Причини ФІАСКО агресії проти України

Вчергове Росія з розмахом відзначає так званий «Дєнь Побєди». Замість вшанування пам’яті мільйонів полеглих в тій страшній бійні, росіяни влаштовують культ «побєдобєсія».

Зараз все частіше з уст російських можновладців можна почути заяви про те, що Росія виграла б Другу світову війну і без України, і без західних союзників. Про мільйони українців у Червоній Армії та величезну за обсягом матеріальну допомогу від західних союзників вони чомусь мовчать.

Тепер же росіяни обіцяють «повторити успіх» Другої світової і знову «всіх перемогти». Та вони глибоко помиляються. І ось чому.

Нинішнє протистояння з Україною дещо нагадує Першу світову, каже відомий історик Ярослав Грицак. Тут виграє той, у кого довше вистачить ресурсів. І тут в України перевага, адже її підтримує весь цивілізований світ.

“Виходячи з ресурсного потенціалу, Росія не має шансів довго втриматися. Про це говорять економісти, зокрема пише росіянин Ігор Юргенс. Вона займає приблизно 1/7 земної поверхні (близько 20%). Це велика територія. При цьому рівень ВВП, яке РФ дає світові, – 2%, що на  рівні з маленькою Голландією.  З іншого боку є Європейський Союз, ВВП якого приблизно 60%. Перевага очевидна. Путін прорахувався, РФ не має достатньо ресурсів на цю війну”, – аргументує Грицак.

У свою чергу, авторитетне видання «Bild» наводить чотири причини поразки Росії у конфлікті із Західним світом:

– Відстала економіка: зростання останніх років було прив’язане до підвищення цін на нафту. Зараз економіка скорочується, немає продукції, що відповідає вимогами світового ринку, іноземні інвестори виводять свої гроші, скаржаться на правову нестабільність і бюрократію. Інфляція склала 9%, базова ставка залишається на рівні 17%. Це означає, що економіка Росії – псевдогіганта.

Читайте також  Подумали, що вона заснула і не намагалися їй допомогти: У дитсадку через повітряну кульку трагічно померла дитина

– Вразливість: Посилення західних санкцій може стати смертельним для російських банків і промисловості, особливо, якщо вони будуть відрізані від міжнародного грошового обороту (угода “Swift”).

– Нестача грошових коштів: Росія не зможе довго протриматися в гонці озброєнь (як і в першій холодній війні).

– Державні установи: Демократія РФ лише формальність. ЗМІ, суди, органи влади або повністю підкоряються Кремлю, або вважаються дуже корумпованими. У міжнародному індексі сприйняття корупції Росія знаходиться на 119 місці з 167. “Корупція вже не виняток, а правило”, – сказав «Bild» експерт по Росії Борис Райтшустер. Тобто, орієнтована виключно на Путіна російська система, як і при комунізмі, майже не вчиться на помилках і не вміє адаптуватися до ситуації.

Узагалі, дуже довго російська література, а потім і кінематограф вкупі з засобами масової інформації культивували в їхньому суспільстві образ хохла-малороса: боягузливого, подекуди кумедного, але загалом – добродушного і беззлобного селюка. Любителя сала, горілки та тужливих народних пісень. Якщо він уже й брався за шаблю/ціп/косу – то винятково задля боротьби проти абстрактних «ляхів» і «бусурманів» та заради єдності з «братнім російським народом».

Але далі у запоребрикових стався просто розрив шаблону з приводу того, що шароварні хохли, зненацька, виявилися злючими укропами та, виявляється, уміють стріляти й битися навіть в умовах, коли диванні експерти з Ольгіно пророкували їм екстермінатус в найближчі години, а лугандонські стратеги грозилися за 2 дні дійти чи то до Києва, чи то до Ла-Маншу.

Найбільше ж шаблон росіян тріснув від факту, що навіть російськомовні, «вічно пригноблені та утиснені» злими бандерівцями, українці повелися в цій ситуації не як колаборанти, а як громадяни своєї Вітчизни. Що «перша столиця савєцкой Украіни» Харків, «іконно рускій город» Одеса і не менш «іконно рускій» Дніпро виявляться для чергової хвилі «асвабадітєлєй» таким же твердим горішком, як, приміром, Львів, медалі за взяття котрого завбачливо поспішили відчеканити на теренах Снігерії.

Читайте також  "Мені не соромно сказати, що я – бурят", - Олексій Васильєв з Франківська на передовій захищає Україну

Висновок напрошується один – Україна вистоїть! Наш День Перемоги вже не за горами.

Катерина Солодка – спеціально для “Прикарпаття online”

За матеріалами: http://politolog.net, https://www.unian.ua, http://ipress.ua

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: