Проект «Схід-Захід» збирає кошти для видання третьої книжки

ГО «Поступовий гурт франківців» спільно з видавництвом «Лілея НВ» започаткували книговидавничий проект «Схід–Захід».

book3

У кожному виданні серії під однією палітуркою поєднано твори двох авторів: одного із західної України, другого зі східної. Окрім того, один автор мусить бути представлений прозою або есе, інший – поезією.

Книговидавчим проектом «Схід–Захід» поступовці прагнуть наблизити схід і захід однієї країни і посприяти, щоб Україна отримала свого лауреата Нобелівської премії з літератури. Видання поступовцями книг сучасних  письменників сприятиме розвитку української літератури і стане вагомою частиною роботи з подолання міфів та стереотипів, які пов’язані з окремими регіонами України.

Наразі вишло дві книги із серіх «Схід–Захід». На проекті “Велика ідея” проходить збір коштів на друк третьої книги.

У КНИЗІ І серії друком вийшли есе івано-франківця Тараса Прохаська і вірші харків’янина Олега Коцарева.

Тарас Прохасько «Всі його фільми»

Якщо відштовхуватися від того, що поняття рефлексія означає «роздуми людини над власним душевним станом», то колонки Тараса Прохаська є, перш за все, саме рефлексіями. Пишучи чи то про війну, чи то про браконьєрство, чи то про психічні розлади, оповідаючи життєписи художників чи письменників, розмірковуючи над такими речами, як міський простір, процес споживання їжі, механізми утворення пам’яті, згадуючи армію чи родину, Тарас завжди пише про себе. «Про себе» означає, що всі ці тексти, ці роздуми пропущені крізь призму особистого досвіду. Вони не є відповідями, не є запитаннями, вони можуть помилятися, можуть бути неприємними для когось, але вони є позицією людини, яка знає, що якби кожна з цих колонок була написана на день пізніше чи раніше, вона була б вже інша, людина була б інша і колонка була б інша.
Олег Коцарев «Плавні річки»

Нові вірші Олега Коцарева – це все те найкраще, за що ми любимо його поезію, це той фірмовий стиль, за яким легко впізнати автора. Побутові сюрреалізм і абсурдизм, іронія та парадокс, уважність до деталей, скрупульозність в описах реальності, ліричність, ніжність і чуттєвість, фактурні персонажі, поєднання міського ландшафту з флорою і фауною – Олег залишається на письмі вірний самому собі і, в той же час, його образи стають виразніші, яскравіші, точніші. Позбавлені штампів та неконвенційні, ці вірші стверджують вітальність життя у всіх його проявах, ба більше – вітальність усього, як живого, так і неживого.

Читайте також  У Львові розпочнуть зйомки фільму за романом Кузьми Скрябіна

У КНИЗІ ІІ серії друком вийшли колонки харків’янина Сергія Жадана та вірші івано-франківця Мірека Боднара.

Сергій Жадан «Коли спаде спека»

До книжки увійшли колонки, що публікувалися на сайті “ТСН” і є своєрідним авторським щоденником, колекцією вражень одного з найвідоміших сучасних письменників України.

Мірек Боднар «Бриколаж»

Західноукраїнську частину книги складають вірші Мірека Боднара, у яких той, на фоні втрати віри і надії, розповідає, що значить бути закоханим у смерть і кохати до смерті.
Володимир Єшкілєв

У новій книжці серії «Схід–Захід» міститься повість івано-франківця Володимира Єшкілєва «Тибет», що є повною версією тантричної повісті «П’ять тіл богині», газетна публікація уривків з якої свого часу викликала бурю емоцій на засіданні Київради, а також щоденники тибетських подорожей автора, котрі багато в чому сформували творчий світ Єшкілєва і стали джерелом його літературно-містичних історій.

Книжка презентує оригінальну, в чомусь провокативну й особливу за стилем «прозу свідчень» письменника, яка в останні роки знаходить чимраз більше поціновувачів за межами обраного кола окультистів та літературних гурманів. Зазначимо, що Володимир Єшкілєв (нар. 1965 р.) – автор дванадцяти романів, серед яких «Адепт», «Втеча майстра Пінзеля», «Шлях Богомола», «Ефект Ярковського», трилогія «Фаренґо», а також збірок прози, есе та публіцистики, упорядник резонансних антологій, письменник з числа відомих літераторів Станіславського феномену.
Ігор Бондар-Терещенко

Натомість поезія Ігоря Бондаря-Терещенка (знаного в літературних колах як ІБТ) віддзеркалює напружені змістові і формальні пошуки українського неомодерну. Вона образно-ущільнена, ускладнена мовними експериментами та напруженими пошуками естетичних та ідейних альтернатив в українській літературній традиції. В поезії ІБТ розгортається протест особистості проти зануреного у міфи і марення світу «надто звичайних людей», проти щоденної сірості, за якою ховається сильне і неспляче зло.

Читайте також  Засоби COVID-фонду України витратять на зйомку патріотичних серіалів

Ігор Бондар-Терещенко (нар. у 1964 р.) – поет, літературний критик, драматург, літмейкер. Автор низки поетичних збірок та літературознавчих досліджень. Живе в Харкові.

Робота, яку ми зараз виконуємо, потребує фінансових ресурсів. Ми хочемо закохати в сучасну українську літературу максимально велику кількість людей, створити конкурентоспроможний український продукт і засобами літератури зблизити українців. Для видання наступної книги нам потрібна ваша допомога.

Бюджет проекту буде використано на друк 1000 примірників книги у видавництві «Лілея НВ», м. Івано-Франківськ.

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

РЕКЛАМА: