У Європарламенті запустили ухвалення безвізу України

Профільний комітет Європарламенту схвалив проект безвізового режиму для України і передав документ на остаточне схвалення парламенту ЄС.

Комітет з громадських свобод, правосуддя та внутрішніх справ схвалив законодавчу пропозицію внести Україну до переліку третіх країн, громадяни яких можуть в’їжджати до ЄС без віз, абсолютною більшістю голосів.

Доповідачка з українського питання Марія Габріель написала у Twitter, що 39 депутатів підтримали рішення, а чотири – проголосували “проти”.

Швидше за все, депутати схвалять безвіз України на пленарному засіданні 5 квітня, а далі рішення має затвердити Рада ЄС.

Запрацювати новий режим може вже на початку червня 2017 року.

Право на безвізові поїздки до ЄС отримають власники біометричних закордонних паспортів.

Подорожувати без права роботи на 90 днів щопівроку можна буде до всіх країн ЄС, за винятком Великої Британії та Ірландії.

Натомість українці зможуть їздити без віз до чотирьох країн, що не належать до ЄС, проте входять до шенгенської зони – Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії та Швейцарії.

Слідом за Грузією

27 лютого 2016 року ЄС остаточно затвердив механізм призупинення безвізу, без якого українське питання гальмувалось останні півроку.

Того ж дня Рада ЄС дала зелене світло безвізу Грузії, який запрацює вже 28 березня.

28 лютого у ЄС провели між інституційні перемовини щодо безвізу України і 2 березня комітет постійних представників країн-членів ЄС підтримав український проект.

Тоді ж у ЄС офіційно підтвердили неформальну домовленість щодо візової лібералізації для українців.

Європейські ЗМІ з посиланням на цю домовленість оприлюднили попередню дату, коли має запрацювати безвізовий режим з Україною – близько 11-12 червня 2017 року.

Наступним кроком щодо України буде голосування у Європарламенті, яке заплановане на 5 квітня.

Читайте також  Франківських студентів запрошують відвідати Європарламент

Рада ЄС має остаточно затвердили законодавчу ініціативу на початку травня. Це рішення швидше за все не зможуть ухвалити до президентських виборів у Франції 7 травня.

У Франції можуть остерігатись, що надання безвізу Україні до виборів може дати додаткові аргументи представникам крайніх правих сил.

Після схвалення Радою ЄС документ офіційно підпишуть та опублікують в офіційному журналі ЄС.

Від моменту публікації безвізовий режим для України запрацює за 20 днів.

Перемовини щодо надання безвізового режиму для України тривали з 2008 року. Як визнали у ЄС, Україна успішно виконала усі 144 зобов’язання у межах візового діалогу.

20 квітня 2016 року Єврокомісія видала законодавчу ініціативу щодо надання Україні безвізу, щоправда потім справу пригальмували до моменту схвалення новоог механізму його призупинення для всіх країн.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.