Українським водіям дозволили не платити за аварії

Водіям – винуватцям аварій дали шанс уникнути виплат при порушенні правил обов’язкового страхування, а саме правила – про неповідомлення про ДТП.

Відповідне рішення прийняв Верховний суд (ВСУ) у справі №6-2011цс16.

Як нагадує UBR, зараз власник поліса автоцивілки зобов’язаний в триденний термін повідомити страхову компанію, що він потрапив в ДТП і постраждали інші сторони (автомобіль, водій або пішохід). Інакше страховик, який оплачував ремонт пошкодженої машини або лікування людини, мав право вимагати всі витрачені гроші з винуватця ДТП. Це називається – пред’явити регресну вимогу.

Однак новий висновок ВСУ надає винуватцеві події нову лазівку, щоб втекти від відповідальності.

«У судовій постанові говориться, що якщо страхова компанія отримала всю інформацію про ДТП від постраждалої сторони, а не від винуватця, протягом трьох днів після аварії, але якщо збиток відшкодовувався на підставі постанови суду, і винуватець був притягнутий до адмінвідповідальності – наприклад, заплатив штраф, то СК вже не має права користуватися тільки правилом про непоінформованість. І на цій підставі виставляти регрес і вимагати з винної сторони виплатити весь збиток. Для цього потрібно шукати й інші підстави», – пояснив юрист Ростислав Кравець.

Неповідомлення – досить поширена причина для регресу в нашій країні. Водії, які придбали автоцивілку, рідко вчитуються в свої договори зі страховиками. А коли потрапляють в аварії мислять егоїстично, і рідко думають про постраждалу сторону: саме її права (виплату) гарантує поліс автоцивілки.

Про аварію найчастіше повідомляють в ту компанію, де купили поліс Каско і збираються лагодити свою машину, а другий стороні просто дають номер свого ОСАГО і дані про СК. Тому-то зі страховиками згодом і виникають конфлікти – коли ті вимагають від проштрафився винуватця відшкодувати збиток.

Читайте також  На Львівщині п'яний депутат зачепив маршрутку, вилетів на узбіччя і вбив велосипедистку

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА:

Джерело.