Сповідь матері: «бути мамою вбитої дитини дуже важко»

Безпеці дітей в інтернеті присвячено безліч статей, але недосвідчені підлітки раз у раз потрапляють в лапи шахраїв і кібер-буллерів. У кращому випадку, ці історії закінчуються грошовими втратами і обшарпаними нервами. В історії, яку розповіла мама 14-річного Брека Беднара, ціною стало життя її сина.

Прочитайте її лист, і ще раз поговоріть зі своїми дітьми про правила безпеки в інтернеті. Не чекайте, поки станеться щось серйозне. І не сподівайтеся, що дитині вистачить розсудливості не вплутуватися в небезпечні історії.

Загроза, яку несе інтернет, виявилася занадто реальною для мого сина

«Брек вбив хтось, з ким він познайомився онлайн. І я боюся за безпеку дітей в мережі інтернет, інших дітей, з ким може статися така ж історія», — говорить мама 14-річного хлопчика, який був убитий онлайн-знайомим.

«Бути мамою вбитої дитини дуже важко. Ще важче стає від думки, що я просила про допомогу, були ті, хто могли і повинні були допомогти. Але вони цього не зробили».

«Брека убив психопат, самозакоханий педофіл, з яким він познайомився на форумі однієї онлайн-гри. За два місяці до події я звернулася в поліцію. Не знаю з яких причин — чи то або через нестачу знань, то чи зацікавленості — і оператор, і обробник дзвінків проігнорували мої скарги, що до моєї дитини пристають. Найжахливіше, що вони навіть не зволили перевірити поліцейську базу даних, хоча оператор пообіцяла, що обов’язково все зробить. Пізніше я дізналася, що це, виявляється, хвилинна справа».

Я не змогла врятувати сина від онлайн-хижака

«Нехай це буде повчальним уроком для всіх поліцейських служб, і покаже весь» професіоналізм «їх кадрів».

«Цьому маніякові було 18 років, коли він убив мого сина. До цього він засвітився в поліцейських хроніках в справі щодо знущання над 15-річного. Поліцейська пошукова система відразу мала просигналити, коли в ній з’явилося його ім’я — Льюіс Дейнс. Але воно там з’явилося занадто пізно «.

Читайте також  “Всі жителі України, прямували в…”: українські заробітчани потрапили в моторошну ДТП

«Я ніяк не могла переконати 14-річного сина не спілкуватися, і тим більше, не залишатися на ніч у «друга», якому, на мою думку, не можна було довіряти. А в лютому 2014 мого сина вбили. Не тільки ним, але і іншими «друзями», Дейнс місяцями, а то й роками маніпулював. Контролював їх, брехав їм, промивав мізки і приставав».

«Через два роки після похорону мого сина, поліція принесла вибачення нашій сім’ї за невиконання службових обов’язків з порятунку дитини. Його вже ніщо не поверне, так що для мене це чергове жахливе випробування. Вирок суду і висновок Незалежної служби поліцейських скарг залучили б до відповіді оператора і начальника поліцейської дільниці, якби вони не звільнилися до цього. А тепер ось ці публічні вибачення. Це нескінченні спроби придавити мене вагою мого горя».

«Я заснувала фонд імені Брека і створила хештег #playvirtuallivereal (грай віртуально, живи реально), щоб побачити хоч що-небудь позитивне в цій ситуації. Наша мета — відкрити людям очі на те, яким небезпечним може бути інтернет. Ми, як батьки, буквально впускаємо в свій будинок незнайомців, навіть якщо це спілкування з нашими дітьми відбувається онлайн».

«Брек був в цілковитій безпеці в своїй кімнаті, спілкуючись і граючи в інтернеті, а ця чужа особистість, породження сучасних технологій, змогла позбавити його життя. Яка користь від вибачень поліції? Я живу, як робот після того, що трапилося. Часом мені здається, що все це — нереально. Здається, що мені краще було б померти або сховатися назавжди під ковдрою. Як я власне і робила в перший рік після смерті сина».

«Підтримка оточуючих допомогла мені навчитися жити далі. Якби хтось розповів би мені про схожі проблеми ще до смерті Брека, я б знала, що робити. Звернулася б в центр матері і дитини або в якісь соціальні організації».

Читайте також  Дочка стала нapкoмaнкою, а чоловік пішов до молодої дружини: Українка розповіла про справжні заробітки в Італії

«Ми проводимо опитування в школах, і три чверті учнів молодших класів відповідають, що в онлайні вони активно спілкуються з незнайомими людьми, і не бачать в цьому загрози. Така наша реальність. Не потрібно себе обманювати, що ці незнайомці — чиїсь знайомі і не несуть небезпеки. Зрештою, Брека запросили на цей форум друзі, яких він з пелюшок знав».

«Програма «Смертельні Ігри», яка виходить на БіБіСі, в січні розповіла історію про Брека, і з тих пір її показують в школах, щоб діти знали про небезпеки інтернет простору. Я чула, що в деяких школах навіть помінялися плани уроків через нашу життєву історію. Але мене лякає те, що всі уроки з часом забуваються».

«Завжди будуть люди з психічними відхиленнями, які бажають маніпулювати дітьми, контролювати їх, втиратися до них в довіру і знаходити там лазівки для здійснення своєї насильницької манії. Так що батьки, школа, соціальні працівники, поліція та інші небайдужі люди, і самі діти повинні бути залучені до боротьби з погрозами онлайн спілкування. І в небезпечній ситуації вони повинні вміти зробити правильний вибір».

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.