За цей важкий злочин в Україні пропонують карати смертю

Україні варто відновити смертний вирок за державну зраду, оскільки країна перебуває у стані війни.

Про це заявив радник міністра внутрішніх справ України Ілля Ківа у коментарі “Обозревателю”.

“За зраду – смерть. Іншої позиції в нашій країні не повинно бути. Тому що ми знаходимося сьогодні в стані війни. Сьогодні наші найкращі люди, цвіт нації, лягають в землю. Тому за зраду повинна бути кара. Це чітка позиція”, – додав Ківа.

Зазначимо, в Україні повністю скасували смертну кару 1 липня 2003 року, коли вступив в силу підписаний Києвом Протокол Європейської конвенції про права людини, що передбачає повне скасування смертної кари. Згідно з даними Amnesty International, до 1995 року Україна входила в число країн з високими показниками по числу смертних вироків.

Де застосовують смертну кару?

Сьогодні у світі ще є низка країн для яких смертна кара – це норма. За злочини, які загрожують безпеці держави, в 21 країні світу введена смертна кара. Все ж лідерами застосування смертної кари стали Китай, Іран, Пакистан, Саудівська Аравія та США.

Країни Сходу практикують покарання стратою перелюбників, гвалтівників, гомосексуалістів. У 13 державах (у їх числі Японія, США, Єгипет, Індонезія) смертна кара введена за терористичні злочини, пов’язані з викраденням літаків, взяттям заручників .

У КНДР точна кількість смертних вироків взагалі невідома. Але за даними 2015 року, найбільше страчених у Китаї (понад 1000 виконаних вироків). У Китаї смертна кара застосовується аж за п’ятнадцять видів злочинів. До вищої міри засуджуються, наприклад, власники публічних будинків, чиновники-корупціонери. дисиденти.

Смертна кара також досі діє у сусідній з нами Білорусі. Лише нещодавно у Білорусі вкотре застосували смертну кару. У цій країні з 1991 року було страчено 400 осіб, передає Радіо Максимум.

Читайте також  На Тернопільщині у варениках знайшли наркотики

За і проти

Серед аргументів “проти” смертної кари: можливість незаконного засудження, помилки суду

не стримує та не відвертає злочини

протиріччя загальним принципам міжнародного права

дегуманізація суспільства

Аргументи “за”:

ахист інтересів суспільства

стримуючий вплив

економічна несправедливість довічного ув’язнення, а також потенційна

можливіть амністії, м’якість довічного ув’язнення

помста

смертна кара як акт гуманізму

попередження злочинності

неможливість рецидиву

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.