Лідери переселенських організацій Прикарпаття зробили заяву щодо операції “Вісла

Очільники переселенських організацій Івано-Франківської області зробили заяву до роковин операції “Вісла”.

Під зверненням підписались: голова Івано-Франківської обласної організації Всеукраïнського товариства “Лемкiвщина” Степан Криницький; голова обласного громадського товариства “Бойкiвщина” Дарія Петречко; голова обласного суспільно-культурного товариства «Надсяння» Любов Гринишин, інформує Фіртка з посиланням на Бліц-Інфо.

Подаємо текст спільної заяви без змін.

“70 років тому розпочалася одна з найтрагічніших сторінок в житті українців Польщі. Після Другої світової війни частина західноукраїнських земель опинилася у складі Польської народної республіки. Прокомуністичний режим Польщі, прикриваючись боротьбою з українськими націоналістами, у квітні 1947 р. розпочав воєнно-політичну депортаційну акцію «Вісла». Всупереч будь-яких юридичних норм і громадянських прав людини, під час акції було примусово переселено більше 150 тисяч українців з їх етнічних земель на так звані «повернуті землі». Тисячі українців пройшли через фільтраційний концтабір Явожно де було ув’язнено понад три тисячі «ненадійних» громадян і в тому числі 30 священників. Відібравши право українців жити на своїй рідній землі, у своїх домівках, право на культуру, релігію та власну історію, а часто і на життя, депортація привела до етноциду. Перепис населення в Польщі у 2011 році показав, що українців залишилося тільки тридцять тисяч.
Як європейська держава, де людське життя є найбільшою цінністю, Республіка Польща у 1990 р. після довгих перемовин, впливу церкви і громадськості, враховуючи нові міжнародні умови, засудила операцію «Вісла», а в 2007 р. у спільній заяві злочин комуністичного режиму засудили президенти України та Польщі Віктор Ющенко та Лех Качинський.
Однак у складний для України час, коли наші воїни боронять державу від ворога на Сході, окремі політичні сили та антиукраїнські угрупування в Польщі, граючи на руку російській пропаганді і Кремля, намагаються використати операцію «Вісла», щоб в черговий раз посварити українців та поляків. Замість співчуття та засудження злочину, вони вимагають від України вибачень за «різню» на Волині, руйнують цвинтарі, пам’ятники, проводять антиукраїнські акції.
Розпалюючи пристрасті навколо складних історичних питань, ворог намагається розсварити нас, розбурхати наші рани та призвести до нової хвилі взаємних образ та звинувачень.
Ми сподіваємося, що жертви операції «Вісла» не стануть об’єктом політичних спекуляцій, а будуть гідно вшановані українським та польським народами. Віримо, що польське суспільство та влада будуть послідовними у своєму засудженні злочинів польського комуністичного режиму. Переконані, що слова «пробачаємо та просимо пробачення» не перетворяться у політичне гасло, а стануть реальним кроком до примирення та порозуміння в умовах загрози російської агресії”

Читайте також  На Прикарпатті орудує група шахраїв (ФОТО)

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: