Ціна балу: скільки грошей доведеться викласти за випускний цього року

Поки українські школярі готуються вступити в доросле життя, їхні батьки підраховують, скільки грошей доведеться викласти за святкування випускних своїх чад.

Батьків і випускників в Україні цікавлять і ресторанні майданчики, і виїзний кейтеринг в наметах на березі річок, озер. У ресторані цікава наявність ведучого, ді-джея, Wi-Fi, караоке, просторої літньої тераси. І додаткові можливості – феєрверки, світлова апаратура, велика сцена, вид на воду і т.п., пише UBR.

Як розповіли ресторанні експерти, пік бронювання якраз припадає на середину травня, але особливо передбачливі почали займати місця і раніше. Бронюють зазвичай класом або паралельними класами.

У свою чергу, ресторатори і кейтерингові компанії не прагнуть сильно роздувати ціни перед випускними. Конкуренція в Києві і в великих містах досить велика, вибір майданчиків різноманітний, тому дуже високі розцінки можуть відлякати основного замовника.

По скільки їжа? В середньому по країні витрати на випускні юних українців в 2017 р виросли на 10-15%. Головним чином, це пов’язано з підвищенням ресторанних розцінок (на них найбільше позначилося підвищення комунальних тарифів). Навіть з урахуванням зниження закупівельних цін постачальників.

“Зазвичай зі зміною сезону змінюється ресторанне меню, тому і вибір страв відповідно інший, великий вибір салатів. Незмінною прикрасою столу залишаються м’ясні та рибні страви – медальйони з телятини, фермерське курча в італійському стилі, стейки. Гарніри так само змінюються в залежності від сезону і настрою гостей”, – зазначила менеджер з розвитку ресторану Pagliaccio Ірина Дерев’янко.

Як розповів співзасновник компанії по автоматизації кафе, ресторанів і магазинів Poster Родіон Ерошек, кейтеринг обійдеться в суму в середньому від 300 до 600 грн на людину, в залежності від локації і страв. Варіантів безліч – від скромного фуршету, до бенкету і барбекю.

Читайте також  Халява закінчилася! Aбo зapoбляй, aбo нa виxід: yкpaїнців поставили y жоcткі paмки

Ресторанне меню також буде залежати від формату, майданчика, локації, рівня закладу. Мінімальний сет – закуски, порційний салат, гаряче, чай-кава, без алкоголю – коштує від 200 грн на людину. Десерт не завжди входить в мінімальну вартість. Ресторатори використовують в стравах менше дорогих інгредієнтів, ягід, екзотичних фруктів – поки не сезон. А напої багато закладів дозволяють приносити з собою.

“Замовлення пішли ще з Нового року. В основному, це випускники шкіл і коледжів від 30 до 80 осіб. У нас це коштує приблизно 350-400 грн з людини. Це може бути частково з нашим алкоголем, або можна через нас замовити за оптовими цінами . Передоплата зазвичай до 50%. У меню входять холодні, гарячі закуски, гаряче і безалкогольні напої, або легкі вина. Обов’язкова присутність супроводжуючого дорослого”, – розповів ресторатор Максим Храмов.

Розваги в ціні. Але однією лише їжею витрати не обмежуються. Додатково оплачуються ведучий, програма вечора, музика та ін. І це індивідуальний момент. Випускники можуть бути з елітної школи і зі звичайної, різна кількість осіб, запити до програми, ведучого і шоу у випускників і батьків, оскільки оплачують свято все ж батьки, а фінансові можливості відрізняються всередині навіть одного класу.

Все ж найпопулярнішим можна назвати середній ціновий варіант. Ведучий обходиться приблизно від 4000 грн за захід (4-5 годин), вартість роботи ді-джея починається з 2500 грн за захід. Замовити саксофоніста та акордеоніста можна за 1-1,5 тис. грн/3 години. Довше – за індивідуальною домовленістю.

Звичайно, можна розглянути і зовсім бюджетний варіант – оренда колонки, ноутбука, мікрофона і звукорежисера обійдеться приблизно в 1500 грн.

Також може бути варіант, коли бенкетний зал, ресторан або інша майданчик роблять значні знижки при замовленні великих бенкетів (від 100 осіб) і пропонують якісь послуги бонусом – тих же ді-джеїв і музичний супровід.

Читайте також  Журналіст ловив покемона на брифінгу в Держдепі

“Чим більше додаткових послуг і вище рівень ресторану, тим вища ціна за проведення випускного. У середньому це 1500-1800 грн на людину. У цю суму входять: ресторан з їжею і напоями, ведучий, відео та фото, транспорт. Послуги ведучого – від 5 тис.грн (мінімум) і до 20 тис. і більше”, – розповіла гендиректор компанії “Ресторанний консалтинг” Ольга Насонова.

Оскільки гуляють випускники традиційно довго – до 2-4 годин ночі (щоб зустріти світанок після ресторану), не виключено, що за “над норму” ресторану також потрібно буде доплатити. В середньому, це 15% від рахунку на компенсацію персоналу і розвезення їх по домівках.

Як правило, час закінчення свята обмовляється заздалегідь. Є різні варіанти і вони залежать від гнучкості майданчики – оренда може окремо оплачуватися, окремо меню. А іноді достатньо сплатити лише меню і обумовити приблизне закінчення свята. В цілому, ресторатори розуміють, що чим довше проводиться свято, то тим швидше все закінчиться на столах і з’явиться можливість додаткового продажу страв, десертів і напоїв.

Буває і дорожче. У товстосумів же все інакше. На випускні їхніх дітей витрачають куди більше.

“Заміський комплекс або міський ресторан сегменту вище середнього, у якого є бенкетний зал (Прага, Вілла Віта, Фортеця тощо), середній чек на бенкет становить 1-1,5 тис. грн. Ведучий – хтось із популярних (Дядя Жора, Джеджула) – 2-3 тис. доларів плюс група або ді-джей більш-менш відомий – 2-3 тис. доларів. Фотограф, оператор обійдеться ще в 3-4 тис. грн, а транспорт – 1 тис. грн, ще квіти, подарунки. Разом: 10-12 тис. грн на людину. І ще костюми/сукні для випускників – теж батькам вагома стаття витрат”, – зазначила Ольга Насонова.

Читайте також  Пропонують "гроші" наперед: франківка попереджає про небезпечну аферу на OLX

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.