Гіркий присмак «заробітків»…

Будівельні роботи в околицях Москви та Санкт-Петербурга, заступання на вахту терміном на півроку у видобувній промисловості – основні місця роботи наших земляків у Росії. Та праця, яку виконують мігранти багато в чому нагадує каторгу з ненормованим робочим днем і без дотримання елементарних правил техніки безпеки.

Так звані «гастарбайтери», виконують важку, брудну роботу, за яку самі росіяни не хочуть братись, адже вона низькооплачувана. Натомість, до українських заробітчан росіяни ставляться по-різному: одні – з повагою, хтось – із байдужістю, інші – з недовірою,  та все ж значна частина – зі зневагою. Якщо раніше українців називали хохлами, то зараз тільки бандерівцями, а все частіше фашистами.

Як стверджують чоловіки, що тільки но повернулися з так званих «заробітків», на сьогодні шансів потрапити на роботу до Росії у них небагато. Більшість російських роботодавців не хочуть давати роботу «бандерівцям», а вибирають більш дешеву робочу силу з Середньої Азії. А навіть, якщо ти вже і отримав роботу, то не факт, що за неї заплатять.

Ще однією небезпекою під час поїздки на «заробітки», з якою стикаються українці є робота ФСБ Російської Федерації. Останнім часом мають місце випадки вербування «шукачів заробітку» представниками даних спецслужб з використанням психологічного тиску.

Співробітників російської спецслужби цікавлять місця розташування блокпостів та дислокації військових частин Збройних Сил України на території Луганської та Донецької областей, а також регіонів, що межують з територією тимчасово окупованої АР Крим. Особлива увага приділяється наявності особистих контактів українця з правоохоронними органами України.

Нерідко співробітники ФСБ в ультимативній формі повідомляють, що для подальшого перебування на території РФ та в подальшому відсутності проблем з правоохоронними органами, заробітчанин повинен співпрацювати з російською спецслужбою та надавати інформацію про дислокацію військових частин ЗСУ в зоні проведення АТО, переміщення військової техніки тощо.

Читайте також  Традиції Благовіщення: чому завтра незаміжнім дівчатам краще не сидіти вдома

Зважаючи на ситуацію на кордоні, недовіру до українців там чи можливість не повернутися звідти, отримати звинувачення у шпигунстві та просидіти роки у російській в’язниці та інші небезпеки, чи вартують зароблені там гроші того, щоб роки не побачити свою сім’ю? Та чи рівноцінні вони життю того молодого хлопчини із ЗСУ, якого можуть покалачіти на позиції за твоєю наводкою? Вирішувати тобі …

Світлана Руда – спеціально для “Прикарпаття online”

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: