Небезпечний прецедент! Суд Маріуполя кинув за грати бійця АТО, який охороняв блок-пост

Справа бердянського прикордонника, який в 2014 році став одним з учасників смертельного інциденту на блок-посту в районі Маріуполя, створює поганий прецедент для всієї країни, яка протистоїть зовнішньої агресії, пише блогер don-katalan.livejournal.com.

Цивільний суд над військовим, жодної прямого доказу проти обвинуваченого і жахливий вирок у вигляді 13 років позбавлення волі від судів двох інстанцій. Під ударом не тільки доля Сергія Колмогорова, а й більшості українських солдатів. Старший солдат бердянського прикордонного загону, який брав участь в боях під Новоазовськом та інших боях з проросійськими бойовиками, 9 вересня 2014 року чергував на блок-посту в районі Маріуполя.

Вечірньої пори військовослужбовці помітили неподалік від берегової лінії легковий автомобіль. Передня частина транспортного засобу була повернута в бік моря, і водій періодично кліпав фарами, можливо передаючи якісь сигнали. Через деякий час машина попрямувала безпосередньо в бік блок-поста. На вимогу військових пригальмувати для перевірки документів – водій несподівано натиснув на газ і пішов на прорив.

Черговий офіцер наказав зупинити порушника. Але на попереджувальні постріли військових транспортний засіб тільки збільшив швидкість. Тоді були зроблені постріли по автомобілю. В результаті стрілянини загинула пасажирка, яка перебувала на передньому сидінні. Крім неї і водія в салоні більше нікого не було. Останній, уродженець Донецька, не постраждав. Слідство виявило, що одночасно вогонь вели дев’ять осіб. Експертиза так і не змогла визначити: яка саме куля спичинила смертельні травми.

Але справу таки перевели в суд. І головним підозрюваним виявився бердянець Сергій Колмогоров, якому по цивільному КК поставили в провину умисне вбивство і перевищення посадових повноважень. За версією звинувачення, саме він найближче знаходився до місця, звідки, імовірно, був проведений фатальний постріл. Варто відзначити, що водій автомобіля після декількох допитів і свідчень зник в Росії і ні на одному засіданні більше не був присутній.

Читайте також  Збила молоду маму трьох дітей: за смертельну ДТП судять ще одну "мажорку" Тетяну Вишневську Каже винен... їжачок

Тим часом Приморський суд Маріуполя, незважаючи на відсутність прямих доказів провини бійця, який виконував військовий завдання в період проведення АТО, оголосив вирок у вигляді 13 років ув’язнення. Апеляція, що відбулася вчора в тому ж Маріуполі, жахливий вердикт залишила в силі. Сторона захисту має намір звертатися до касаційного суду.

Варто відзначити, що вчора підтримати Сергія Колмогорова в Маріуполь вирушили ветерани АТО з Бердянська. Кровожерливість Феміди і безапеляційність по відношенню до українського військового громадянської колегії суддів не тільки здивувала, але і всіх підвела до перспективи реальної небезпеки.

Українські воїни кшталт Сергія Колмогорова, що ризикують життями на фронті і в зоні АТО, слідом можуть поплатитися свободою рішенням українського правосуддя. За виконання обов’язку перед Батьківщиною, слідування військовим статутом, як виявилося, більшість може постати перед цивільним судом, який до військових більш нещадний, ніж до представників кримінального світу.

Процес уже створює небезпечний прецедент. Якщо вирок не скасують в касації – наслідки скандального для збройних сил України можуть бути найнепередбачуваніші.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.