“Одне з найпотужніжих місць сили розташувалося на Тернопільщині”, – Влада Литовченко

Одне з найпотужніших місць сили Західної України – гора-останець у Кременецькому районі на Тернопільщині під назвою Божа гора. Від­ділена від Кременецької гряди долиною річки Іква, вона одиноко височіє поодаль гряди Кременецьких, або як їх ще називають Авратинських гір, – розповідає Влада Литовченко на сайті “Обозреватель”.

Цілюще джерело, загадкові печери, капличка, в якій живе монах, а також благодатна атмосфера, просякнута легендами і таємницями, притягує сюди туристів і паломників.
За легендою, у часи монголо-татарської навали Матір Божа зійшла на гору та гірко заплакала над нещастями бідних людей. Диво побачили місцеві селяни, що переховувалися від татар на вершині. Вони захотіли підійти до Богородиці, аби вклонитися їй, та свята вознеслася на Небо, а на місці, де вона торкнулася землі, забило чисте джерельце з цілющою водою.

Ще одна легенда розповідає, що на Божій горі у давнину стояв оточений кам’яними стінами монастир і якось під час чергової татарської навали його оборонцям бракнуло води. Саме в цей час на скелястій верхівці з’явилася Божа Матір, а з-під місця з’яви потекло джерельце. Богородиця заборонила захисникам торкатися до клаптика землі, якого вона торкнулася. Один із вояків не послухався – і тоді монастир провалився під землю, а до наших днів з того часу залишився слід від стопи Діви Марії.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.