінії розмежування. Раз в тиждень медики розгортають у селі мобільний медпункт.

Після початку війни на Донбасі навесні 2014 населення Жованки скоротилося з тисячі до двохсот чоловік. У місцевих жителів вже три місяці немає газу і електрики. “Іноді мені так страшно, що я лежу вночі в ліжку і трясучись”, – розповідає Людмила Студерікова.

Навіть взимку люди продовжують жити в напівзруйнованих будинках з дахами, що протікають. Їм нікуди їхати, адже після початку конфлікту оренда житла в сусідніх містах різко подорожчала. “Оренда в Краматорську тепер коштує стільки ж, скільки в Києві, хоча зарплати набагато нижчі”, – нарікає О. Ворошков, координатор Краматорського штабу допомоги вимушеним переселенцям.

Мешканки Жованки в черзі за медикаментами. Їжу і гуманітарну допомогу сюди доставляють благодійні організації. Тим же, хто хоче виїхати з села, іноді доводиться провести в черзі на КПП цілий день. “У нас було все: свіже повітря, природа. Тут було дуже добре, – згадує жителька села Віра Шароварова. – Тепер тут один холод”.

Селище Спартак у Донецькій області контролюють сепаратисти. За словами його мешканки Віри Аношин, вона як могла пристосувалася до життя в зоні бойових дій. “Якщо у тебе немає води, ти її знаходиш. Якщо немає електрики, ти знаходиш вихід. Але ти ніколи не знаєш, де впаде наступна бомба”, – говорить жінка.

Ще одну мешканку Спартака Світлану Заваденко під час артобстрілу завалило уламками стіни. Кілька снарядів розірвалося прямо у неї на подвір’ї. Сусідам довелося буквально викопувати жінку з-під уламків. Її доставили в лікарню з шістьма зламаними ребрами і розривом легені.

Вийшовши з лікарні, Світлана Заваденко повернулася в своє селище, де живе одна. З 2014 в Спартаку немає електрики, газу і води, тому їй доводиться готувати їжу на мангалі. За дровами жінка ходить на занедбану меблеву фабрику. “Минулої зими ми думали, що війна закінчилася, але тепер, чесно кажучи, ми втратили надію”, – нарікає вона.

©Natali – спеціально для “Прикарпаття online

За матеріалами публікацій Deutsche Welle:

http://dw.com/p/2Vx50

http://dw.com/p/2WHRJ

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: