Медики б’ють на сполох: На Прикарпатті хворих з інфарктом міокарда нема чим рятувати

На початку березня франківські медики забили на сполох – у місті закінчилися стенти, які є вкрай важливими для пацієнтів з інфарктом міокарда.

Медики розповіли, що із 3,5 мільйонів гривень, виділених обласним бюджетом на «Регіональну цільову програму запобігання та лікування серцево-судинних захворювань на 2016-2020 роки», на закупівлю стентів для лікування гострого інфаркту міокарду було виділено 300 тисяч, хоча раніше узгоджувалась сума 1,5 мільйона гривень. При такому фінансуванню ургентна допомога пацієнтам з інфарктом міокарду стає неможливою, або ж надаватиметься лише на платній основі, інформує кореспондент Бліц-Інфо.

Завідділенням інвазивних методів діагностики та лікування міської лікарні Лілія Сорохтей під час прес-конференції для ЗМІ зазначила, що у лікарні наприкінці лютого закінчилося все обладнання для стентування. Відтак медики щоб стабілізувати ситуацію звернулися до міської влади. Тож з міського бюджету виділили 190 тисяч гривень. Зокрема на 49 тисяч закупили обладнання, якого вистачить для лікування 5 пацієнтів. Слід зазначити, що вартість одного стенту – 4 тисячі 900 гривень, а вартість операції – 15 тисяч гривень.

Варто зазначити, що операції з оперативного втручання на серце проводиться лише у Центральній міській клінічній лікарні Івано-Франківська. Того року у лікарні провели 404 операції пацієнтам з інфарктом міокарду. А вже за 2 місяці цього року у лікарню поступили 67 пацієнтів із цим діагнозом.

За словами голови постійної депутатської комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики, свободівця Манолія Піцуряка, ще в минулого року напередодні бюджетної сесії ставилося питання про виділення коштів на стетування. Тоді рекомендувалося департаменту фінансів та департаменту охорони здоров’я надати пропозиції щодо можливості виділення 2 – 2,5 мільйонів гривень з обласного бюджету, а також звернутися до Івано-Франківської міської ради  та районних міських бюджетів щоб ті виділили 100 тисяч. Таким чином планувалося на 60 – 70% закрити питання кардіохірургічних операцій та втручань.

Читайте також  На Прикарпатті викрили осіб, які торгували порно

Вже на останній сесії облради підняли питання, щоб хоча б на першому етапі виділити 200 тисяч. Піцуряк аргументував це тим, що можна провести закупівлю без тендеру. А потім ще раз виділити кошти і вже провести закупівлю. Також виділити кошти – 500 тисяч гривень – пропонував Олександр Левицький. Однак жодна з пропозицій не набрала потрібну кількість голосів у залі, а саме обговорення закінчилося скандалом. Зокрема, не підтримали пропозицю фракції «УКРОП» та БПП “Солідарність”.

«Зараз ситуація склалася критична і стентів практично не залишилося, питання не вирішено. Люди, у яких трапляється інфаркт міокарда, у межах двох – трьох годин доставляються у кардіохірургію, і їм проводиться стентування. Тоді вони повертаються до нормальної роботи і не стають інвалідами. Таким чином зменшується смертність. Чому таке протистояння у цьому питання для мене як лікаря та депутата – важко зрозуміти», – зазначає Піцуряк.

Депутат розповідає, що за програмою «Регіональної цільової програми запобігання та лікування серцево-судинних захворювань на 2016-2020 роки», виділили кошти, але – це обмаль і вони не вирішать проблеми.

«Мінімальні кошти в обласному бюджеті ми могли найти, однак депутати не підтримали», – підсумовує свободівець.

Водночас директор департаменту охорони здоров’я ОДА Мирон Матейко запевняє, що проблеми зі стентуванням взагалі немає.

«З міського бюджету зараз виділили 190 тисяч гривень. А з обласного бюджету на серцево-судинну програму – 3,5 мільйони, тож ми у процесі тендерів. До середини квітня ми повинні отримати стенти стаціонарно», – наголошує головний медик області.

Мирон Матейко каже, що наприкінці березня – початку квітня область також очікує на субвенцію з державного бюджету.

«Зараз проблеми немає – це просто такий період часу. Окремо у 2015 році взагалі не було стентів і ми обходилися. А минулого року – ми одна єдина область, яка безкоштовно забезпечила майже на 100%  стентування при інфарктах», – підсумовує головний медик Прикарпаття.

Читайте також  Сильні морози: на Прикарпатті очікується різке погіршення погодних умов

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.