10-годинні черги на польсько-українському кордоні: хто винен?

Останнім часом на люблінському відрізку польсько-українського кордону пасажири змушені чекати багато годин, аби в’їхати до Польщі. В чергах стоять не лише легкові автівки, щораз довше треба чекати автобусам. Подорожуючі звинувачують у цьому польських прикордонників. Чи доречно? На шпальтах “Газети Виборчої” з’явився матеріал, де журналісти пробують з’ясувати відповідь на це запитання.

«Переїжджаю через кордон у різних пунктах пропуску. І лише раз, здається, у Зосіні вдалось чекати трошки менше, у інших випадках – від 6 до 10 годин. Нещодавно у Гребенному побудувалий за величезні кошти пункт пропуску, але чому не взяли до уваги, що потрібно більше ніж одну смугу для автобусів? А що буде, коли українці зможуть в’їжджати до Польщі і ЄС без віз?» – питає на фейсбуці журналіст Павел Боболовіч.

Фірма East West Eurolines зі Львова, яка обслуговує мережу сполучень з Польщею та Західною Європою, скаржаться на подібну проблему: «Перед Великодніми святами та травневими вихідними наші автобуси чекали 10-16 годин на кордоні. Це було у пункті пропуску Гребенне – Рава-Руська. Весь цей час пасажири змушені сидіти всередині. Це дуже втомлює, зокрема водіїв,» – говорить Василь, представник фірми-перевізника

Нагадаємо, що втома українського водія, який кілька годин чекав на кордоні, була ймовірною причиною аварії під Гарволіном у липні 2015 року. Тоді загинуло 5 осіб, 22 були поранені.

Чому так довго триває перевірка автобусів?

З 7 квітня на зовнішніх кордонах ЄС впроваджено нові правила перетину. Це може бути поясненням збільшення часу перевірки документів. Але не є єдиною причиною.

Мажена Семенюк з Податкової Адміністрації у Любліні пояснює, що багато рейсових автобусів використовуються контрабандистами: «Вони використовують не лише багаж, а й різні сховки в конструкції автобусів. Ми шукаємо не лише алкоголь і цигарки, а й небезпечні матеріали, як, наприклад, зброю та боєприпаси. Була також спроба перевезти ракетну установку, щоправда не в автобусі». Додає, що на збільшення часу перевірки впливає також кількість пасажирів і те, що вони повинні висідати з багажем, який піддається контролю: «Часом вдається перевірити багаж в автобусі, тоді перевірка триває менше часу».

Читайте також  Українців пускатимуть до країн ЄС по-новому: Що зміниться

Прес-секретар прикордонної служби в Білій Подлясьці Даріуш Сєніцкі переконує, що у тому, що автобуси змушені тривалий час стояти на кордоні, є також і вина перевізників: «Припустимо, прикордонник присвячує одному пасажиру одну хвилину, в такому випадку перевірка одного автобусу вже триватиме понад годину. Коли в черзі стоїть кілька десятків автобусів, то подорожуючі приречені на багатогодинне очікування. На додаток, найчастіше перевізники мають такий розклад, що хочуть перетнути кордон вночі. Тоді зазвичай і формуються величезні черги».

Прес-секретар додає, що прикордонники звертались до перевізників, аби внесли корективи у розклади. «Ми також просили, аби перевізники оминали пункти пропуску, де найбільший рух. Наприклад, замість Гребенного перетинали кордон у Долгобичові. Різниця у подорожі займає півгодини, але час очікування в черзі значно менший».

Згідно статистик, за останній час через Дорохуск переїжджало 60-70 автобусів, через Зосін – 25-30, Долгобичув – 4-6, а через Гребенне понад 100 автобусів на добу.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.