Лідер кримських татар: Ми рахували і рахуємо кожен день з початку тимчасової окупації

Кримські татари, котрі живуть у Криму чекають поки півострів знову стане українським.

Днями в столиці Туреччини Анкарі пройшов вечір кримськотатарської культури, організований за підтримки фонду «Розвиток Криму».

Вечір відвідали Уповноважений президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат України, лідер кримських татар Мустафа Джемілєв, заступник голови Партії націоналістичного руху, народний депутат Туреччини Рухсар Демірель, екс-міністр Туреччини у справах Європейського Союзу Егемен Баг’иш, Надзвичайний і повноважний посол України в Туреччині Андрій Сибіга, мер округу Одунпазари адвокат Казим Курт і журналістка Гёнюль Шамількизи.

Після того як прозвучали кримськотатарський і турецька гімни, перед присутніми виступив лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв.

«Ми рахували і рахуємо кожен день з початку окупації. Кримські татари котрі живуть у Криму чекають, коли закінчиться це пекло, коли Крим звільниться від окупанта і стане знову українським. Ми будемо працювати в цьому напрямку, поки Кримський півострів не здобуде свободу», – заявив Джемілєв.

Виступив на вечорі і посол України в Туреччині Андрій Сибіга зауважив, що кримські татари і українці мають не тільки спільну історію, а й спільні проблеми. «Біль кримських татар – наша біль», – сказав посол і висловив впевненість, що українці і кримські татари будуть продовжувати разом боротися з окупантами. Нагадавши, що 3 лютого була відзначена 25-та річниця встановлення дипломатичних відносин між Україною і Туреччиною, Сибіга наголосив на важливості діаспори, яка є мостом між двома державами.

Журналістка Г. Шамількизи, показуючи присутнім відеозаписи процесу окупації півострова, сказала, що «Крим тепер нагадує закриту тюрму».

Нагадаємо, Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Читайте також  Вони що, з дуба рухнули? Франківчанка, яка покинула у квартирі однорічну дитину, заплатить штраф у розмірі 200 гривень(відео)

За матеріалами:

http://ru.krymr.com/a/news/28280317.html

http://qha.com.ua/ru/obschestvo/v-ankare-proshel-krimskotatarskii-vecher/170595/

https://crimeaua1.wordpress.com/

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: