Репресії тривають: ФСБ залякує та вербує активістів

 

Погрози, залякування та насильство – ось основні методи роботи ФСБ у Криму. Саме про це нещодавно на зустрічі об’єднання «Кримська солідарність» розповів учасник об’єднання Еміль Мухтеремов, який у середині березня був затриманий російськими силовиками.

«Співробітники ФСБ розповіли мені, що вони взяли «ялтинську четвірку», але сказали, що це ватажки, а мене вони взяли за їхнього учня. Силовики почали вимагати, щоб я співпрацював із ними. Сказали, щоб я дав їм свідчення проти Емір-Усеїна Куку, Вадима Сірука, нібито вони мене вчили й давали мені якісь уроки. Коли я відмовився й повідомив, що скористаюся п’ятдесят першою статтею конституції, і нічого їм не говоритиму, тоді вони сказали, що пред’являть мені 306 статтю, нібито як співучаснику», – розповів на зборах Еміль Мухтеремов.

Пізніше співробітники ФСБ почали залякувати проведенням обшуку в будинку, де живе його хвора мати, а потім повезли машиною в бік Білої скелі.

«Співробітники ФСБ запитали мене, чи був я на Білій скелі й багатозначно сказали, що побуваю. Потім запитали, чи бачив я фільм «Бандитський Петербург», повідомили, що вони так і працюють, як показано у фільмі. Потім привезли мене до околиць села Зибини, де запропонували вирити яму й почали знову схиляти до співпраці. Коли я знову відмовився, вони кинули мене й поїхали», – додав активіст.

Як інформує координатор Кримської контактної групи з прав людини Абдурешит Джеппаров, це далеко не поодинокий випадок, застосування погроз та тортур співробітниками ФСБ до активістів з метою схиляння до співпраці.

Останнім часом почастішали випадки затримання окупантами кримських татар на анексованому півострові. Кримськотатарським активістам, правозахисникам і журналістам часто закидають звинувачення в екстримізмі. З 21 лютого на території окупованого Криму поновилися обшуки активістів, у результаті чого було затримано понад 20 кримських татар.

Читайте також  На Прикарпатті мати вбила ножем свою новонароджену дитину

Як заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін окупаційна влада Росії в Криму здійснює систематичне порушення прав людини і прагне знищити ідентичність українців та корінного народу півострова – кримських татар.

 

За матеріалами: http://ua.krymr.com/a/news/28391540.html

http://www.umoloda.kiev.ua/number/0/2006/109720/

http://espreso.tv/news/2017/03/15/u_krymu_sylovyky_fsb_zatrymaly_sche_odnogo_krymskogo_tataryna

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: