Камери спостереження, більше причин для звільнення – шокуючі зміни у Трудовому Кодексі України

Верховна Рада України може розглянути і затвердити нову редакцію Трудового кодексу вже до кінця нинішньої сесії – до липня 2017 року. Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева, повідомляє прес-служба відомства, пише ritm.tv

Як повідомляє Фокус, головні зміни до Трудового кодексу такі:

– При прийомі на роботу обов’язковим стане укладення письмового трудового договору між роботодавцем і працівником. Зараз це відбувається за згодою обох сторін.

– Вагітні жінки не будуть проходити випробувальний термін при прийомі на роботу.

– Причиною звільнення співробітника може стати розголошення службової таємниці, грубе порушення правил техніки безпеки, недостатня кваліфікація. Зараз начальник може звільнити співробітника лише за пияцтво, прогули і злодійство.

– Робочий тиждень не буде перевищувати 40 робочих годин, а при шкідливих умовах виробництва – 36 годин. За письмової згоди працівника кількість годин може бути збільшена до 44. У цьому випадку за кожну годину понаднормової праці співробітнику будуть платити втричі більше. Зараз понаднормовий тариф – вдвічі вище, ніж звичайно. При необхідності працювати з 22:00 до 6:00 оплата робочого часу зросте на 30% (зараз – на 20%).

– Вводиться поняття гнучкого графіка і можливості роботи на дому. Іншими словами, відпрацьований час буде фіксуватися, але основним критерієм при таких умовах стане якісне виконання роботи в обумовлений термін.

– Чоловіки і жінки з рівним досвідом роботи і аналогічними обов’язками отримуватимуть однакові зарплати. Зараз це питання не регламентується.

– Керівникам дозволять стежити за співробітниками за допомогою відеокамер. При цьому працівники повинні бути попереджені про це, а камери забороняється встановлювати в приміщеннях, де відеоспостереження може принизити гідність людини. Наприклад, у вбиральні. Зараз можливість відеоспостереження не прописана в Трудовому кодексі.

Читайте також  Україну поділять на чотири зони: в уряді анонсували три сценарії навчання

– Щорічну відпустку збільшать з 24 до 28 днів. Обідня перерва теж буде регламентована – не менш 30 хвилин, але не більше двох годин. У новому проекті прописано, що працівник має право на короткі перерви протягом дня.

– Розмір вихідної допомоги працівника в разі скорочення буде збільшений. Сума залежить від стажу співробітника.

При цьому в схвалений депутатами варіант Трудового кодексу не увійшла поправка, яка повинна була розширити антидискримінаційні норми, зокрема, по відношенню до ЛГБТ-спільноти. Але це ще не остаточне рішення. Після першого читання законопроект відправлять на експертизу в Міжнародну організацію праці. Висновки цієї експертизи врахують при підготовці документа до другого читання.

Автори законопроекту кажуть, що новий кодекс може набути чинності 1 січня 2018 року.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.