Що буде з цінами на бензин у травні

АЗС збільшать знижки клієнтам, а автогаз різко подорожчає – експерти. Ціни на пальне в Україні в цьому місяці стабілізуються, впевнені експерти. При цьому ще в березні повний бак бензину коштував на 50 гривень дешевше.

Чому в квітні пальне подорожчало? Минулого місяця ціни на дизпаливо в середньому піднялися на 70 копійок, на бензин – на 48-62 копійки. Паливо подорожчало через зростання цін на нафту. Але до кінця травня світлі нафтопродукти можуть трохи подешевшати, вважає співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич. Але є і негативні фактори, що стимулюють зростання цін.

“Можливо, ціни відкоригують, оскільки гривня зміцнилася. До кінця травня на окремих заправках ціни можуть трохи знизитися. Відчуємо це через пару тижнів, не раніше. Поки що підстав для зміни цін немає. Але є і негативні тенденції – на світових ринках почали дешевшати основні експортні товари, які продає Україна. Це рано або пізно призведе до ослаблення гривні”, – коментує експерт.

Вартість нафтопродуктів на АЗС залежить від цін на європейських ринках і курсу долара. Українські компанії розплачуються за імпортні нафтопродукти і платять податки у валюті: цінники на заправках безпосередньо залежать від курсу гривні. Експерт нафторинку Леонід Косьянчук пояснює – вартість дизпалива в квітні поповзла вгору, оскільки європейські ціни зросли, а гривня стояла на місці. Лише з початку травня нафтопродукти в Європі почали дешевшати.

“У квітні ціни на бензин і дизпаливо піднялися в середньому на 2-3%. На зріджений нафтовий газ – на 6-7%. Це відбулося через подорожчання нафтопродуктів на кордоні України. У свою чергу подорожчання пов’язане зі спекулятивним зростанням нафтових котирувань до 55 доларів за барель. Не всі мережі підняли ціни обґрунтовано. Вітчизняні виробники не залежать від світових цін. Але вони перші підняли вартість палива – мається на увазі група “Приват”, – говорить заступник директора науково-технічного центру “Психея” Геннадій Рябцев.

Читайте також  Жителі 8 областей отримають велику фінансову допомогу: як оформити та скільки заплатять

У травні ціни на бензин не зміняться, але подорожчає автогаз. Сьогодні заправка легковика А-95+ з баком на 48 літрів обійдеться в 1280 грн. Ще в березні повний бак коштував на 50 гривень дешевше. Щоб заощадити, потрібно користуватися програмами лояльності мереж АЗС, рекомендують експерти. За прогнозами на травень, ціни на бензин і дизпаливо стабілізуються, однак подорожчає зріджений нафтовий газ.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.