Свято ковалыв. В Івано-Франківську з’явиться 6-метрова часодійна вежа

В Івано-Франківську у травні відбудеться традиційне “Свято ковалів”. Цьогоріч учасники подарують місту оздоблення до годинникової вежі.

Цього року “Свято ковалів” буде ювілейним – 15. Учасниками стануть близько 200 ковалів з понад десятка країн – України, Нідерландів, Великобританії, Франції, США, Литви, Білорусі, Польщі, Чехії, Туреччини, Ізраїлю.

Ковалі також виготовляти скульптури із пленеру “Позитив”, яка тягнеться з 2013 року. Зазначимо, що 9 скульптур раніше встановлені на вулиці Шевченка. За словами голови ГО “Свято ковалів” Сергія Полуботька, ще ряд скульптур “невандалостійких”, які не можуть бути встановлені на вулиці і для них шукають приміщення.

“Пленер цього року продовжується і вже визвалися 5 команд з різних країн. Але цього року ми запланували роботи, як подарунок для міста. Наша основна задача – це грандіозна велика вежа з трьома діючими годинниками і ковалі будуть кувати символи часу”, – каже Полуботько.

Чоловік додає, що для реалізації такого задуму поєднали літературу і ковальство. А надихнула на це прикарпатська письменниця, автор книжки “Часодії” Наталія Щерба. Саме за мотивами цього твору і виконуватимуться елементи вежі – магічні символи.

“Ми довго сперечалися і вирішили, що це має бути саме часодійна вежа – вежа, в якій живе дух часу, – каже Наталія Щерба. – Це буде цікава середньовічна споруда з флюгером. На ній буде три годинники, на яких будуть зображені символічні знаки з моєї книги – часове коло. Це будуть ключі, часові стріли”.

“Кредо моєї книжки – “час на нашому боці”. Я думаю, що це символ нашого Франківська. Думаю, що з часом у нас буде більше туристів, ніж у Львові, треба тільки трошки постаратися”, – додає письменниця.

Попередньо вежу планується облаштувати на території Бастіону.  Споруда матиме близько 6 метрів у висоту. Самі годинники будуть по 2 м в діаметрі, а циферблати матимуть близько 1 м. Для ковалів будуть встановлені  обмеження у розмірах виробів, які символізуватимуть цифри на годиннику. Усього буде 36 таких робіт.

Читайте також  "Свято ковалів AR": франківці пройдуть "ковальський" квест із доданою реальністю і виграють подарунки

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.