Як довести “газконторі”, що боргу не повинно бути?

Звідки взялися борги за газ у тих, хто вчасно платить за показниками? Як довести “газконторі”, що боргу не повинно бути?

gaz-dengijpg07052015141823_w300

На ці та інші запитання франківців, які ті висловили у соцмережах, відповів Юрій Пилипів, директор ТОВ “Івано-Франківськгаз збут”, пише ГК.

Отримавши рахунок за газ та послуги за грудень 2015 року разом із заявою-приєднанням, не повірив власним очам. Я завжди вчасно плачу за показниками лічильника, за грудень заплатив з урахуванням пільги 225 гривень ще кілька тижнів тому, а мені написали, що я боргую станом на 1 грудня майже 400 гривень! Як таке може бути? Як вони там взагалі рахують?” – обурюється пан Володимир С.

Схожих дописів у соцмережах кількасот. Борги різняться кількома нулями, при цьому люди стверджують, що за грудень давно заплатили і боргу бути не може.

Юрій Пилипів пояснив: “Розбіжності у нарахуванні за газ виникли у тих, хто не подав показник лічильника до 5-го числа – у такому випадку ми рахуємо обсяг спожитого газу за плановими показниками”.

Якщо люди наступного місяця подадуть вчасно фактичний показник, усі непорозуміння з боргами зникнуть, запевняє Пилипів.

Показник треба подавати до 5-го числа кожного місяця. Зверніть увагу: показник подається станом на 1-ше число. Якщо людина подає показник 5-го станом на 5-те, то вже будуть розбіжності у сумі. Проводити оплату бажано до 10-го числа цього ж місяця.

Отримавши квитанції з боргами, франківці намагалися з’ясувати ситуацію за довідковим телефоном контакт-центру. Кілька людей розповіли, що по телефону їм порадили сфотографувати лічильник і прийти з фотографією у “газконтору” та написати заяву, щоб їм списали борг.

Юрій Пилипів запевняє, що цього робити не потрібно. Достатньо наступного місяця до 5-го числа подати показник лічильника, і борги автоматично перерахують.

Читайте також  Стало відомо, кому із українських пенсіонерів скасують надбавки до пенсії

Чи зобов’язані споживачі щомісяця подавати показники лічильника? Так, відповідно до Закону України “Про ринок природного газу” та нових Правил постачання природного газу. Зокрема, про це йдеться у “Кодексі газорозподільчих систем”, затвердженому Постановою НКРЕ, яка зареєстрована у Мін’юсті.

“Щоб не було суттєвих розбіжностей у нарахуванні за газ, дуже прошу всіх зареєструватися в особистому кабінеті на сайті ifgaz.104.ua і вносити показник через Інтернет або телефонувати в контакт-центр за номером 59-11-04. Там сидить 70 людей, і вони з 8 ранку до 20.00 приймають дзвінки від споживачів. Показники приймають без обідньої перерви і вихідних. Якщо до 5 числа кожного місяця ви подасте показник, жодних розбіжностей не буде”, – акцентує Пилипів.

Франківці, які не надто переймаються тим, щоби вчасно подавати показники лічильника, або й взагалі їх не подають, швидше за все, будуть отримувати квитанції з боргами.

Втім, Юрій Пилипів запевняє, що раз на півроку постачальник буде звірятися з оператором газорозподільчих мереж, тобто з ПАТ “Івано-Франківськгаз”.

“Контролери проведуть звірку показників та внесуть їх у базу”, – обіцяє директор ТОВ “Івано-Франківськгаз збут”.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: