Друга світова війна: український вимір

Усі роки незалежна Україна відзначала 9 травня День Перемоги за усталеним радянським зразком. Результатом цього стало домінування історичних міфів та посилення впливу Російської Федерації на громадське й політичне життя в Україні. 22 листопада 2004 року Генеральна асамблея ООН ухвалила резолюцію, в якій проголосила 8 і 9 травня Днями пам’яті та примирення як данину пам’яті всіх жертв Другої світової війни.

Верховна Рада України встановила 8 травня Днем пам’яті та примирення на честь всіх жертв Другої світової війни лише у 2015 році.

При цьому було прийнято рішення відтепер відзначати 9 травня як День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні замість встановленого за радянських часів Дня Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років. Адже, як відомо, термін “Велика Вітчизняна Війна” використовували в колишньому СРСР, щоб підкреслити, що у війні 1941-1945 років громадяни захищали Радянський Союз як спільну Вітчизну.

Потреба змінити акценти у святкуванні зумовлена усвідомленням місця України та ролі українського народу в Другій світовій війни. За матеріалами Українського інституту національної пам’яті, кілька фактів з історії цієї великої трагедії ХХ століття.

  1. У Другу світову війну було втягнуто 80% людства, бойові дії вели на територіях двох третин існуючих на той час держав. Найбільший воєнний конфлікт ХХ століття розпочався з вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі 1 вересня 1939 року, а закінчився 2 вересня 1945 року капітуляцією Японії. Під час тієї війни були скоєні найбільші злочини проти людяності й уперше застосували атомну зброю. Це й спонукало створення ООН (Україна — один із її засновників) і формування сучасної системи міжнародних відносин.
  2. Український вимір Другої світової війни не обмежувався лише боротьбою Вермахту та Радянської армії на українській території, як це традиційно подає радянська історіографія. В Україні вели не одну, а кілька воєн: німецько-польську 1939—1945 років; неоголошену польсько-радянську 1939 року, відому як «Визвольний похід в Західну Україну»; у 1940—1945 роках радянсько-румунську, яка почалася з радянського вторгнення в Бессарабію та Буковину 1940-го; німецько-радянську 1941—1945 років, відому як Велика Вітчизняна війна; підпільну німецько-українську (1941—1944 рр.); регулярну і підпільну радянсько-угорську (1941—1945 рр.); підпільну польсько-українську (1942—1947 рр.); підпільну радянсько-українську (1939—1954 рр.). Усі ці конфлікти мають безпосередній стосунок до Другої світової війни, оскільки були спровоковані нею.
  3. Другу світову війну 110—120 тисяч українців зустріли у лавах Війська Польського і розпочали світову боротьбу проти нацизму, 8 тисяч із них загинули впродовж першого місяця війни. Тоді ж бомбардувань зазнав Львів та інші західноукраїнські міста, що перебували у складі Польщі. Львів пережив подвійну облогу нацистськими та радянськими військами.
  4. СРСР вступив у Другу світову війну 17 вересня 1939 року на боці нацистської Німеччини. Цього дня радянські війська ввійшли в Польщу і окупували Західну Україну та Західну Білорусь. Упродовж двох років Москва була союзницею Берліна, що у 1940 році ледь не призвело до війни Великої Британії та Франції проти СРСР. Нацистсько-комуністичний союз був розвалений 22 червня 1941 року німецьким вторгненням в СРСР. Упродовж кількох років Україна перебувала під окупацією військ Третього Райху. Український напрямок був головним на Східному фронті: тут діяло 50—75% всіх дивізій Вермахту і половина всіх радянських сил.
  5. Нацистський окупаційний режим в Україні був одним із найжорстокіших у світі. Але якщо злочини проти людяності Третього Райху засудили, то визнання злочинів комуністичного режиму ще триває. Найбільш відомі з них: Катинський розстріл, знищення політв’язнів у Західній Україні, підрив Дніпрогесу, використання в боях неозброєних селян, депортація українців і кримських татар.
  6. Для України Друга світова війна — національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі інтереси і вбивати інших українців. Україна зазнала надзвичайних втрат унаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинули 3—4 мільйони військових, підпільників і цивільних, 4—5 мільйонів цивільних померли через окупаційний терор та голод у тилу, майже 5 мільйонів жителів евакуювали або примусово вивезли до Росії та Німеччини, частина з яких не повернулася. Загалом втрати України (українців та інших народів) становили 8—10 мільйонів осіб. Внаслідок бойових дій постраждало понад 700 міст та містечок.
Читайте також  В Івано-Франківській області повісився 25-річний хлопець

 

 

Джерела:

https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2013342-ukraina-vidznacae-den-pamati-ta-primirenna.html

http://dsvv.gov.ua/aktualni-pytannya/yak-svyatkuvatymemo-den-peremohy-ukrajina-vprovadzhuje-novu-tradytsiyu-urochystostej-8-i-9-travnya-v-jevropejskomu-dusi.html

 

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: