Опублікований Меморандум з МВФ: Які зобов’язання України

Матеріали МВФ містять в тому числі лист від 29 березня, підписаний президентом, прем’єром, міністром фінансів та головою Нацбанку України, пише 112 канал.

МВФ оприлюднив Меморандум про економічну і фінансову політику України в рамках третього перегляду програми розширеного фінансування EFF. Трохи пізніше Мінфін надав переклад документа українською мовою.

Матеріали МВФ містять в тому числі лист від 29 березня, підписаний президентом, прем’єром, міністром фінансів і главою Нацбанку України. У цьому листі описується вплив на ситуацію в країні у зв’язку з блокадою ОРДЛО і рішенням фонду відкласти розгляд питання про виділення 4-го траншу.

Крім того, в МВФ опублікували дослідження про корупцію в Україні, необхідність реформування пенсійної системи України з рекомендацією поступово підвищити пенсійний вік до 63-65 років до 2026 і 2031 рр. і про перехід до інфляційного таргетування і поліпшення грошово-кредитної політики.

Пенсійна реформа. Україна повинна прийняти пенсійну реформу до кінця квітня 2017 року. Вступити в силу пенсійна реформа повинна з 1 січня 2018 року.

Згідно даним, викладеним у документі, пенсійна реформа буде включати в себе новий перелік варіантів виходу на пенсію з широким діапазоном пенсійного віку. Очікується, що людина, яка виходить на пенсію, буде сам вибирати терміни і умови виходу на пенсію, що буде залежати від загального трудового стажу.

Також реформа повинна передбачати додаткові пенсійні виплати. Така міра, як очікується, буде стимулювати тривалість зайнятості та більш пізній вихід на пенсію.

Крім того, реформа буде сприяти довгостроковій економії не менше 3% ВВП.

В опублікованих документах МВФ говориться, що середній ефективний вік виходу на пенсію в Україні становить 58,5 років для чоловіків і 55,9 року для жінок.

Читайте також  Мінфін: в України 32 тис. зайвих вчителів

НАБУ: Прослуховування і слідство під прикриттям. НАБУ до кінця травня 2017 року має отримати право прослушки та проведення слідчих дій під прикриттям. У документі зазначено, що ця умова має бути виконують ще в кінці листопада 2016 року, а новий термін був призначений на кінець травня 2017 року.

Контрольним показником співпраці з МВФ визначено, що зміни повинні бути внесені до парламенту і прийняті до кінця травня нинішнього року. Ці зміни повинні гарантувати можливість для НАБУ проводити операції під прикриттям, перехоплювати повідомлення, отримати доступ до комп’ютерних систем і контролювати кореспонденцію. Зараз, нагадаємо, НАБУ користується при необхідності допомогою, зокрема, СБУ для проведення таких слідчих дій.

Також у меморандумі сказано, що справи НАБУ і постанови слідчих суддів потрібно захистити від витоку. Цього потрібно домогтися шляхом обмеження доступу до неї офіцерів НАБУ і Спеціальної антикорупційної прокуратури до тих пір, поки розслідування справи не завершено або закрито.

НАБУ також має продовжувати публікувати статистичні дані, що стосуються розслідувань актів корупції з боку високопоставлених посадових осіб на своїй сторінці у вільному доступі.

Земельна реформа. Україна повинна прийняти закон про обіг сільськогосподарських земель до кінця травня 2017 року. Відзначено також, що це новий граничний термін для виконання структурного маяка, який залишається до кінця вересня 2016 року.

Отже, чинний мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення має втратити чинність з кінця 2017 року, дозволяючи таким чином продаж землі, що перебуває у державній та приватний власності, відразу ж після цього.

Україна ж зобов’язується запустити кампанію з інформування громадськості та роз’яснення переваг цієї реформи.

