Як українка стала однією з найдорожчих прибиральниць Європи: робота в Бельгії (відео)

У рамках рубрики «Заробітчани» кореспондент Вероніка Яресько вирушила до Бельгії і дізналася все про життя українців у цій солодкій країні, пише Обозреватель.

Про штрафи і зарплати

Бельгія славиться вафлями і суперсмачним шоколадом. А от журналістка Вероніка Яресько також знає, що середня зарплата у цій країні майже 3000 євро (близько 87 тисяч грн). І «заробітчанам» тут живеться зовсім непогано.

– Українки в Бельгії можуть заробляти до 2000 євро (майже 58 тисяч грн) за роботу гувернантки або прибиральниці в клінінговій компанії. До речі, вважається, що зарплата прибиральниць у Бельгії – найвища в Європі. Я це перевірила на собі, але про це трохи пізніше. Чоловіки ж масово їдуть працювати будівельниками, там можна отримувати і 3000 євро, – розповідає Вероніка. – Ціни в магазинах не набагато вищі за українські. А щоб заощадити на житлі, «заробітчани» знімають великі квартири за 700-800 євро (20-23 тисячі грн) і ділять суму на 3-4 людини. За місяць у результаті виходить не більше 200 євро (5800 грн) за оренду.

Щоправда, без дозволу на роботу влаштуватися в Бельгії непросто – тут постійно проводять перевірку. Знайдуть нелегала – депортують, а його роботодавця «штрафонуть» на 10 тисяч євро (майже 29 тисяч грн).

– У Бельгії взагалі безліч штрафів. І за виконанням законів стежать дуже суворо. Тому у місцевих є величезна мотивація не порушувати правил, – каже Вероніка. – Найпростіший спосіб отримати штраф у Бельгії – це порушити правила дорожнього руху. Перейшов дорогу на червоний, і тебе зловили – плати 50 євро. Викинув сміття на вулиці – плати ще 50 євро.

Про роботи солодкі…

Читайте також  9-місячна дівчинка виглядає на два роки, бо вдвічі вища та важить 11,8 кілограмів (фото)

За чотири дні у Брюсселі Вероніка Яресько встигла випробувати цілих шість різних робіт. Причому половина була ну дуже смачною!

– Перше місце, куди я влаштувалася, – кафе з бельгійськими вафлями. Мене найняли підмайстром на найгарячішу пору, – згадує журналістка «Абзацу!» – Одну вафлю просто з печі продають за 1 євро (29 грн), ще на 2-3 євро (58 – 87 грн) можна замовити наповнювачі – арахісову пасту, різні топінги, банани та ягоди. За день таке кафе з вафлями в середньому заробляє близько 3000 євро. А співробітник отримує 10-12 євро (346 грн) на годину.

Вероніка попрацювала в кафе 4 години, отримала 40 євро, і дізналася секретний рецепт приготування тіста для вафель. У складі – борошно, яйця, вершки і головний інгредієнт – шматочки цукру! Під час запікання у вафельниці вони тануть і утворюють карамель просто всередині здоби.

– Також я працювала помічником продавця у магазині шоколаду і смажила картоплю-фрі. Вона в Бельгії просто неймовірна! – каже Вероніка. – До речі, місцеві жителі впевнені, що саме Бельгія є батьківщиною цієї страви. Існує повір’я, що американці вивезли рецепт саме звідси, а не з Франції. І назва «french fries» картопля отримала тому, що багато бельгійців говорять французькою.

«Фішка» бельгійської смаженої картоплі – в олії. Її смажать не на рослинному, а на тваринному жирі. По-перше, він, нагріваючись, не утворює канцерогени, а по-друге, так значно смачніше.

… і не дуже

Решта робіт Вероніки були не такими смачними. Наприклад, дівчина допомагала офіціантам на банкеті в українському ресторані, годувала тварин і прибирала за ними на міський фермі.

– Однією з причин, чому я вирушила на заробітки в Бельгію, були… прибиральниці. Точніше, чутки про те, що тут вони отримують немислимі гроші – по 30 євро (майже 870 грн) на годину! – каже Вероніка. – Я влаштувалася у клінінгову компанію, щоб зрозуміти, чи правда це. І дізналася, що таки правда! Ось тільки 18 євро (520 грн) з цієї суми йде на податки. І «чистими» залишається лише 12 євро (близько 350 грн).

Читайте також  Затримали і оштрафували: в аеропорту Польщі українка влаштувала скандал і накинулася на поліцейських

До речі, найскладнішою за весь час у Бельгії для Вероніки стала робота в ресторані.

– До зали мене спочатку не пускали, і головним завданням було виносити страви з підвалу, де знаходиться кухня, офіціантам в зал, – згадує Вероніка. – Я постійно бігала вгору-вниз з величезними важкими і гарячими тарілками. Та ще й билася головою об низьку стелю.

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.