Їзда по колу згідно нового порядку: хто кому поступається?

Незважаючи на те, що Верховна Рада ухвалила новий порядок руху на круговому перехресті, поки що треба послуговуватися старими нормами ПДР.

4 квітня 2017 року Верховна Рада України ухвалила в цілому законопроект номер 4246 «Про внесення змін до закону України «Про дорожній рух» (щодо пріоритетності транспортних засобів, які рухаються по колу)». У ньому депутати внесли зміни до Закону, згідно з якими «Перевага в русі на перехрестях, де організовано круговий рух, надається транспортним засобам, які вже рухаються по колу».

Всі ЗМІ розповіли про факт ухвалення такої норми, і чимало водіїв почали її виконувати. Але не варто поспішати! Ця норма закону не діє.

Відповідно до українського законодавства, щоб закон, ухвалений парламентом, набув чинності, йому потрібно пройти певний процес. Спочатку документ підписує голова Верховної Ради, потім його подають на підпис президенту. Він закон може підписати або відхилити – накласти вето або повернути на доопрацювання. І якщо президент підписує закон, він набуває чинності тільки після публікації в офіційній пресі.

А у випадку з законом про круговий рух нічого такого не було! Згідно з офіційними даними парламенту, зазначений документ підписаний 10 квітня спікером Верховної Ради, подали 11-го в Адміністрацію президента. З цієї дати має минути щонайбільше 15 днів, щоб президент визначився, чи варто проекту давати статус Закону, чи ні.

Зрозуміло, що для прийняття цього рішення для глави держави юристи Адміністрації готують рекомендації. Щодо зазначеного Закону, то в доцільності його підписання у незалежних юристів є деякі сумніви. Вони вважають, що Верховна Рада перевищила свої повноваження. Відповідно до того ж Закону України «Про дорожній рух», Правила дорожнього руху розробляє і змінює Кабінет Міністрів своєю постановою. Це його компетенція. Звісно, парламент має найвищу юридичну силу. Але щоб його рішення набуло чинності, Кабміну треба підкоригувати ПДР. І робиться це зазвичай протягом місяця після того, як закон вступить в силу.

Читайте також  16-річний український боксер впав у кому після нокауту: жахливі подробиці

Отже, якщо припустити, що президент підпише закон про зміну правил проїзду кругового руху у визначений час (тобто до 26 квітня), а через кілька днів «Голос України» його опублікує, то новий порядок почне діяти не раніше, ніж із кінця квітня – початку травня. Ще через місяць Кабмін внесе зміни до нинішніх Правил дорожнього руху. Але оскільки Закон України має вищу юридичну силу, ніж постанова Кабміну, то їздити за новими правилами доведеться з наступного дня після публікації Закону. Втім, є ймовірність накладення вето. У цьому разі питання відкладається на невизначений час.

З огляду на всі ці юридичні перепитії виникає запитання: хто кому сьогодні поступається дорогою під час проїзду по колу? Поки що все залишається, як і було.

Якщо на такому перехресті встановлено знаки пріоритету, то треба керуватися знаками. Якщо світлофор – то сигналами світлофора. Стоїть регулювальник – слухайтеся його. А якщо знаків немає, то до офіційної публікації закону діє правило правої руки. Поступається дорогою той, у кого перешкода праворуч (на малюнку – зелена машина). Іншими словами, якщо автомобіль рухається по колу без знаків пріоритету або світлофора, то він поступається дорогою тим транспортним засобам, які їдуть по праву руку до нього. А той, хто в’їжджає на перехрестя без перешкоди праворуч, має пріоритет руху. На нашому малюнку першим проїжджає червоний автомобіль. І лише після публікації Закону, почне діяти інша схема проїзду кругового руху. Тоді червоний автомобіль муситиме поступитися зеленому.

Утім, особисто я в таких ситуаціях завжди пригальмовую – а що як колега по транспортному потоку впевнений у своїй правоті, але не розібрався в термінах набуття законами чинності?

Читайте також  Вчені назвали авто, в якому за весь час в ДTП не загинула жодна людина

Сергій Матусяк, Автоцентр.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.