Антикорупційний суд. Закон про Антикорупційне суді повинні бути прийняті до середини червня 2017 року. Закон необхідний для того, щоб забезпечити переслідування корупційних дій з боку високих посадових осіб спеціалізованим і пріоритетним судовим розглядом. Нагадаємо, що антикорупційний суд утворений у відповідності з прийнятим у червні 2016 року Законом України “Про судоустрій і статус суддів”, а його діяльність буде відповідати Європейській Конвенції з прав людини та іншим стандартам Ради Європи.

Читайте також  У розвідці розповіли, чи може Путін застосувати ядерну зброю проти України

“Для цього ми (Україна – ред.) подамо до середини квітня 2017 до Верховної Ради відповідні проекти законодавчих актів для їх прийняття до середини червня 2017”, – сказано в документі. Антикорупційні суди повинні розпочати роботу до кінця березня 2018 року.

Відзначається, що законопроект буде містити положення, що забезпечують бюджетну автономію і відповідне забезпечення системи антикорупційних судів і визначати процес відбору антикорупційних суддів.

Зазначається, що у відповідності зі статтею 33.2 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, особливі вимоги будуть введені в пропонованому законопроекті, щоб забезпечити відповідність кандидатів на позиції антикорупційних суддів вимогам не тільки зразковою репутації і високопрофесійних якостей, але і вимогам щодо володіння відповідними певними навичками, необхідними для розгляду кримінальних справ, пов’язаних з корупцією.

“З огляду на це, закон буде передбачати процедурні норми, включаючи такі іспити і завдання для оцінки певних професійних навичок кандидатів, які будуть спиратися на прозору оцінку кандидатів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України із залученням шанованих фахівців за загальновизнаними етичними стандартами та досвідом у веденні антикорупційного судочинства, включаючи можливе залучення експертиз і відповідний досвід, набутий в інших країнах”, – сказано в меморандумі.

Приватизація. Україна підтвердила свої зобов’язання щодо приватизації “Одеського припортового заводу” і впроваджувати необхідні заходи, включаючи врегулювання ідентифікованих балансових недоліків, для залучення авторитетних міжнародних інвесторів і завершення його приватизації в першій половині 2017 року.

Паралельно, Україна буде ініціювати приватизацію великої кількості держпідприємств для приватизації до кінця вересня 2017 року. У списку: ПАТ “Центренерго” і “Турбоатом”, чиї долі були вже переведені в ФДМУ, і регіональні енергорозподільчі компанії, обленерго, чиї частки будуть переведені у ФДМУ до кінця квітня 2017. Аналогічним чином, очікується затвердження законодавства, яке дозволить повну приватизацію ДП “Укрспирт”, державного виробника алкоголю в Україні, до складу якого входить близько 150 пов’язаних ДП, до кінця березня 2017, з тією метою, щоб конкурсна продаж була завершена до кінця вересня 2017 року.

Читайте також  Переведення годинника скасують? Як перейти на зимовий час і що чекає українців

Нові фіскали, перегляд і монетизація субсидій. Крім того, в Меморандумі визначено нові так звані структурні маяки для України. Зокрема, Верховна Рада повинна прийняти законодавство про створення нової цивільної служби, відповідальної за розслідування фінансових злочинів проти держави під управлінням Мінфіну для заміни нинішньої податкової міліції та консолідації всіх повноважень по боротьбі з фінансовими злочинами проти Держави в одному агентстві, уникаючи при цьому дублювання функцій до кінця квітня 2017 року.

 

До кінця липня 2017 року повинні бути переглянуті параметри системи комунальних субсидій для поліпшення адресності, введені коригування соціальних норм в непиковые місяці протягом опалювального сезону, застосовані тарифу на доставку газу та опалення на основі потужності, що дозволить перенести деяку частину вартості на літні місяці. Всі зміни повинні вступити в силу з 1 травня 2017.

До кінця серпня 2017 року уряд має прийняти постанови про монетизації комунальних субсидій на рівні підприємств, що надають комунальні послуги.

До кінця грудня у Мінфіні повинна бути створена централізована база даних одержувачів соціальної допомоги.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.