Генетик розповів про основні причини невиношування вагітності франківчанками

Звернення до медиків франківських пар, які тривалий час не можуть зачати дитину, або ж вагітність жінок не є успішною, останніми роками почастішали. Про основні причини невиношування вагітності й про важливість генетичної консультації перед плануванням дитини говоримо з лікарем-генетиком Прикарпатського центру репродукції людини Козовим Русланом Васильовичем.

Руслан Васильович ― лікар-генетик з 15-річним стажем, канд.мед.наук, доцент кафедри медичної біології і генетики ІФНМУ ― у Центрі репродукції людини консультує пацієнтів більше року.

― Наскільки консультація генетика важлива для подружжя, що планує вагітність?

35% проблем з невиношуванням чи безпліддям пов’язані з порушеннями генетики. Чоловік чи жінка можуть отримати від своїх батьків здорову спадкову інформацію, але ж вони живуть і з часом ця інформація може піддаватися змінам. Не завжди позитивним. Є ймовірність, що ці зміни передадуться наступному поколінню. Інколи саме вони є причиною невиношування чи непліддя жінки. Аби мінімалізувати ризики, потрібно звернутися до генетика.

― Чи можете назвати найбільш поширені причини, з якими до вас звертаються франківки, що не можуть завагітніти чи вдало виносити дитину?

Їх дуже багато. Виділити дві чи три патології важко. Для цього з кожною парою проводиться спочатку розмова, потім ― обстеження. До прикладу, найчастіше і найлегше наші лабораторії виявляють патологію генів фолатного циклу і тромбофілію.

Всі жінки, мабуть, чули про те, що на етапі планування вагітності потрібно почати приймати фолієву кислоту. Це справді унікальні речовина, яка мінімалізує ризик народження дитини з патологією в 10! разів. В організмі цієї речовини виробляється недостатньо, тому за три місяці до планування вагітності (період формування яйцеклітини) жінкам її призначають в профілактичних дозах. Проте є жінки, яким такої дози замало, якщо у них мутація певних генів, що відповідають за вироблення фолієвої кислоти. В таких пацієнток часто спостерігається не виношування плода. Тут важливо проконсультуватися в генетика, який зробить оцінку і визначить ту дозу фолієвої кислоти, яка потрібна цій жінці.

Читайте також  На Закарпатті троє чоловіків зґвалтували 17-річну дівчину

Тромбофілія також часто зустрічається у жінок з невиношуванням, причиною може бути порушення системи згортання крові і надмірне утворення тромбів. Генетика, в такому випадку,  дозволяє побачити, які гени мутовані й яке потрібно лікування.

― Часто пари не консультуються в генетика, бо вважають такі обстеження надто дорогими.

Генетичних аналізів дуже багато, але, зазвичай, парам на першому етапі планування не потрібно проходити так багато обстежень. Лікар, вивчивши родовід пари і визначивши спадковий анамнез, назначить лише ті обстеження, які справді потрібні.

― Чи є період, коли планування вагітності найбільш вдале?

Звісно, все індивідуально, проте якщо говорити про пори року, то найбільш здоровіші — діти, які зачаті в кінці літа, на початку осені. Дуже важливі умови праці й проживання. До прикладу, до мене зверталися пацієнти, в яких аналізи були абсолютно в нормі, проте спостерігалася невиношуваність плода. Причину спочатку не могли встановити. Коли з’ясувалося, що вони працюють перукарями, то я рекомендував їм взяти відпустку на літо, пропити певні препарати для очищення організму і планувати вагітність. І в кінці літа вони вже були при надії. Ймовірніше за все, у їхньому випадку причиною зриву попередніх вагітностей були саме шкідливі умови праці.

― А якщо у пари, яка запланувала дитину, по аналізах не все добре. Що тоді рекомендуєте?

Зараз медицина дуже розвинена. Якщо, до прикладу, ця пара може дозволити собі ЕКЗ (екстракорпоральне запліднення), то в сучасних його методах є можливість вибрати той ембріон, який не має патології. І тоді 100% гарантія, що дитина буде здорової від тієї патології, що має її мати чи батько. До речі, київська клініка, з якою співпрацює Центр репродукції, цього року зробила прорив в медицині: відбулося народження дитини від трьох генетичних батьків. Цей випадок другий у світі.

Читайте також  Я – нова дружина. I ми з колишньою обидві вaгiтнi від одного чоловіка.

― Багато хворих діток, про яких часто чуємо сьогодні, в певній мірі народжуються такими через недообстеження батьків?

Така ймовірність є. Для цього під час вагітності робляться скринінги, УЗД, проте якщо є патологія, то про неї краще знати ще до планування дитини. Як у деяких європейських країнах: перед укладанням шлюбу, чоловік і жінка мають принести довідку від медиків, що здорові. Де буде і огляд генетика. Якщо у пари можуть бути проблеми з народженням здорових дітей, її про це попереджають. Таким чином держава страхує себе від обов’язкових медичних витрат, які можуть бути в майбутньому.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.