Небезпечний паразит: на Прикарпатті спостерігається ріст популяції кліщів

Згідно моніторінгу за численністю кліщів в області спостерігається ріст популяції кліщів: індекс рясноті в 2008 році становив 1,74, в 2016р. – 5,98.

В Івано-Франківській області, починаючи 1989 року, зареєстровано 164 (20,4% від всіх населених пунктів області) ензоотичних територій щодо Лайм бореліозу, в тому числі в 2016р. виявлено 26 нових.

Медики наголошують, сезон активності кліщів в області триває з ранньої весни і до листопада, але впродовж року є два найбільші піки активності – у квітні-травні та серпні-вересні.

Зараз починається весняний пік активності, тож треба бути обережними, знати, як від них вберегтися і що робити, якщо вони все-таки присмокталися до тіла.

Лайм бореліоз (аналоги: хвороба Лайма, бореліоз) – це мультисистемне захворювання з ураженням шкіри, серця, нервової системи, суглобів, що схильне до тривалого перебігу. Характеризується переважним ураженням шкіри у вигляді мігруючої еритеми. Висип є чіткою ознакою хвороби Лайма. Однак він відсутній в кожному другому випадку. Інші симптоми включають гарячку, кон’юнктивіт, головний біль, м’язові і суглобові проблеми. Швидка терапія особливо важлива на цій стадії захворювання. Чим раніше розпочато лікування захворювання, тим легше запобігти хронічному перебігу.

Не вчасно розпізнане та неліковане захворювання дозволяє збуднику поширитись в організмі. Може вражатись нервова система (гострий нейробореліоз) – розвинутися, наприклад, параліч лицьового нерва.Крім того відбуваються сенсорні порушення. Зустрічаються рідше менінгіт або енцефаліт з гарячкою та болем в шиї. Також може постраждати серце – часто проявляється у вигляді серцевої аритмії, міокардиту, перикардиту. Може розвинутися погіршення слуху, ураження інших органів.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.