У столиці розпочали процедуру відкликання Кличка з посади мера – ЗМІ

Вибори нового мера Києва можуть відбутися вже у листопаді-грудні поточного року. В Українському домі 5 квітня відбулися збори виборців столиці за відкликання київського міського голови Віталія Кличка. Про це повідомляє видання “Апостроф”.

На зборах, за словами видання, ініціативна група територіальної громади Києва фактично запустила єдиний з можливих законних механізмів відкликання київського міського голови та дострокового припинення його повноважень – процедуру відставки за народною ініціативою.

Законом України передбачено, що членами такої групи можуть бути кияни, які беруть участь у виборах та обирають столичного міського голову. Порядок такої народної ініціативи передбачений статтею 79 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”.

Згідно цього положення, членами ініціативної групи та організаторами зборів виборців стали Андрій Карпенко, лідер Об’єднання “Сила Громад”, Лаліта Картозія, голова громадської організації “Трудова співдружність”, Сергій Доротич, голова Всеукраїнської громадської організації “Союз захисту підприємництва”, Михайло Кругляк, голова ГО “Об’єднання “Братерство” та ще 82 громадських активіста.

Станом на сьогодні ініціативна група готова до початку збору підписів за відкликання мера. Наступним кроком після збору необхідної кількості з майже 393 тис. підписів за відкликання мера Києва, стане подача відповідної заяви до Київської міської ТВК з її подальшою перевіркою підписів та прийняттям рішення про відкликання мера Києва. За таким сценарієм вибори нового мера Києва можуть відбутися вже у листопаді-грудні поточного року.

Під час зборів офіційний представник ініціативної групи Андрій Карпенко зазначив, що збір підписів за відкликання мера, який ініціювали небайдужі жителі Києва, – це прецедент.

“Вперше в Україні виборці проявили активну громадянську позицію й публічно заявили про своє невдоволення керівництвом столиці. Чому це відбулося? Тому що бездіяльність Віталія Кличка, його невдале управління Києвом, байдужість до проблем міста й думки громади перейшли всі межі”, – зазначив Карпенко.

Читайте також  Порошенко визнав поразку? Перша реакція кандидатів у президенти на дані екзит-полу

Видання відзначає, що учасники зборів розкритикували той факт, що громадські ради, які діють при Київраді, розв’язують проблеми лише наближеного до Кличка кола осіб. А численні громадські організації та об’єднання, що відстоюють думку киян, так і лишаються непочутими. Саме тому за підсумками зборів, 428 членів територіальної громади Києва висловилися за дострокове припинення повноважень міського голови Віталія Кличка.

“На жаль, у нашій державі стало нормою, коли політики, отримавши посади чи перемогу на виборах, продовжують відстоювати власні інтереси, забуваючи, для чого їх обрали люди. Кожен чиновник і посадовець повинен пам’ятати: якщо ти не виправдовуєш довіри людей, тебе можуть відкликати з посади. Така народна ініціатива киян може бути прикладом для жителів інших міст. Тому що не чиновники та посадовці керують людьми, а ми, українці, обираємо й контролюємо владу”, – зазначив Карпенко.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.